Din første bolig

Det er spennende, og litt skummelt, å kjøpe sin første leilighet eller hus. Hva er lurt å tenke på før, under og etter kjøp?


handhilser-zoom-sirkel

Hvordan foregår egentlig et boligkjøp?


Hva er banken opptatt av når du søker om boliglån?

  • Kan du betale lånet? Vi ser på alt du har av utgifter og inntekter, og må ta høyde for at du kan betale lånet selv om renta øker. 
  • Sparepenger - i beregningen tar vi med hvor mye du har spart og eiendeler som for eksempel bil.  
  • Har du samboer eller barn? Familiesituasjonen har ofte en del å si for økonomien din.
  • Andre lån - har du andre store lån, vil det påvirke hvor mye du kan betale ned på boliglånet.
  • Tenkt på å leie ut? Kjøper du en bolig med to eller flere soverom, kan du leie ut det du ikke bruker. Da er du sikret hjelp til å betale på lånet. Leier du ut mindre enn halvparten av boligens totale areal, betaler du ikke skatt av husleien.
  • Stå på-vilje er alltid bra. Kan du vise at du både kan tjene og spare penger, kan det til og med påvirke hvor mye du kan låne.

Oops! Kostnader som kan dukke opp når du skal kjøpe bolig.

Tinglysningsgebyr

Når du kjøper bolig må du registrere hvem som har lånt deg penger og at det er tatt sikkerhet i eiendommen. Dette kalles tinglysning av pant og koster 525 kroner for fast eiendom og 430 kroner hvis du har kjøpt andel i borettslag.

Dokumentavgift

Hvis du kjøper selveier, må du betale dokumentavgift på 2,5 % av det du kjøper boligen for. Det kan fort bli mye penger selv om det ikke høres sånn ut. Koster boligen 2.000.000,- må du altså betale 50.000,- i dokumentavgift. Hvis du kjøper en borettslagsbolig, aksjeleilighet, eller hvis salget skjer mellom ektefeller eller registrerte partnere, slipper du dokumentavgiften.

Fellesgjeld

Hvis du skal kjøpe deg inn i et borettslag eller aksjeleilighet, bør du sjekke fellesgjelda – hvor høy er den og hva dekker den? Driftskostnader? Boligens andel av renter og avdrag på fellesgjeld? Oppvarming, strøm, kabel-TV, Internett? Dette må med i budsjettet når du vurderer om du har råd til kjøpe deg inn.

Dette lurer andre på