Bank+Regnskap hjelpesider
Lurer du på hvordan du gjør ting selv i regnskapsprogrammet SpareBank 1 Regnskap? Sjekk ut hjelpeartiklene våre.
Velg kategori
Når du er ferdig med å redigere og avregne en lønnskjøring, må du bokføre den. Du finner den aktuelle lønnskjøringen ved å gå til Lønn og Lønnskjøring.
Det er to måter å bokføre en lønnskjøring på:
1. Bokføre lønnskjøringen samtidig som du avregner den.
2. Bokføre lønnskjøringen fra statusbildet i lønnskjøringen, etter at den er avregnet. Statusbildet er det første som kommer opp når du velger en lønnskjøring som har status Avregnet eller Bokført.
Konteringssammendrag
Uavhengig av hvordan du bokfører lønnskjøringen, vil du få opp valg som gjelder konteringssammendraget for lønnskjøringen. Her kan du gjøre tre endringer før du genererer bilaget:
- Bokføringsdato: Programmet foreslår utbetalingsdato som bokføringsdato, men du kan endre dette om du ønsker. Vi anbefaler å bruke utbetalingsdato eller å aktivere periodisering av lønn.
- Nummerserie: Hvilken nummerserie du ønsker at konteringssammendraget skal tilhøre.
- Type bilag: Her kan du velge om det skal føres bilag med dimensjoner kun på resultatkonto, på resultat- og balansekonto eller uten dimensjon. Dersom du har lagt inn dimensjoner på en eller flere linjer i lønnskjøringen, vil bokføringen inkludere dimensjoner på de aktuelle hovedbokskontoene. Disse vil komme på egne linjer basert på valget du gjør her. Du kan også legge inn egendefinerte dimensjoner her som vil komme med på bokføringsfilen.
Velg Generer for å lage bokføringsbilaget. Du får nå opp en forhåndsvisning som viser hvordan bilaget vil se ut i regnskapet. Når du har sett gjennom bilaget og alt ser korrekt ut, trykker du Bokfør.
3. Når lønnskjøringen er avregnet og bokført, kan du utbetale lønn.
1. Utbetal lønn
Gå til Lønn og Lønnskjøring. Trykk deg inn på den aktuelle lønnskjøringen. I statusbildet går du til Utbetal lønn, hvor du får to valg: Du kan sende til banken med en gang eller legge lønnskjøringen til betalingslisten for å betale den senere eller kjøre flere betalinger samtidig.
Alternativt kan du trykke på de tre prikkene til høyre for å forhåndsvise utbetalingsliste eller registrere en lønnskjøring som betalt.
2. Forhåndsvise utbetalingsliste
- Det genereres en forhåndsvisning av utbetalingslisten.
- Denne viser blant annet beløpet som skal utbetales og kontoen det skal betales fra.
- Du kan laste ned utbetalingslisten ved å velge filformat nede i høyre hjørne.
3. Registrere lønnskjøringen som betalt
Du kan velge mellom Registrere som betalt og bokfør utbetalingen eller Marker som "Betalt". Disse valgene benyttes kun dersom du ikke har brukt regnskapsprogrammet til å utbetale lønn, for eksempel hvis du har utbetalt den i nettbanken.
4. Sende lønnsslipp
Når du har lagt lønnen til utbetaling kan du sende lønnslipp til de ansatte. Lønnsslipp kan sendes med en gang, på en valgt dato eller du kan legge den til utsendelse på samme dato som lønnen utbetales.
Etter at du har opprettet en lønnskjøring har du mulighet til å redigere den. Du kan også redigere eksisterende lønnskjøringer ved å gå til Lønn og Lønnskjøring. Her får du opp en liste med alle lønnskjøringer, som enten har status Opprettet, Avregnet eller Bokført. Du kan ikke redigere lønnskjøringer som er avregnet eller bokført. Ved feil i slike lønnskjøringer må du nullstille lønnskjøringen i stedet for å redigere.
1. Det første du ser i lønnskjøringen er et sammendrag. Dette kan senere hentes fram ved å trykke på Sammendrag.
Sammendraget viser beløp til utbetaling, grunnlag for arbeidsgiveravgift (AGA), antall ansatte på kjøringen, grunnlag for feriepenger og forskuddstrekk.
Under Utvalg finner du innstillingene du valgte da du opprettet lønnskjøringen. Disse kan du endre ved å trykke Rediger utvalg. Dersom lønnsslippene skal inneholde en fast tekst, kan du også sette den inn ved å trykke Legg til fritekst.
2. Dersom du ikke har ansatte med faste poster eller trekk, eller du har valgt å ikke inkludere faste poster, starter du med en tom lønnskjøring. Da kan du velge Hent ansatte. Du kan hente flere ansatte så lenge du ikke har fullført lønnskjøringen.
Når du har hentet opp en ansatt kan du registrere lønnspostene på den ansatte. Forskudd og trekk kan settes inn direkte i lønnskjøringen på den ansatte ved å velge enten trekk eller forskudd.
I oversikten over ansatte vil det også være en varseltrekant ved siden av navnet på ansatte det mangler informasjon på, for eksempel skattekort eller kontonummer. Denne informasjonen må legges inn på ansattkortet til den ansatte før du kan fullføre lønnskjøringen.
3. Under Flere valg kan du
- generere feriepenger
- registrere variable lønnsposter
- slette lønnsavregning
- rekalkulere skatt
- gå til liste over lønnsarter for å se, redigere eller opprette nye
Hvis du velger å slette en lønnskjøring som allerede er bokført, må du også kreditere lønnsbilaget.
Du kan ikke slette en lønnskjøring som det er sendt inn a-melding på. Da må du nullstille den i stedet.
4. Når du har lagt inn de ansatte og lønnspostene som skal være med på lønnskjøringen trykker du Fullfør lønnsavregning.
Du får da opp valg som spesifiserer hvordan du vil avslutte lønnskjøringen. Vi anbefaler at du setter kryss på alle valgene med en gang dersom du er sikker på at du ikke skal gjøre flere endringer på lønnskjøringen.
5. Når lønnskjøringen er avregnet eller bokført får du opp et statusbilde som viser nåværende status, samt detaljer.
6. Neste steg er å bokføre lønnskjøringen. Det er to måter å bokføre en lønnskjøring på. Du kan gjøre det samtidig som du avregner den (anbefalt) eller etter at den er avregnet fra statusbildet i lønnskjøringen. Gå til hjelpeartikkel om bokføring av lønnskjøringen.
Du kan sende lønnsslipp på lønnskjøringer som har status Avregnet eller Bokført.
1. Gå til Lønn og Lønnskjøring og trykk deg inn på den aktuelle lønnskjøringen.
2. Velg Send lønnsslipp.
3. I skjermbildet som kommer opp kan du:
- Velge dato for utsendelse av lønnsslipp. Dersom du velger dette vil ikke lønnsslippen bli sendt ut med en gang, men på valgt dato. Du kan velge å sende lønnsslipp på samme dato som lønnen utbetales ved å sette hake for det.
