Smarte damer fikser pensjonen sin selv

Menn har fortsatt overtaket når det kommer til pensjonssparing, men nå er det slutt! Slik sikrer damene pensjonistdrømmen. 

- Uansett hva du gjør, jenta mi, så sørg for at du ikke blir økonomisk avhengig av en mann. Denne setningen har mange unge damer hørt i løpet av oppveksten, men man skulle kanskje tro den var utdatert i 2019? Stadig flere kvinner har gode stillinger og tjener godt. Vi bor i likestillingslandet Norge og tjener og sparer like mye som gutta. Eller..? 

Nei da, menn tjener i snitt mer enn kvinner. I 2016 var heltidsansatte kvinners gjennomsnittlige månedslønn 87,5 prosent av menns gjennomsnittlige månedslønn. Da blir det mindre å rutte med til andre ting, som for eksempel pensjonssparing.

Kvinneliv lønner seg mindre enn mannsliv

- Selv om det er store forskjeller blant kvinner, har kvinner som gruppe mindre penger enn menn, sier sosiolog og samfunnsøkonom Margunn Bjørnholt. Hun påpeker at lønnsforskjellen mellom kvinner og menn er stabil. Kvinner som jobber heltid har 12,5 % lavere lønn enn menn. Det betyr naturligvis også at kvinner har mindre penger, både å bruke og til sparing.

- Mange kvinner jobber i sektorer som er lavere betalt, som innen omsorg og utdanning. I tillegg gjør hun fortsatt en større del av det ulønnede arbeidet i hjemmet. Flere kvinner jobber dessuten i perioder deltid på grunn av barn og familie. Et kvinneliv lønner seg mindre enn et mannsliv, og flere kvinner vil bli minstepensjonister i fremtiden, sier Bjørnholt.

Smarte damer får smarte tips

I en fersk undersøkelse fra SpareBank 1 går det fram at nær 7 av 10 kvinner ikke sparer til egen pensjon. Heldigvis finnes det enkle måter å komme seg opp på pensjonshesten.

– Å spare til pensjon er mye enklere enn folk tror. Alt du trenger å vite for å komme i gang, er alderen din, forteller produkteier sparing i SpareBank 1 SR-Bank, Maren Stangeland Oftedal.  - Ved å taste inn alderen din i pensjonskalkulatoren, får du se hva andre på samme alder sparer i pensjon. Samtidig kan du se hvordan sparebeløpet vokser frem til du går av med pensjon. Og du kan endre på sparemåten underveis, hvis du føler for det. Smart - og enkelt. 

- Setter du opp pensjonskonto i dag, kan du spare over en halv million kroner til du går av med pensjon. Men dette er selvsagt avhengig av hvor gammel du er når du starter sparingen. Mitt beste råd er - sjekk vår kalkulator, og start sparingen nå. Jo før du kommer i gang, jo mer får du igjen, oppsummerer Maren. 

Kom i gang med pensjonssparing i dag

Maren Stangeland Oftedal, produkteier sparing i SpareBank 1 SR-Bank.