Pensjon fra arbeidsgiver

Når du blir pensjonist får du utbetalt pensjon fra jobbene du har hatt. Hva du får i pensjon avhenger av pensjonsordningen arbeidsgiverne dine har valgt.

Hvor mye pensjon får du fra jobben?

Alle arbeidsgivere i Norge må spare til pensjon for sine ansatte. Arbeidsgiveren bestemmer hvor stor del av din lønn som skal settes av til pensjonssparing.

Det er store forskjeller på hvor mye arbeidsgivere sparer for deg, noe som vil ha stor betydning for deg og din fremtidige pensjon. Du må derfor sjekke hva slags pensjonsordning du har, hva arbeidsgiver faktisk sparer for deg og hvordan sparepengene er plassert. 

Ikke kunde i banken? Sjekk din pensjon her

Jobber du i privat næringsliv eller i offentlig sektor?

Det har betydning for hvilken pensjonsordning du har.  

Hva er en god pensjon fra arbeidsgiver?

Alle arbeidsgivere må spare pensjon til sine ansatte. Det kalles obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Det er store forskjeller på hvor mye arbeidsgivere i privat sektor sparer for deg. De er pliktige til å spare minst 2 % av din årlige lønn mellom 1 og 12 G.

Sparer arbeidsgiveren din 2 % har du en minimumsordning. I de beste ordningene kan arbeidsgiver spare 7 % av lønnen inntil 7,1 G, og inntil 18,1 % ekstra for lønn over 7,1 G. Beløpet utbetales først når du pensjonerer deg. I dag tilsvarer 1G = 106.399 kroner. 

Egen sparing til pensjon

Selv om det kan være en stund til, er det en fordel å tenke over hva slags liv du ønsker å leve når du en gang blir pensjonist. De fleste ønsker å fortsette og leve slik de gjør i dag, men mange vil oppleve at samlet pensjon blir lavere enn de hadde sett for seg

Hvis du ønsker deg god økonomi og frihet som pensjonist er det mye å hente på å spare selv. Jo tidligere du starter å spare til pensjon, jo mindre er det som skal til.

Hva lurer andre på?

Pensjon til din livsfase

Din pensjon er pengene du skal leve av i fremtiden. Å spare smart kan gi deg en bedre hverdag som pensjonist. Velg den livsfasen du er i, så hjelper vi deg i gang.