- Endre emne og melding i e-posten som sendes med lønnsslippen.
- Gruppere på lønnsart. Da vil alle like lønnsarter med samme sats trekkes sammen til en linje i lønnsslippen, og tekst på lønnsposten blir lik lønnsartnavn.
- Velge hvem du vil sende lønnsslipp til ved å sette hake i de tomme feltene foran hver enkelt ansatt.
- Forhåndsvise på norsk/engelsk. Dette valget får du opp ved å trykke på pilen på knappen Send e-post/Forhåndsvisning. En forhåndsvisning genereres til markerte ansatte på valgt språk. Dersom noen ansatte skal ha engelsk lønnsslipp og andre skal ha norsk, kan denne brukes til å skrive ut lønnsslipper i bolk.
Når du har fylt ut all informasjon kan du velge mellom å sende eller skrive ut lønnsslippene.
Merk at du ikke kan stoppe utsendingen av lønnslipper når du har sendt dem.
For å kjøre og utbetale lønn må du først opprette en lønnskjøring.
1. Gå til Lønn og Lønnskjøring. Trykk på Ny lønnskjøring.
2. Fyll ut de ulike feltene i lønnskjøringen. Disse innstillingene vil gjelde for alle lønnsmottakere som er inkludert i lønnskjøringen.
Forklaring til feltene:
- Beskrivelse: Hva lønnskjøringen gjelder for eller hvilken periode den tilsvarer. Eksempel: "Lønn august" eller "Feriepenger juni". Programmet kommer med forslag til tekst automatisk. Du trenger ikke å endre denne hvis du ikke ønsker det.
- Utbetalingsdato: Hvilken dato lønnen skal utbetales. Denne datoen bestemmer også hvilken periode lønnen innrapporteres på i a-meldingen.
- Fra-og-til dato: Hvilken periode lønnskjøringen gjelder for.
- Skattetrekk: Kan endres mellom Full skatt, Halv skatt eller Ingen skatt.
- Inkluder faste poster/trekk: Det er mulig å legge inn faste lønnslinjer eller lønnstrekk på ansattkortet. Her velger du om de faste postene og trekkene skal inkluderes i lønnskjøringen.
- Kryss av her i den måneden du skal utbetale feriepenger: Ved å krysse av her vil programmet automatisk beregne trekk i fastlønn på riktig måte den måneden feriepengene skal utbetales.
3. Når du har opprettet lønnskjøringen går du videre til neste steg, der du har mulighet til å redigere innholdet i lønnskjøringen.
Du kan hente ut rapporter for flere moduler i regnskapsprogrammet. Tilgangen til de ulike rapportene avhenger av hvilke produkter og hvilken pakke du har.
1. Gå til Annet og Rapporter. (Hvis du ikke finner Rapporter i menyen, må du hente det frem ved å trykke på Rediger menyvalg helt nederst til venstre).
2. I fanen øverst i rapportoversikten kan du velge mellom de forskjellige modulene du ønsker rapporter for.
3. Basert på hvilken rapport du ønsker å hente ut, åpnes det en dialogboks der du kan legge inn forskjellige parametere for rapporten.
4. Du kan krysse av i boksen Husk utvalg hvis du vil at programmet skal bruke de samme parameterne hver gang du henter ut den aktuelle rapporten.
5. Trykk Vis rapport.
6. Du vil nå få opp en forhåndsvisning av rapporten i programmet. Trykk på pilen ved siden av Last ned PDF for å velge mellom formatene du kan laste ned rapporten som.
Merk!
Dersom du eksporterer rapporter til Excel vil Excel-filen komme i rapport-format. Dersom du ønsker å ta ut en ren Excel-fil som kan brukes til for eksempel avstemming, anbefaler vi å bruke funksjonen Oversikt.
Hvis du ikke vil bruke en standard stillingsmal, kan du lage en ny stillingsmal:
- Gå inn på Timer og så Stillingsmal.
- Trykk på knappen Ny stillingsmal.
Her kan du legge inn navn på den nye stillingen. Du kan også legge inn antall minutter per uke, og velge om lunsj er inkludert eller ikke.
- 37,5 timer = 2250 minutter
- 40 timer = 2400 minutter
1. Legg til bankkonto i regnskapsprogrammet ved å klikke på Innstillinger og velg Bank.
2. Klikk Legg til ny bankkonto, deretter fyller du inn følgende:
- Navn
- Type, velg mellom drift, skatt eller lønn
- Kontonummer, navn på bank og IBAN vil fylles ut automatisk.
- Hovedbokskonto, er det driftskonto er det vanlig å velge hovedbokskonto 1920, og skattetrekkskonto 1950.
- Standard driftskonto, huk av denne om regnskapsprogrammet automatisk skal velge kontoen som betalingskonto.
1. Starte veiviseren
Før du starter sjekk at telefonnummer og navn ligge inne på brukeren din. Det finner du ved å klikke på personen oppe til høyre og velge Brukerinnstillinger.
Klikk på Bank og velg Utbetalinger eller Innbetalinger, da starter en veiviser på hvordan du kobler nettbank mot regnskapsprogrammet. I steg 3, Godkjenning av betalinger, kan du velge mellom Regnskapsgodkjente betalinger eller Ettergodkjente betalinger i nettbanken.
2. Kontoinnstillinger
Under Driftskonto må det legges inn en konto. Om du allerede har lagt inn kontoene under innstillinger, henter systemet automatisk opp forslag til konto. Hvis ikke kan du klikke på nedtrekkspilen i feltet for konto og velge Opprett ny.
Lønnskonto, her legger du kun inn en konto dersom du vil at utbetalinger til lønn skal gå fra en annen konto en driftskontoen.
Med bruk av Time-funksjonen, kan du overføre timer til en lønnskjøring. Før du gjør dette første gang må du ha satt opp koblinger mellom timebruker og ansatt, og timeart mot lønnsart.
Overføre timer til lønnskjøring
- Trykk på Lønn, Lønnskjøring og Opprett ny lønnskjøring
- Trykk på Overfør timer til lønn i lønnskjøringen du har opprettet
Registrere og godkjenne timer
- Registrer timene
- Trykk lagre
- Trykk på fanen Timeliste og send inn.
- Velg dato for timene du skal ta med i lønnskøringen. Du får nå opp oversikt over ansatte og godkjente timer.
- Hak av for de ansatte som skal ha lønn.
- Trykk Overfør timer og Overfør for å bekrefte overføringen.
Timene blir nå lagt til i egen linje i lønnskjøringen. Ønsker du å korrigere timelønn kan det gjøres etter overføring av timer.
