Trygg bilhandel med TUT

Nå er det enkelt og trygt å selge bilen selv.Trygg bilhandel - eller TUT som vi kaller den - veileder deg og sørger for sikker betaling.


TUT - transaksjon uten trøbbel

TUT er en praktisk veileder som hjelper både selger og kjøper gjennom trinnene til en trygg bilhandel. Faren for å bli lurt er veldig liten siden begge bruker BankID for å identifisere seg og signere avtalen.

Bruktbilhandelen blir til en lek. Og du - det er helt gratis!


Fordeler for selger

 • Sikker betaling via banken
 • Unngå svindel ved at kjøper må bruke BankID
 • Digital kjøpekontrakt 
 • Ryddig og trygg bilhandel
Fordeler for kjøper

 • En måneds gratis bilforsikring*
 • Enkelt å søke om billån - du får svar på minuttet
 • Mulighet for tilstandsrapport og bruktbilgaranti

* Hvis bilen koster mer enn 100.000 kronerSlik gjør dere en trygg bilhandel

1. Selger legger inn informasjon om bilen og bilens tilstand

2. Kjøper velger en trygg betalingsmåte via SpareBank 1

3. Kjøper ordner forsikring for en ryddig overtagelse av bilen

4. Begge parter signerer den elektroniske kjøpekontrakten med BankID

 • En trygg bilhandel er i boks!

7 ting du bør sjekke før du kjøper bruktbil


Få tilbud på billån

Å kjøpe bil med billån er starten på en trygg bilhandel. Med billån i SpareBank 1 tar vi ansvar for sletting av eksisterende heftelser på bilen du kjøper. 


Spørsmål og svar

 • Å benytte oppgjørskonto i TUT er en trygg betalingsmåte, men det forutsetter en liten forberedelse til handelen siden pengeoverføringen til kontoen tar litt tid. For en ryddig, trygg og enkel bilhandel anbefaler vi at du dagen før du møter selger for overtagelse av bilen overfører penger til oppgjørskontoen. Signalet til TUT for å starte utbetalingen av pengene på oppgjørskonto er når begge parter har signert kjøpekontrakten i TUT (det siste steget). Denne overføringen tar 1-2 dager. Merk deg at TUT tar ansvaret for å slette eventuelle heftelser i bilen ved bruk av oppgjørskonto. Ved bruk av «annen betaling» tar ikke TUT ansvaret for sletting av heftelser.

 • Du finner detaljert informasjon om hvordan du innbetaler penger til oppgjørskontoen i menyen oppe til høyre i TUT og valget «min egenkapital». Her finner du også angivelse av tidspunkt for når du må innbetale pengene til oppgjørskonto for å gjennomføre bilhandelen. Generelt gjelder følgende: Innbetalinger du gjør før klokken 14:00 til oppgjørskontoen bekreftes innbetalt på betalingssiden i TUT klokken 17:30. For handler i helgen er siste frist for innbetaling fredag klokken 13:30 og TUT er oppdatert fredag klokken 17:30.

 • Pengene på oppgjørskontoen låses til den aktuelle handelen først når dere signeringer kjøpekontrakten, som er det siste steget i prosessen. Dette betyr at inntil dette steget så er pengene tilgjengelig for alle dine pågående handler. Et eksempel: Hvis du skal reise et sted for å se på to biler som koster henholdsvis 100.000 og 120.000. Da innbetaler du 120.000 til oppgjørskontoen og har penger tilgjengelig for å betale for begge bilene.

 • Du fører enkelt pengene tilbake til deg selv fra siden «min egenkapital». Nederst på siden finner du knappen «tilbakefør penger». Trykk på denne og du har pengene på konto dagen etter. 

 • Hvis du har funnet bilen du skal kjøpe, men du ser at tiden det tar for å overføre penger til oppgjørskonto er for knapp, kan du velge «annen betaling». Merk at dette ikke er en betalingsmåte som SpareBank 1 garanterer for. Alternativet er å utsette overtagelsen av bilen til oppgjørskontoen har mottatt pengene og TUT bekrefter at pengene er på konto. 

 • Nei, du kan ikke benytte oppgjørskonto når du har billån (salgspantlån) i annen bank. Hvis du har billån et annet sted velger du «annen betaling».

 • Det er mulig å benytte straksbetaling i TUT. Benytt valget annen betaling når du kommer til betalingskortet. Dette innebærer at du betaler utenfor TUT sitt trygge betalingsalternativ og SpareBank 1 kan ikke garantere for pengeoverføringen. Det er viktig at kjøper sjekker med selger om hvordan selger sletter en eventuell heftelse i bilen før pengene overføres. Straksbetaling er en tjeneste som leveres av banken din. Det er kostnader forbundet med straksbetaling som du betaler til banken din. Benytt oppgjørskonto for en gratis og trygg pengeoverføring.

 • Ja, du må opprette en brukerprofil i TUT. Det er for din sikkerhet. Det er begrenset med informasjon vi trenger om deg siden vi henter informasjon fra offentlige registre. Vi trenger din e-postadresse og mobiltelefonnummer samt kontonummer. Kontonummer benyttes for utbetaling av penger til selger, og eventuell tilbakebetaling til kjøper av gjenstående penger på en oppgjørskonto etter en handel. Du kan enkelt lage en PIN-kode på din profil. PIN-koden benyttes ved påfølgende innlogginger slik at du slipper å benytte Bank-ID hver gang du logger inn.

 • I TUT er vi opptatt av en trygg og enkel bilhandel. For at din motpart skal være identifisert trenger vi din informasjon på et tidlig tidspunkt. Det er ingen forpliktelser knyttet til innloggingen utover det som står i brukervilkårene. Du kan trygt logge inn med Bank-ID å se på løsningen hvis du ønsker det.

 • Du finner kjøpekontrakten på forsiden i TUT etter at du har logget inn. På siden som heter «mine handler».

 • Flyttingen av skadeforsikringen din fra SpareBank 1 avhenger av når ditt nye forsikringsselskap sier de overtar skadeforsikringen. Flyttingen av 1 måned gratis skadeforsikring krever en oppsigelse. Ved spørsmål ta kontakt med din lokale SpareBank 1-bank. 

 • Du betaler for tilstandsrapporten på verkstedet. Garantien betaler du for i ettertid. Vi sender deg en faktura. Tilstandsrapporten må gjennomføres på et Mekonomen verksted.

 • Salgsmelding leverer dere (kjøper og selger) elektronisk på biltilsynet sine nettsider. Når dere har signert kjøpekontrakten på det siste steget i TUT vil dere begge to få opp en lenke som dere skal trykke på. Denne lenken vil flytte dere til Statens vegvesen sine sider for elektronisk levering av salgsmelding (vognkort del 2) av bilen. Her er lenken til Statens vegvesen for elektronisk levering av salgsmeldingen.

 • Nei, TUT finnes ikke som en app verken for iPhone eller Android. TUT er en nettside som oppleves som en app. Den tilpasser seg automatisk til om du bruker en smarttelefon, nettbrett eller PC. Du kan også laste ned TUT slik at den blir et ikon på mobilen din, og derfor oppleves som en vanlig app. Velg «Legg til på hjem-skjerm» på iPhone og velg «Legg til på startsiden» på Android og du kan bruke TUT som en app på telefonen din.