Starte enkeltpersonforetak?

Passer enkeltpersonforetak for deg? Og hvordan registrer du bedriften din i Brønnøysundregistrene? Her får du viktige tips og råd når du skal starte et enkeltmannsforetak (ENK). 

Enkeltpersonforetak (ENK) passer når du:

 • fint kan drive virksomheten på egen hånd
 • driver businessen uten store kostnader/investeringer
 • vil komme raskt i gang (ingen krav til egenkapital)
 • vil unngå mye administrering (ikke noe krav til styre, stiftelsesdokument eller levering av årsregnskap til Brønnøysundregistrene)
 • har mulighet til å dekke opp trygd og pensjon på annet vis

Enkeltpersonforetak (ENK) - beste selskapsformen for din bedrift?

Har du en hobby eller virksomhet som gir inntekt? Med en bi-inntekt kan det lønne seg å opprette et selskap. Enkeltpersonforetaket er for deg som skal gjøre jobben selv. Du er Sjefen. Ingen andre bestemmer hvordan du driver businessen din.

Registrere et enkeltpersonforetak? Det gjør du her i Brønnøysundregisteret (brreg.no)

Du blir personlig ansvarlig for enkelpersonforetakets økonomi

Enkeltpersonforetak (ENK) er selskapsformen det startes opp flest av her til lands. I 2017 ble det ifølge SSB opprettet 35 3457 enkeltpersonforetak og 25 315 aksjeselskap (AS). 

Med et ENK regnes du og selskapet som den samme juridiske enheten. Det vil si at du blir personlig ansvarlig om selskapet ikke har økonomi til å dekke utgifter.

Som driver av et ENK trenger du ikke å levere offentlig årsregnskap. Du har riktignok bokføringsplikt, det betyr at du må utarbeide et regnskap for virksomheten. Det leveres i en næringsoppgave sammen med din selvangivelse.

Les også: Hvorfor velge aksjeselskap (AS) som selskapsform?

Alt av overskudd blir inntekt

I et ENK vil overskuddet av det du fakturerer og selger for være lønnen din. Du må dermed skatte av alt du tjener.

Du får mindre pensjon og sykepenger enn om du hadde vært ansatt i ditt eget aksjeselskap. På den annen side kan mindre byråkrati og muligheten til å styre alt selv være verdt det om du driver en virksomhet med liten risiko.

Les også: Produkter og tjenester for klubb, lag og forening 

Dårligere sosiale rettigheter

Som innehaver av enkeltpersonforetak vil du ha dårligere sosiale rettigheter enn om du er arbeidstaker. Det er derfor desto viktigere å tegne de riktige forsikringene, og å se på privat pensjonssparing og sikkerhet.

Les mer om enkeltpersonforetakets ordninger for skatt, sykepenger, pensjon og mer på altinn.no.

 

Enkel sammenligning

Dette er de viktigste forskjellene på aksjeselskap og enkeltpersonforetak.

Aksjeselskap (AS)

 • En eller flere eiere.
 • Eierne er bare økonomisk ansvarlig hvis de kausjonerer for lån som selskapet tar opp. Det er strenge regler for å ta ut penger av selskapet.
 • Aksjekapital på 30.000 kr.
 • Må registrere seg i Foretaksregisteret.
 • Ingen utbytteskatt før man tar ut penger fra selskapet, og bare selskapsskatt av overskuddet.
 • Samme person kan være eier, styremedlem, daglig leder og ansatt. Du kan altså ansette deg selv i selskapet for å få bedre pensjon og sykepenger.

Les mer om AS, eller se mer på Innovasjon Norge og Altinn.

Enkeltpersonforetak (ENK)
 • En eier. 
 • Eier er økonomisk ansvarlig med hele sin personlige formue.
 • Ingen aksjekapital.
 • Må ikke registrere seg i Foretaksregisteret hvis man er under fem ansatte, og ikke driver med videresalg av varer.
 • Overskuddet skattes som lønnsinntekt for eier av selskapet.
 • Som eier får du mindre pensjon og sykepenger enn hvis du hadde vært ansatt.

Les mer hos Innovasjon Norge og Altinn.

Det kan også være at du bør vurdere andre selskapsformer, slik som ansvarlig selskap (ANS), forening, stiftelse, samvirkeforetak (SA), almennaksjeselskap (ASA) eller Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF).

Regnskapsfører Ingvild Nistad

5 tips til deg som skal starte enkeltmannsforetak

Ingvild Nistad, avdelingsleder i SpareBank 1 Regnskapshuset, forteller at mange velger ENK for å slippe ekstra «styr» med arbeidsgiveravgift og andre forpliktelser. Her får du hennes fem beste tips dersom du vurderer å opprette et enkeltpersonforetak (ENK): 

 1. Inngå aldri lange kontrakter eller gi garanti-forpliktelser på et ENK. Husk at du blir stilt privat til ansvar.
 2. ENK er et godt valg om du ikke ønsker å være arbeidstaker, men selvstendig næringsdrivende. Du betaler ikke arbeidsgiveravgift på egen innsats. 
 3. Du har ikke rett til sykepenger før 17. sykefraværsdag. Tegn derfor forsikring.
 4. Ikke glem pensjonssparing!
 5. Bruk alltid budsjetter og nåtidsregnskap. Det vil du fort se verdien av.

Gikk fra enkeltpersonforetak til aksjeselskap

Rørleggeren Lars Morten Myran (38) opplevde at valg av selskapsform hadde direkte påvirkning av hvordan han ble oppfattet i bransjen. Det var da han etablerte aksjeselskap (AS) at ting virkelig begynte å løsne for bedriften.

Tenkt å søke støtte fra Innovasjon Norge? 

Da kan det være kjekt å vite at Innovasjon Norge ikke har formelle krav til selskapsform, men at de anbefaler at du gjør en god vurdering av selskapsform ved oppstart. De sier på nettsidene sine at det kan være både kostbart og tidkrevende å endre selskapsform underveis, og at de derfor ser det oftest mest hensiktsmessig å opprette et AS allerede fra start.

Søke støtte fra Innovasjon Norge kan du gjøre her. 

 

Enkel og trygg hverdag

Sjekk hvordan du kan bli kvitt tidstyvene ved å bruke produkter og tjenester som gjør hverdagen mer effektiv for deg, og dine ansatte. 

Penger til å vokse

Når bedriften vil vokse, så trengs det ofte penger. Av lån og finansiering - hva passer best for bedriften din? Her er en kjapp oversikt.

Forsikringer bedriften bør ha

Noen forsikringer, slik som yrkesskadeforsikring for ansatte er lovpålagt. Men det er andre som også er viktige å ha. Sjekk oversikten her. 

Bli bedriftskunde hos oss

Få råd og hjelp i viktige avgjørelser uansett hvor liten eller stor bedriften din er. Her finner du alt på et sted og de beste digitale løsningene.