- Timene blir nå lagt til i egen linje i lønnskjøringen. Ønsker du å korrigere timelønn kan det gjøres etter overføring av timer.
Hvis du selger mva-pliktige varer for mer enn 50 000 kroner i løpet av de siste 365 dagene, må du registrere selskapet ditt i Merverdiavgiftsregisteret, og oppdatere regnskapsprogrammet med registreringen. Slik gjør du det:
1. Registrer selskapet i Merverdiavgiftsregisteret ved å levere Samordnet registermelding. Les mer på skatteetaten.no
2. Inntil du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, skal du ikke fakturere med mva på utgående fakturaer, men legge til en kommentar i fakturaene du sender ut om at merverdiavgift blir etterfakturert. Kostnader registreres også uten mva. Disse kan du endre når registreringen er gjort, slik at du får fradrag for mva senere.
3. Når registreringen er godkjent går du inn på Regnskapsinnstillinger og velger:
- Avgiftspliktig
- Mva-periode
- Mva skjema
- Lagre
4. Gå inn på Regnskap og Kontoplan i menyen. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre, og Synkroniser kontoplan, for å oppdatere kontoplanen slik at den passer for mva-registrerte selskaper.
1. Gå til Regnskap og Kontoplan i menyen. Finner du ikke Kontoplan i menyen? Du finner den under Rediger menyvalg nederst til venstre.
2. Trykk Opprett ny. NB! Denne muligheten er ikke inkludert i alle pakkene. Mangler du den, kan du endre en konto som allerede ligger i kontoplanen.
3. Legg inn kontodetaljer og huk av Synlig for å kunne bokføre på kontoen.
4. Trykk Lagre når du er ferdig.
Som nystartet bedrift må du registrere åpningsbalansen, det vil si at du forteller regnskapsprogrammet hva bedriften har av eiendeler og gjeld på oppstartstidspunktet. For de fleste er det kun snakk om å registrere aksjekapital og stiftelseskostnader.
1. Gå til Innstillinger og Regnskap
2. Bla ned til Inngående balanse, trykk på Registrer inngående balanse. Velg Ja for å angi at selskapet er nystiftet uten tidligere transaksjoner og deretter Fortsett.
3. Trykk på den grønne knappen Registrer inngående balanse nyetablert firma.
4. Legg inn informasjonen fra stiftelsesdokumentet og trykk Fullfør.
- Stiftelsesdato
- Aksjekapital
- Om selskapet skal registreres med overkurs
- Stiftelseskostnad. Se hva det koster hos Brønnøysundregistrene.
5. Last opp stiftelsesdokumentet og trykk Lagre og Bokfør. Stiftelsesdokumentet finner eierne av aksjeselskapet i sin innboks i Altinn.
Merk: Husk at du må bokføre og betale fakturaen fra Brønnøysundregistrene, selv om du har registrert stiftelseskostnadene i åpningsbalansen. Slik betaler du fakturaen fra Brønnøysundregistrene.
Det kan være mye å tenke på første gang man ansetter noen. For det første skal man ta godt imot en ny person i bedriften, med alt det medfører av å bli kjent. Man skal også gi en innføring i bedriften og gjennomføre opplæring. Som arbeidsgiver får du også en del ansvar og regler å forholde deg til, og det er viktig at dette blir gjort på en skikkelig måte.
Det du og selskapet rapporterer av ansettelsesforhold og lønnsutbetalinger danner blant annet grunnlaget for den ansattes beregning av skatt og rettigheter i folketrygden og hos NAV.
Vi anbefaler at du setter deg godt inn i konsekvensene det er å ha ansatte i bedriften og hvilket ansvar det medfører. Du bør ta en titt innom Arbeidstilsynet og se hvilke krav som stilles til deg som arbeidsgiver. Skatteetaten har også laget en liten oppsummering for deg om rollen som arbeidsgiver. Vi anbefaler å ta kontakt med en regnskapsfører om du trenger hjelp med lønn. Det er viktig at føringen av lønn blir riktig.
Arbeidstilsynet har gode veiledninger og maler du kan benytte til for eksempel arbeidsavtalen med den ansatte.
Når du skal ansette noen må selskapet opprette et virksomhetsnummer og meldes inn i Aa-registeret (Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret). Du kan se mer om hvordan du oppretter et virksomhetsnummer her.
Selskapet kan også bli medlem i en arbeidsgiverorganisasjon slik som for eksempel NHO. Da kan det hende at dere må forholde dere til en tariffavtale fremforhandlet mellom den og fagforbundene som setter strengere krav til lønn og ansattbetingelser enn det arbeidsmiljøloven krever.
Arbeidsgiveravgift
Arbeidsgiveravgiften er en avgift arbeidsgiver betaler på utbetalt lønn og bidrar til å finansiere folketrygden. Avgiften beregnes ut ifra en prosent av lønnen virksomheten betaler sine ansatte, men prosentsatsen varier avhengig av hvor i landet virksomheten er. I de mest befolkningsrike stedene i Norge er avgiften på 14,1 %, men det er mange områder over hele landet som har en lavere sats. Du må derfor undersøke hva arbeidsgiveravgiften er i din kommune før du setter opp innstillingene for dette i Sparebank 1 Regnskap.
I Sparebank 1 Regnskap setter du opp innstillingene for arbeidsgiveravgift under Innstillinger - Lønn, under fanen Juridisk enhet og under fanen Virksomheter.
Les mer om arbeidsgiveravgift på Skatteetaten.
Forskuddstrekk
Når du betaler ut lønn, skal du som arbeidsgiver gjøre et forskuddstrekk av skatt på vegne av den ansatte. Dette beløpet skal du sette på en låst skattetrekkskonto, siden dette anses som den ansatte sine penger etter at du har gjennomført lønnskjøringen. Skulle selskapet få økonomiske vansker, skal derfor forskuddstrekket være låst på en konto slik at det ikke er mulig å benytte midlene fra denne kontoen. Arbeidsgiveravgift og MVA skal ikke inn denne kontoen da dette er selskapet sine penger frem til forfall på terminen.
Du kan opprette en skattetrekkskonto i nettbank bedrift under Administrasjon - Åpne konto. Har du overført et beløp til skattetrekkskontoen ved en feil, må du ta kontakt med Skatteetaten for å overføre dem tilbake. Banken kan utføre overførselen mellom skattetrekkskontoen og tilbake til driftskontoen etter bekreftelse fra Skatteetaten. Du kan søke om frigivelse av midler på skattetrekkskonto her.
Kontoer og lønn
Hvordan du setter opp bokføringskontoer for lønn kan i utgangspunktet følge standardoppsettet så lenge du ikke har en egen kontoplan for dette fra tidligere systemer.
