Smarte skattetips før nyttår

2018 er snart historie. Det er flere ting du kan gjøre NÅ for å få et bedre skatteoppgjør i 2019. Les ekspert Magne Gundersens tips. 

 

BSU

Fyller du opp BSU før årsskiftet får du mer igjen på skatten neste år, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen.

  • Nb! Pengene må være inne på kontoen innen mandag 31. desember klokken 13.45. 

Du kan fylle opp BSU-kontoen maksimalt med 25.000 kroner. Da får du 5.000 kroner igjen på skatten i juni neste år. Ingen spareordning er så gunstig som BSU. For hver tusenlapp du sparer, gir staten deg to hundre kroner igjen på skatten, sier Gundersen.

 

Pensjonssparing med skattefordel (IPS)

I 2017 ble et nytt spareprodukt som belønner deg for å spare til pensjon lansert. Uansett hvilket beløp du sparer får du 23 prosent av sparebeløpet igjen på skatten. Skatt utsettes til du tar ut pensjon og sparingen er bundet til pensjon. Du bestemmer selv hvor mye du vil spare, men du kan spare inntil 40.000 kroner i året. Det vil si at hvis du sparer 40.000 kroner i år, vil du få 9.200 kroner i redusert skatt neste år. Setter du av en tusenlapp i måneden får du tilbake 2.760 kroner, sier Gundersen som har en klar oppfordring: Sett det du får igjen på skatten inn på samme pensjonssparing. Det er da du får best effekt av skattefordelen og den potensielt gode avkastningen i IPS.

  • Nb! Pengene må være inne på kontoen innen fredag 28. desember klokken 12.00.

 I disse dager får vi nordmenn lønn med halv skatt. Når julemat og alle gavene er handlet inn er det fint å sette av litt til langsiktig sparing, sier Gundersen.

 

Aksjesparekonto

I 2017 ble aksjesparekonto (ASK) lansert. Hensikten med aksjesparekonto er å gjøre det lettere for folk flest å bytte, eie, kjøpe og selge aksjer og fond. Det er viktig å huske på at du ikke får fritak for skatt på gevinst fra aksjesparekonto, du utsetter bare betaling av skatt til du tar gevinsten helt ut av kontoen.

  • Gjennom 2018 har det vært mulig å flytte aksjer og aksjefond til aksjesparekonto uten å betale skatt på gevinsten. Stortinget har nå vedtatt at ordningen forlenges ut 2019.

 

Visste du at veldedighet også gir skattefradrag?

Julen er høytid for å gi gaver, også til veldedige organisasjoner. Gir du over 500 kroner per organisasjon i året, kan du få skattefradrag for pengene du gir.

I år kan du maksimalt trekke fra 40.000 kroner. Gir du 10.000 kroner vil det si 2.300 kroner i skattefradrag.