Barn og bank

Med barn er det ofte mange ting å tenke på. Det gjelder jo også når det kommer til bank. Alt fra sparing og forsikringer, til hvordan lære barnet gode vaner med bankkort. Hva trenger du egentlig til barnet?

  • Start de gode sparevaner så tidlig som mulig. La barnet få sin helt egen sparekonto.
  • Lommepenger er en super måte å lære om økonomi på: Barnet kan tjene penger, men lærer også at det er grenser for bruk og at en må spare for å nå sine mål.
  • Når barnet blir modent nok kan det få eget bankkort og mobilbank for barn. Det er samtidig en fin anledning til å snakke med barnet om digitale penger.

Fem råd fra Magne om barn og økonomi

Magne Gundersen,
Forbrukerøkonom

  1. Involver barna i familiens økonomi
  2. Bli enig om hva som må gjøres for å få lommepenger
  3. Lær barna å spare - lær dem det tidlig
  4. Snakk om penger og arbeid - forbruk og sparing
  5. Lær barna hvordan bankkort fungerer

Å spare selv

Lær barnet om økonomi, og la barnet få sin egen sparekonto så tidlig som mulig. For å motivere ekstra, gir vi en super rente på barnets helt egen sparekonto.


Tips!

Lag en spareplan sammen med barnet som går over noen uker hvor du tegner og forklarer hva tingen koster, og hvor mye barnet klarer å spare fra uke til uke. Det er motiverende, samtidig som barnet får oppleve at det er mulig å få råd til større ting ved å spare langsiktig.


Barn og mamma på kjøkken

Bankkort for barn under 13 år

Bankkortet er spesielt tilpasset barn og kan brukes på samme måte som andre bankkort, men inneholder flere sikkerhetselementer. 

Det er dere som er foreldre som kjenner barnet deres og må ta avgjørelsen om han eller hun er moden nok til å håndtere sitt eget bankkort på en fornuftig måte. For mange kan 10 år være en naturlig alder.


Ta kortpraten

Når barna skal begynne å bruke bankkort er det viktig at de forstår pengebruk og kortsikkerhet. Bruk vår samtaleguide for å få tips om hva barna bør vite før de begynner å bruke bankkort for barn.