Feriepenger
Når du ansetter noen, må du ta stilling til hvilke feriebetingelser det skal være i din bedrift. Mange bedrifter gir sine ansatte fem uker betalt ferie og har dermed en feriepengesats på 12 %. Den laveste feriepengesatsen er 10,2 % og vil gi minste lovpålagte ferie på fire uker og en dag. Les mer om ferie på Arbeidstilsynet.
Før du går i gang med lønnskjøringer i Sparebank 1 Regnskap bør du gå over og sjekke innstillingene for feriepenger. Feriepengesats og hvilket trekk som skal gjøres i lønnen til ansatte med fast månedslønn. Du setter opp innstillingene for feriepenger under Innstillinger - Lønn, under fanen Feriepenger.
Slik setter du opp trekk i fastlønn til feriepenger:
–1/26 månedslønn; benyttes ved utbetaling av 11,1% feriepenger trekkfritt (sjelden brukt)
+1/26 månedslønn; benyttes ved utbetaling av 10,2% feriepenger trekkfritt (4 uker ferie, ferieloven).
–4/26 månedslønn; benyttes ved utbetaling av 12% feriepenger trekkfritt (5 uker ferie)
-3/22 månedslønn; kan også benyttes ved utbetaling av 12% feriepenger (5 uker ferie), men er en litt annen brøk.
Ved fire ukers ferie trekkes nesten en hel månedslønn, siden en måned er litt over 4 uker. Ved 5 ukers ferie trekkes litt over en månedslønn, og det blir dermed en negativ lønn før feriepengene fra i fjor blir lagt til. Se veiledning for å betale ut feriepenger her.
Pensjonssparing og yrkesskadeforsikring
Alle bedrifter med ansatte skal tegne yrkesskadeforsikring. Denne dekker blant annet skade og sykdom hos den ansatte som skjer på arbeidsplassen. I tillegg er bedriften lovpålagt å ha pensjonssparing for sine ansatte dersom den oppfyller ett eller flere av følgende kriterier:
- Minst to personer som begge jobber 75 prosent eller mer.
- Minst én arbeidstaker uten eierinteresse i bedriften som jobber 75 prosent eller mer.
- Personer i bedriften som har fylt 20 år og som hver jobber mer enn 20 prosent, og som til sammen utfører arbeid som tilsvarer minst to årsverk. Dette gjelder også vikarer.
Her kan du bestille yrkesskadeforsikring og innskuddspensjon fra Sparebank 1.
Se mer om yrkesskadeforsikring på Arbeidstilsynet.
Det er også mulig å utvide ansattgodene ved å kjøpe tilleggsforsikringer som gjør deg til en attraktiv arbeidsgiver. For eksempel helseforsikring som sikrer at ansatte kommer raskt til behandling eller reiseforsikring. Se hvilke personalforsikringer Sparebank 1 tilbyr her.
For bedrifter som er spesielt avhengige av noen bestemte personer, f.eks. daglig leder eller noen med en bestemt autorisasjon, kan kanskje nøkkelpersonforsikring (LEGG INN URL) være aktuelt. Kompanjongforsikring (LEGG INN URL) kan passe for selskapesformene Ansvarlig selskap (ANS) eller Delt ansvar (DA).
Spesielle innstillinger
Den siste fanen under Innstillinger - Lønn er Spesielle innstillinger, og må settes opp for noen bestemte typer virksomheter.
Finansskatt
Finansskatt er en egen skatt for virksomheter innenfor finansierings- og forsikringsområdet, næringshovedområde K. Denne skatten består blant annet av en ekstraskatt på 5 % av lønnsgrunnlaget.
Skatten omfatter følgende næringskoder:
- 64 Finansieringsvirksomhet
- 65 Forsikringsvirksomhet og pensjonskasser, unntatt trygdeordninger underlagt offentlig forvaltning
- 66 Tjenester tilknyttet finansierings- og forsikringsvirksomhet
Les mer om finansskatt på Skatteetaten.
Skatter og avgifter
Skatte- og avgiftsregler er en gruppe skatteregler for spesielle organisasjoner. Hvis dette er aktuelt, vil den bli tilgjengelig for denne bedriften som valg under a-meldingsinformasjon på lønnsarten. En bedrift kan aktivere flere regler, men en lønnsart kan bare kobles mot en skatte- og avgiftsregel.
Les mer om de ulike skatte- og avgiftsreglene på Skatteetaten sine nettsider:
Særskilt fradrag for sjøfolk
Nettolønn - og nettolønn for sjøfolk lengre ned på siden.
Kildeskatt på pensjoner
Skattefrie organisasjoner
Registrere den ansatte
Fyll inn arbeidsforhold etter arbeidsavtalen med den ansatte. Se veiledning for å opprette den ansatte i Sparebank 1 Regnskap. Det er lovpålagt å inngå en skriftlig arbeidsavtale. Se mer på Arbeidstilsynet og last eventuelt ned en av malene til arbeidskontrakt hvis dere har behov for det.
1. Gå til Prosjekt [BETA] og velg Prosjekter.
2. Velg fanen Avbrutte for å finne igjen det deaktiverte prosjektet. Trykk deg inn på prosjektet.
3. Trykk på pilen bak Lagre-knappen og velg Gjenåpne prosjekt.
Merk: Det er kun mulig å gjenåpne prosjekter som har status deaktivert. Dersom et prosjekt er avsluttet har dette fått status fullført, og det kan ikke lenger gjenåpnes.
Denne funksjonen er tilgjengelig i stor pakke.
Systemet kommer med to standard dimensjoner. Disse er prosjekt og avdeling. Du kan selv opprette egendefinerte dimensjoner ved behov.
1. Gå til Innstillinger (tannhjulet) oppe til høyre. Velg Dimensjoner.
2. Trykk på Ny dimensjon.
3. Legg inn navn på dimensjonen. Pass på at den er markert som Aktiv.
4. Lag kostnadssteder på dimensjonen:
- Trykk deg inn på dimensjonen fra tallet i kolonnen som heter Nummer.
- Legg inn nummer og navn på kostnadsstedet. Hvis ønskelig kan du legge inn beskrivelse.
- Trykk på Lagre. Opprettet dato legges da inn automatisk.
- Trykk på Opprett ny for å lage flere kostnadssteder, for eksempel flere byer til dimensjonen by.
1. Gå til Min profil oppe til høyre. Velg Brukerinnstillinger.
2. Skru på tofaktor pålogging.
Denne funksjonen er tilgjengelig i medium pakke og stor pakke.
Importsentralen kan brukes til å importere filer med regnskapsdata til SpareBank 1 Regnskap. Her finner du maler for import av produkter, kunder, leverandører, kontoplan, variable lønnsposter, SAF-T, bilag, ordrer og fakturaer.
1. Trykk på tannhjulet oppe i høyre hjørne og velg Importsentral under Verktøy.
2. Trykk Last ned mal i boksen til den kategorien du ønsker å importere.
3. I vinduet som dukker opp velger du Last ned. Sett hake ved Inkluder eksisterende for å ta med de oppføringene som ligger under valgt kategori, for eksempel eksisterende kunder.
