Sparebanden

HVA ER SPAREBANDEN?

Sparebanden er vårt nye barnekonsept.

Målet er å lære barn og voksne om noe enormt viktig – penger og økonomi for barn.

Penger kan være vanskelig å forstå, selv for voksne. Hvordan kan det da være

for barn? I en digital verden ser man mindre og mindre av fysiske penger, forskning viser at pengeforståelse er enormt viktig å ta tak i.

Det skal vi gjøre nå.
Basert på internasjonal forskning både på pedagogikk og økonomi for barn, skal vi gi familier av alle slag støtte og hjelp til å danne gode pengevaner og grunnlaget for en sunn økonomisk fremtid for barn.

Vi lover ikke et liv fullt av penger, men hjelp til å forstå mer om penger og økonomi i en verden i stadig endring.


Sparebanden

Jeg er Spare

Man kan kanskje si at jeg er rolig og fornuftig. En ryddig og ordentlig type.

Jeg er god til å planlegge, tenker logisk og resonnerer som ingen andre.

Det er viktig å spare og jeg liker å se at sparing lønner seg. Jeg synes det er viktig å vente med å kjøpe til jeg har tenkt meg litt om. Gjerrig?Nei, men jeg liker å ha et formål med det jeg gjør.

Jeg er Bruke

Hei, her er jeg! Hoppende glad, impulsiv og det de kaller glimt i øyet.

Jeg er kanskje ikke den mest seriøse av oss, med elsker å motivere og spre glede. I tillegg finner jeg alltid gode grunner til å bruke litt penger.

Når jeg kan bruke penger på noe jeg har ønsket meg, blir jeg hoppende glad. Å bruke er ikke alltid lett, derfor søker jeg ofte råd hos de andre for hvordan jeg kan sette tenna i noe jeg vil ha.

Jeg er Dele

Det viktigste for meg er ikke å ha mye penger selv, men å gjøre noe sammen. Jeg er opptatt av rettferdighet og er veldig omsorgsfull. Av og til tenker jeg kanskje litt for mye. Jeg liker å ha oversikt og blir glad av å både tenke på og dele med andre.

Selvfølgelige vil jeg gjerne ha penger og ting selv, men jeg synes ikke det er viktig å hamer enn andre. Å dele medmine venner eller noen som trenger det? Selvfølgelig.

Jeg er Skape

Jeg er Sparebandens kreative kraftsenter.Oppfinnsom, leken,nysgjerrig og energisk.Jeg ser alltid etter muligheter og løsninger, og er på pletten for å hjelpe Spare, Bruke og Dele.Sammen kan vi få til hva som helst.Gode ideer får meg til å slå hjul og jeg elsker å tjenepenger på noe ingen har tjent penger på før. Å bruke penger for å gjennomføre enidé jeg har tro på, ja gjerne!

Tips og råd fra Sparebanden

 • Lær barna hvor penger kommer fra, ikke bare hva de kan brukes på eller spares til.
 • Er dere på farta i høstferien? Snakk med barn om folk dere ser rundt dere, om at de jobber og skaper penger.
 • Snakk om tingene dere kjøper og hvorfor man velger en ting fremfor en annen. Og ja – det er lov å velge en dyrere ting hvis
  grunnen er god!
 • Hva med å ta en runde i garasjen, finne litt ting og se om dere kan selge dem for en slant? Se hvordan det fysiske blir til
  digital valuta.
 • Er du en av dem som bare måååå gi barna mandelen i grøten? Kanskje det er på tide å la tilfeldighetene rå? Lær barna at
  tilfeldigheter ikke er urettferdig.
 • Å involvere barna i familiens økonomi gjør at barn føler større ansvar og får økt forståelse for kostnader og det store
  bildet.
 • Lommepenger er en super måte å lære om økonomi på. Man lærer at man kan tjene penger, men at det også er grenser for bruk. Man
  må spare for å nå sine mål.
 • Går noe i stykker? Reparer det eller lag noe nytt av det, sammen med barna. Gøy og økonomisk fornuftig.
 • La barna få se hvordan nettbanken fungerer. Logg inn og se hva dere egentlig bruker penger på.
 • La barna selv få bestemme over en liten sum penger, kanskje blir du overrasket over hva de velger å gjøre med dem.
 • Lag 3 sparebøsser og marker dem med «spare», «dele» og «bruke» og la barna selv velge hvor de vil plassere pengene sine.