Ingen spareform slår BSU
Sparer du til egen bolig? Klarer du å spare 75 kroner om dagen, har du en full BSU-konto på slutten av året.
BSU – en gullgruve
Det er ingen spareform som slår BSU om målet er egen bolig. For å lykkes med BSU-sparingen er det lurt å spare jevnlig. Klarer du å spare 75 kroner om dagen, eller 2291 kroner i måneden, har du en full BSU-konto på slutten av året.
Det enkle regnestykket
Vår forbrukerøkonom Magne Gundersen har satt opp et regnestykke som viser hvordan sparing i BSU gjør at du raskt kommer nærmere drømmen om egen bolig.
Sparer du 2291 kroner i BSU i måneden, har du 27.500 kroner i løpet av ett år. Du får 20 %, eller 5500 kroner i skattefradrag, og sparer du det, har du totalt 33.000 kroner.
For å få boliglån må du ha 15 % egenkapital. Har du 33.000 kroner i egenkapital, kan du altså låne 187.000 kroner, og vipps har du 220.000 kroner mer å kjøpe bolig for enn året før.
Obs! For å få fullt fradrag for din BSU-sparing, må du ha inntekt over 87.000 kroner. Skattefradraget gjelder bare deg som ikke eier bolig fra før.
Slik lykkes du med BSU-sparingen
Fast beløp hver måned
Spar et fast beløp hver måned. Sparer du for eksempel 2291 kroner hver måned, har du en full BSU-konto på slutten av året.
Når du har litt til overs
Spar det du har til overs på brukskontoen hver måned, for eksempel alt over 1000 kroner. Pengene overføres automatisk til BSU-kontoen.
Når du bruker kortet
Spar et fast beløp, en prosentandel av det du handler for, eller et avrundet beløp hver gang du bruker kortet.
"Jeg kjenner ingen spareordning som er så gunstig som BSU. I tillegg går det selvfølgelig an å spare utover BSU. For den målbevisste sparer er kjøp av egen bolig så absolutt innen rekkevidde i løpet av noen år." sier Magne Gundersen.
Jo da, det lønner seg å spare i BSU!
Mange er ikke klar over hvor mye BSU-sparingen faktisk betyr når du en gang skal kjøpe bolig.
Vår forbrukerøkonom Magne Gundersen har satt opp et lite regnestykke som viser hvordan sparing i BSU gjør at du raskt kommer nærmere målet om å kjøpe din egen bolig.
Ofte stilte spørsmål om BSU
Skattefradraget på BSU er 20 % av det du sparer per år. Det vil si inntil 5500 kroner. Pengene må være på kontoen innen 31. desember, og stå over årsskiftet. Banken melder inn beløpet du har spart til Skatteetaten, som regner ut skattefradraget basert på inntekten din.
Skattefradraget er forbeholdt de som ikke eier bolig. Det vi si, eier du en bolig (helt eller delvis) per 31. desember får du ikke skattefradraget for dette året.
For å få fullt utbytte av BSU-fradraget, må du tjene over 87.000 kroner. Først da betaler du nok skatt til at du får fradrag for det maksimale BSU-innskuddet på 27.500 kroner.
Se også:
BSU-regler
Ja, det må du. Alle må skatte av opptjente renter når de er overført til din konto.
Fra det året du fyller 34 år kan du ikke lenger sette inn penger på din BSU-konto, men du trenger likevel ikke å avslutte den. For å få skattelette på det du har spart det året du fyller 33 år, må pengene stå på konto til over nyttår. Men dersom du har kjøpt egen bolig, og eier den helt eller delvis per 31. desember mister du retten til skattefradraget for dette året.
Du kan ikke spare mer på kontoen og rentesatsen blir den samme som en vanlig sparekonto. Ta kontakt med oss for å få finne ut av om det er mest lønnsomt å betale ned på et eksisterende boliglån eller få råd om hvilken spareform som egner seg best fremover.
Du kan beholde din BSU-konto etter at du er 33 år, men den må til syvende og sist brukes til boligformål.
Sammenlign priser
Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no