4. Fyll ut Excel-malen med informasjonen du ønsker å ta med inn i SpareBank 1 Regnskap. Husk å lagre filen på din datamaskin.
5. Gå tilbake til importsentralen og trykk Importer i samme kategorien som du lastet ned malen fra.
6. Last opp Excel-filen din. Du må også velge om du skal hoppe over dupliserte kunder eller om du skal overskrive eksisterende kunder. Trykk så på Start import.
For å avslutte SpareBank 1 Regnskap må du logge inn og fylle ut dette skjemaet. Vi sender deg en bekreftelse på e-post når oppsigelsen er ferdig behandlet.
- Når du avslutter SpareBank 1 Regnskap mister du tilgang til systemet 7 dager etter sluttdatoen. Derfor er det viktig at du i forkant lagrer oppbevaringspliktig dokumentasjon i henhold til regelverket. Nedenfor ser du hvilke data du må laste ned.
- Hvis du har ført regnskapet i SpareBank 1 Regnskap over flere år uten å ta sikkerhetskopi av regnskapet ditt, må du laste ned oppbevaringspliktig dokumentasjon for foregående år i tillegg.
- Det kan også være lurt å ta en titt på andre rapporter, for eksempel under Lønn, for å se om det er nyttig å laste ned mer. Det er bedre å ha for mye dokumentasjon enn for lite.
Dette må du laste ned når du avslutter SpareBank 1 Regnskap
Før du avslutter anbefaler vi at du gjør ferdig regnskapet og avstemmer det så godt du kan per sluttdato. I eksemplene under har vi valgt å avslutte regnskapet per 31.12.2022.
Når regnskapet er avstemt, må du finne fram til Rapportoversikten. Gå til Annet i menyen til venstre og velg Rapporter. Alle de neste hovedstegene har denne oversikten som sitt utgangspunkt.
1. Last ned saldobalansen
- I Rapportoversikten velger du fanen Regnskap, og trykker på Saldobalanse hovedbok i kolonnen Saldolister.
- Velg årstall, perioder kontointervallet (velg fra den første kontoen i kontoplanen til den siste.
- Trykk på Vis rapport og velg Last ned PDF.
2. Last ned hovedboken/posteringsjournal
- I Rapportoversikten velger du fanen Regnskap, og trykker på Posteringsjournal i kolonnen Kontoutskrifter.
- Fyll inn parameterne (fra og til bilagsnummer vil være alle bilag som er innenfor inneværende år).
- Trykk på Vis rapport og Last ned PDF.
3. Last ned åpne poster på kunder (liste over kunder som ikke har betalt)
- I Rapportoversikten velger du fanen Regnskap, og trykker på Åpne poster kunder i kolonnen Saldolister.
- Velg intervallet slik at du får med alle kundene dine (dette ligger inne som standard. Sett dato som datoen du skal avslutte regnskapet slik at det samsvarer med posteringsjournalen og saldobalansen.
- Trykk på Vis rapport og Last ned PDF.
4. Last ned åpne poster for leverandører
- I Rapportoversikten velger du fanen Regnskap, og trykker på Åpne poster leverandører i kolonnen Saldolister.
- Videre er framgangsmåten lik som ved nedlastning av Åpne poster kunder i punkt 3.
5. Last ned alle utgående faktura
- I Regnskapsoversikten velger du fanen Salg, og trykker på Faktura utvalg i kolonnen Faktura.
- Legg inn utvalget av fakturaer og trykk Vis rapport. Velg Last ned PDF.
6. Last ned alle bilag
På sluttdato får bedriften alle bilag tilsendt som en zip-fil både i innboksen i SpareBank 1 Regnskap og i nettbank bedrift. Gå til Utgift og Innboks hvis du skal laste ned fra SpareBank 1 Regnskap. Du har tilgang til systemet i 7 dager etter sluttdato.
1. I menyen velger du Bank og Bankavstemming. Til venstre ser du inn- og utbetalinger på kontoer fra nettbanken. På høyre side ser du hva du har ført på bank i regnskapet.
2. Velg bankkonto i nedtrekksmenyen oppe til venstre.
3. Du kan gjøre bankavstemmingen på tre måter:
- Manuelt
Regnskapsprogrammet foreslår hvilke poster som passer sammen, eller du kan velge poster manuelt. Når du har valgt poster klikker du på Bokfør. Du kan også velge flere poster fra regnskapet som hører sammen med én inn- eller utbetaling fra banken.
- Automatisk
Klikk på Avstem automatisk. Velg hvor mange dager det kan være mellom inn- og utbetalingene på konto og i regnskapet. Du kan også velge hvor store forskjeller det kan være i beløpet. Trykk på Kjør automatisk kobling.
- Bokfør rett fra bankavstemming
Merk posten og klikk Bokfør transaksjon. Konto legges riktig på debet eller kredit, og du kan legge inn riktig motpost, og laste opp vedlegg hvis du trenger.
Når du kommer tilbake til bankavstemmingen må du koble postene sammen. Har du ført noe feil i regnskapet, kan du trykke på bilaget og de tre prikkene til høyre på linjen for å rette det.
I slike tilfeller kan man registrere inn og utbetalinger manuelt. Det kan for eksempel være at det var inn og utbetalinger på kontoen før nettbanken ble opprettet, et typisk eksempel er innbetaling av aksjekapital.
Ikke registrer inn og utbetalinger som ikke finnes på kontoutskriften, da blir det feil i regnskapet.
- Klikk Bank og Bankavstemming til venstre i menyen
- Klikk til høyre for kontoen det gjelder, på valget under Status
- Klikk på menyen ... (tre prikker) oppe til høyre
- Legg inn dato, beskrivelse og beløp. Er det utbetaling legger du minus foran beløpet.
- Klikk Lagre bankposter
Du kan endre detaljene på en utbetaling som ligger i utbetalingslisten. Du kan blant annet endre beløp, konto det betales fra og til, betalingsdato og forfallsdato.
1. Gå til Bank og Utbetalinger.
2. For å endre på en betaling som ligger i utbetalingslisten trykker du på de tre prikkene til høyre på linjen og velger Endre betaling.
3. Legg inn endringene på utbetalingen og trykk på Oppdater betaling.
Å avskrive vil si å fordele kostnaden på en eiendel over flere år i regnskapet. På den måten viser regnskapet at bedriften har eiendeler som skal brukes over tid, samtidig som verdien på eiendelen reduseres år for år.
Eiendeler skal avskrives hvis de kostet mer enn 15.000 kroner, og har en forventet levetid på minst tre år.
Når du avskriver en eiendel betyr det i praksis at du fradragsfører etter hvert som eiendelen brukes og slites. Totalt får bedriften det samme fradraget, men fordelt over eiendelens forventede levetid.
Eksempel på avskrivning:
Du kjøper en datamaskin for 30.000 kroner i 2022. Denne har en forventet levetid på tre år. Det vil si at selv om 30.000 kroner gikk ut av konto i 2022, skal kostnaden fordeles over tre år. Bedriften kostnadsfører derfor 10.000 kroner i 2022, og tilsvarende de neste to årene.
Regnsskapsmessig og skattemessig avskrivning
Det finnes to måter å avskrive på:
- En lineær avskrivning brukes i regnskapet, for eksempel når du bruker eiendelsmodulen i SpareBank 1 Regnskap.
- En saldoavskrivning brukes skattemessig, det vil si når du beregner skatt i årsavslutningsmodulen.
Siden det er to forskjellige avskrivninger, oppstår det vi kaller midlertidige forskjeller mellom regnskapsmessig verdi (verdien i regnskapet) og skattemessig verdi (verdien for beregning av skatt). Da får bedriften det som kalles utsatt skatt eller utsatt skattefordel.
Regnskapsmessig og skattemessig avskrivning høres kanskje komplisert ut, men i SpareBank 1 Regnskap ordner vi dette for deg automatisk. Har du et kjøp som kostet mer enn 15.000 kroner, får du varsel om at du bør bokføre beløpet i regnskapet og opprette eiendelen i eiendelsmodulen. Når du så skal gjøre årsavslutningen, guider systemet deg gjennom dette med regnskapsmessig og skattemessig avskrivning.
Ved lineær avskrivning må du bruke skjønn for å finne et fornuftig avskrivningsbeløp. Prosentsatsen du skal bruke for de ulike eiendelene eller kontoklassene ved saldoavskrivning, finner du hos Skatteetaten.
Trenger du hjelp med årsoppgjøret?
Nedskrivning
Hvis en eiendel går uforutsett ned i verdi, må du nedskrive den i regnskapet, slik at bokført verdi (verdien i regnskapet) stemmer overens med virkeligheten. Etter regnskapsloven skal du ikke nedskrive med mindre verditapet forventes å være varig. Det betyr at en nedskrivning er noe annet enn en avskrivning. En avskrivning handler om forventet fremtidig verdifall, mens en nedskrivning utføres når det har forekommet noe uforutsett.
Eksempel på nedskrivning:
Du kjøper en datamaskin for 30.000 kroner i 2022. Denne hadde en forventet levetid på tre år, og ble derfor i utgangspunktet avskrevet over tre år. Hvis den slutter å fungere etter bare to år, må den derimot nedskrives. Etter to år er den avskrevet med 20.000 kroner (10.000 kroner per år), men den har ingen reell verdi siden den ikke virker lenger. Da kan du nedskrive med resterende verdi.
Balansen er en del av regnskapet til bedriften din, og viser bedriftens økonomiske situasjon på et spesifikt tidspunkt, for eksempel per 31.12.
Grunnen til at det heter balanse, er at den består av to sider som skal balansere og gå i null. På den ene siden finner du bedriftens eiendeler, det vil si de tingene bedriften eier. På den andre siden finner du egenkapital og gjeld, det vil si de pengene bedriften har brukt på å finansiere eiendelene.
Regnskapskontoene som er innenfor 1000-tallet er eiendeler, mens 2000 er egenkapital og gjeld.
Avstemming av balansen i steg 2 i årsavslutningsmodulen i SpareBank 1 Regnskap, danner grunnlaget for resten av årsavslutningen. Stegene videre i årsavslutningen, tar utgangspunkt i tallene som ligger i kolonnen Saldo for regnskapet. Derfor er det viktig at du tar en grundig gjennomgang av balansen, og forsikrer deg om at alt stemmer.
Trenger du hjelp med årsoppgjøret?
Hvis balansen ikke stemmer med virkelig verdi, for eksempel hvis du har regnskapsført 30.000 kroner på bankkonto, mens årsoppgaven fra banken viser 29.500 kroner, så kan det bety at du ikke har bokført alt og det er noen åpne transaksjoner enten på regnskaps- eller banksiden.
Har du forskjeller andre steder, må du undersøke dette. Vi anbefaler at du går til Regnskap og Saldobalanse i menyen, og går inn på kontoen som har feil sammenlignet med de faktiske tallene. Legg ved en kommentar som dokumentasjon. Hvis du får en kontroll av Skatteetaten eller andre myndigheter, så har du dokumentasjon i form av vedlegg og dine kommentarer.
Eksempler på viktige vedlegg:
- Bankkonto som begynner med 1900: Last opp årsoppgaver fra banken. Stemmer ikke tallene i regnskapet med tallene i årsoppgaven, mangler det sannsynligvis noe.
- Kvittering, faktura eller kontrakter på verdier som tilhører kontoer på 1000-tallet.
- Har bedriften lån, anbefaler vi å legge ved lånekontrakt.
- Leier du lokaler og deler av leien er periodisert, for eksempel på konto 1749: Last opp leiekontrakten eller faktura som vedlegg.
- Sjekk om momsoppgjør på konto 2740 har samme verdi som mva for termin 6 i samme år. Hvis det stemmer, kan du legge ved dokumentasjon for termin 6.
- I rapporter finner du aldersfordelt saldoliste for kunder og leverandører. Hent ut disse rapportene per 31.12, legg ved aldersfordelt for kunde på 1500 og aldersfordelt rapport for leverandør på 2400. Husk å legg ved en kommentar om hvordan du har avstemt disse to kontoene i avstemmingen.
Alle aksjeselskaper må levere aksjonærregisteroppgaven innen 31. januar. Du kan gjøre det selv i Altinn, eller få regnskapsfører til å gjøre det for deg. Mange vil nok få til dette på egenhånd, så lenge det ikke har vært endringer på eiersiden i bedriften eller andre hendelser som kompliserer utfyllingen av oppgaven.
Hva er aksjonærregisteroppgaven?
I aksjonærregisteroppgaven rapporterer du hvem som er eiere av selskapet, eller rettere sagt aksjonærer i selskapet, og alle hendelser knyttet til det å være aksjonær. Dette er for eksempel utbytter, kjøp og salg av aksjene i selskapet og kapitalforhøyelser. Fusjoner og fisjoner med andre selskaper er også en del av aksjonærregisteroppgaven.
Aksjonærregisteroppgaven er todelt slik at du først fyller ut generelle opplysninger om selskapet og opplysninger som gjelder alle aksjonærene, og deretter nærmere detajler knyttet til den enkelte aksjonær.
Det fine med aksjonærregisteroppgaven er at Skatteetaten får full oversikt over selskapshendelsene. Når skattemeldingen for deg som aksjonær kommer, er omtrent hele jobben gjort. Dette gjelder både for selskaper og privatpersoner som er aksjonærer. Har bedriften eierandeler i et annet selskap, vil det gjøre jobben for deg i sin aksjonærregisteroppgave.
Trenger du hjelp til å sende inn aksjonærregisteroppgaven?
Hvordan leverer jeg aksjonærregisteroppgaven?
Du leverer aksjonærregisteroppgaven i Altinn, skjemaet du skal sende inn heter RF-1086. Du finner også direktelenke til skjemaet på Skatteetaten sine nettsider.
Har du levert aksjonærregisteroppgaven tidligere år, og ikke har utbetalt utbytte, hatt endringer på eiersiden eller andre selskapshendelser? Da ligger fjorårets aksjonærregisteroppgave klar til deg, ferdig utfylt når du søker den opp i Altinn (RF-1086).
Hos Skatteetaten finner du filmer som viser hvordan du leverer aksjonærregisteroppgaven:
Alle filmene og flere veiledninger finner du på denne siden hos Skatteetaten.
Skal du ta årsoppgjøret i SpareBank 1 Regnskap, er første steg å gå gjennom en sjekkliste over ting som må være på plass før du kan avstemme balansen. Nedenfor forklarer vi hva du må gjøre i de ulike stegene i sjekklisten.
- Sjekk at regnskapet ditt balanserer (går i 0)
Gå til Regnskap og Saldobalanse i menyen. Velg periode 01.01.2022 til 31.12.2022. Summen i bunnen av IB, bevegelse og UB skal være 0. Dersom summen i bunnen ikke er 0 betyr det sannsynligvis at resultatet fra fjoråret ikke er overført til balansen.
- Sjekk at selskapet ditt har korrekt aksjekapital (gjelder kun aksjeselskaper)
Du kan sjekke dette ved å sjekke saldoen på konto 2000 Aksjekapital. Aksjekapitalen din fremkommer av stiftelsesdokumentet. Har du en annen saldo på konto 2000 enn hva som står oppgitt i stiftelsesdokumentet må du undersøke hvorfor. Kanskje du har ført noe feil?
Trenger du hjelp med årsoppgjøret?
- Har du sendt ut alle fakturaer til kundene dine?
Sjekk at du er ajour med å sende ut fakturaer til kundene dine. Etterpå anbefaler vi at du avstemmer kundereskontro. Gå til Regnskap og Utestående i menyen. La nedtrekksmenyen stå på Kunde.
- Har du bokført alt av regninger, kvitteringer og utlegg?
Har du regninger, kvitteringer eller utlegg du ikke har registrert ennå, er det lurt å gjøre det i god tid før mva-fristen 10. februar. Da slipper du kanskje å sende inn en tilleggsmelding eller korrigert melding.
Det kan også være lurt å sjekke at du har fått inn alle fakturaer på husleie, strøm, felleskostnader, forsikring og andre kostnader som kommer periodevis.
Deretter anbefaler vi at du avstemmer leverandørreskontro. Gå til Regnskap og Utestående i menyen. La nedtrekksmenyen stå på Leverandør.
- Er inntektene og kostnadene dine periodisert riktig?
Inntektene og kostnadene dine skal periodiseres i regnskapet slik at regnskapet viser rettvisende bilde av den økonomiske sitasjonen i selskapet.
La oss si at du har et selskap som leier ut kontorlokaler. Du fakturerer forskuddsvis 3 måneder av gangen. Den 31.12.2022 sendte du ut en faktura på 37.500 kr inkl. mva (30.000 kr eks. mva., 10.000kr eks. mva. per måned) for januar, februar og mars 2023. Du må da periodisere denne fakturaen slik at regnskapet ditt viser riktig inntjening.
Periodisering blir da slik:
Dato | Debet | Kredit | Beløp |
31.12.2022 | Inntektskonto | 2965 Forskuddsbetalt inntekt | 30 000 |
31.01.2023 | 2965 Forskuddsbetalt inntekt |
Inntektskonto | 10 000 |
28.02.2023 | 2965 Forskuddsbetalt inntekt |
Inntektskonto | 10 000 |
31.03.2023 | 2965 Forskuddsbetalt inntekt |
Inntektskonto | 10 000 |
NB! Husk å periodisere nettobeløpet, altså beløpet uten mva. Mva. er ikke en inntekt du får, men en avgift kunden betaler til deg som du betaler til staten på vegne av kunden etter endt termin.
La oss snu om på situasjonen og si at du har mottatt faktura på leie av lokale. Prinsippet blir det samme som over, men bokføringen blir litt forskjellig.
Dato | Debet | Kredit | Beløp |
31.12.2022 | 1700 Forskuddsbasert leie | 6300 Leie av lokale | 30 000 |
31.01.2023 | 6300 Leie av lokale | 1700 Forskuddsbasert leie | 10 000 |
28.02.2023 | 6300 Leie av lokale | 1700 Forskuddsbasert leie | 10 000 |
31.03.2023 | 6300 Leie av lokale | 1700 Forskuddsbasert leie | 10 000 |
Igjen, husk at det kun er nettobeløpet som periodiseres.
- Er alle lønninger bokført og innrapportert?
Loven sier at når du utbetaler lønn skal du overføre midler til skattetrekkskontoen senest dagen etter, samt innrapportere lønnen gjennom a-meldingen måneden etterpå. Hvis du har utbetalt lønn til deg selv, uten å registrere dette i systemet og sendt inn a-melding, må du gjøre dette før du starter med årsoppgjøret.
Sjekk også at:
- OTP er innberettet
- Refusjon sykepenger er innberettet
- Andre innberetningspliktige tjenester (naturalytelser som forsikring, fri bil, etc.) er innberettet.
Husk at du må sende inn nye a-meldinger for perioder du har gjort endringer på.
- Sjekk at bankavstemmingen din stemmer
Et av de nyttigste verktøyene du har, er bankavstemmingen din. Du får ikke avstemt banken i sin helhet før alle transaksjonene er bokført i banken per 31.12., men du kan fortsatt avstemme banken så langt det lar seg gjøre, så du slipper å tenke på dette senere.
Er banken din avstemt, er du godt på vei til å ha bokført de fleste bilagene dine. Merk dog at det er fakturadato som bestemmer hvilken periode en faktura skal bokføres i, ikke betalingsdato. Har du en faktura med fakturadato 31. desember, men forfallsdato 15. januar, skal fakturaen bokføres i desember.
- Kontroller varebeholdningen
Har du varelager, må du kontrollere og korrigere varebeholdningen din ved å gjøre en varetelling. Har varebeholdningen din minket, får du en varekostnad, har den økt får du en reduksjon i varekostnad. Endringen bokføres mot konto 4390 Beholdningsendring.
Sjekk at eiendelene dine er bokført og avskrevet i regnskapet (gjelder kun dersom du har inventar, biler, maskiner, bygninger, etc. som kostet mer enn 15.000 kr eks. mva. ved anskaffelse)
Kontroller at saldoene på eiendelskontoene dine stemmer overens med eiendelene som er registrert i systemet. Du kan sjekke dette ved å sammenlikne verdiene i eiendelsmodulen mot saldobalansen. Gå til Regnskap og Saldobalanse i menyen, velg Konto 11xx-12xx.
Videre bør du kontrollere at eiendelene som er registrert er reelle. Har en eiendel blitt ødelagt og bør nedskrives, har du glemt å registrere en eiendel som solgt, eller lignende?
Merk at det ikke er at krav at du bruker eiendelsmodulen, men det er sterkt anbefalt da det blir lettere for årsoppgjørsmodulen å beregne skatt.
- Er alle bilag i året ført?
Er det noe annet du vet om som mangler i regnskapet? Er det et bilag som er registrert feil som du ikke har rettet opp i?
Sjekk at alle mva-meldingene dine er sendt inn til Altinn og betalt.
Har du gjort korrigeringer eller lagt inn fakturaer som mangler som har påvirket mva på en periode du allerede har levert for, må du levere ny mva-melding. Du kan enten sende en korrigert melding hvor du får et nytt oppgjør, eller en tilleggsmelding hvor du får oppgjør på mellomværende.
Merk at fristen for 6. termin (november og desember) er 10. februar påfølgende år.
- Sjekk at alle a-meldinger er levert og OK
Sjekk at alle a-meldingene dine er levert og i orden. Har du gjort lønnskorrigeringer på en periode som er sendt inn tidligere, må du sende inn ny a-melding. Har du ikke utbetalt lønn for en periode, men du fortsatt hadde ansatte, skal det fortsatt leveres a-melding. Da leverer du ikke full a-melding, men rapporterer kun arbeidsforhold.
Husk å hente tilbakemelding fra Altinn etter at du har sendt inn a-melding.
Sjekk også at du har betalt arbeidsgiveravgift og skattetrekk for alle perioder det er kjørt lønn.
Med årsavslutningsmodulen i SpareBank 1 Regnskap, blir det enklere å lage og sende inn skattemelding og årsregnskap. Modulen består av 6 steg.
1. Gå gjennom sjekklisten for årsavslutning
Det første du må gjøre, er å gå gjennom en liste over ting som må være på plass før du kan avstemme balansen. Slik bruker du sjekklisten for årsavslutning.
2. Avstem balansen
Balansen danner grunnlaget for resten av årsavslutningen. Derfor er det viktig at du tar en grundig gjennomgang av den, og forsikrer deg om at alt stemmer. Les mer om balansen.
3. Gå gjennom avskrivninger og forskjeller
Når du har fullført sjekklisten og avstemt balansen, må du gå gjennom ulike punkter knyttet til avskrivninger og forskjeller. Totalt er det 7 punkter å ta stilling til, men alle gjelder ikke for alle bedrifter. Les mer om avskrivning.
4. Sjekk skatteberegning og legg inn eventuelt utbytte
I denne delen av årsavslutningen henter systemet inn alle bokførte inntekter og kostnader gjennom året, i tillegg til det du har lagt inn i stegene ovenfor. Oppsummert får du se hvor mye bedriften skal betale i skatt eller hvor mye utsatt skatt dere har til gode. Hvis dere betaler ut utbytte legger du det inn her. Til slutt bokfører systemet sluttposteringene for året, og du kan gå videre til neste steg.
5. Send inn skattemeldingen
Her legger du inn antall aksjer virksomheten har totalt, og om dere eier noen av aksjene selv. Til slutt får du en oppsummering, før du kan levere skattemeldingen i Altinn. Frist er 31. mai.
6. Send inn årsregnskapet
Siste steget er delt opp i 3 deler. Første del er en oppsummering av alt du har gjort i tidligere steg. Deretter går du gjennom notene, det vil si kommentarer til deler av regnskapet. Når det er gjort, er du klar til å sende inn årsregnskapet. Frist er 31. juli.
Du kan aktivere time-funksjonen ved å gå på Markedsplassen og Moduler. Klikk på knappen ved timemodulen for å aktivere.
Videre kan du velge hvem av dine ansatte som skal ha tilgang. Vi anbefaler at du kun legger opp deg selv her. Brukere som har egen tilgang i Sparebank 1 Regnskap bør legge opp seg selv for å unngå doble brukere. Klikk deretter på Lagre endringer.
Du som er administrator må legge opp flere tilganger til deg selv for å få full tilgang til å administrere timene. Slik gjør du dette:
1. Klikk på tannhjulet oppe til venstre.
2. Klikk på Brukere.
3. Klikk på din bruker.
4. Klikk på roller og rettigheter.
5. Huk av for alle valgene under timer.
6. Trykk på lagre.
1. I menyen går du til Timer og Registrere timer.
2. Klikk Ok, og brukeren din blir satt opp automatisk.
3. Vil du endre oppsettet på brukeren går du til Timer og Timebrukere, og velger timebrukeren du vil endre. Du kan endre på startdato, prosent og stillingsmal. Standard stillingsmal er på 37,5 timer og inkluderer ikke lunsj på 30 min.
4. For å koble timebrukeren opp mot en ansatt, gå til Ansatt og legg inn hvilken ansatt det gjelder.
- Prosent: Systemet regner ut antall timer den ansatte skal jobbe per uke og dag ut fra prosenten. Endres prosenten, vil også antall timer endres.
- Startdato: Viktig for at systemet skal regne riktig antall timer. Hvis du velger startdato tidligere enn dagens dato og timer ikke er ført, vil du få minus på timesaldoen.
- Sluttdato: Legges inn ved avslutning av et arbeidsforhold eller hvis det skjer endringer i stillingsprosent eller standard uke. Den ansatte må da legges inn på nytt.
- Aktiv: Her kan du velge om oppsettet er aktivt eller ikke. Kan brukes ved flere oppsett.
- Team: Brukes når timer skal overførs til lønn hvis timene skal skal godkjennes av annen.
Hvis den ansatte har timer fra et annet regnskapsprogram, kan du legge det inn ved å klikke på fanen Saldoer.
- Klikk på Ny saldo og legg inn dato for når arbeidsforholdet starter.
- I feltet Timesaldo legger du inn antall timer.
- Legg inn kommentar og klikk på Lagre endringer.
Timebrukeren er nå satt opp, og du kan starte å registrere timer.
Skal du overføre timer til en fakturering, må du først sette opp en kobling mellom timeart og et produkt.
1. Opprette produkt
Dersom du ikke har opprettet et produkt, må du gjøre det først. Slik oppretter du et produkt.
2. Koble timeart og produkt sammen
- Trykk på Timer og Timearter
- Opprett Ny timeart eller velg aktuell Timeart
- Velg Produkt du ønsker å koble mot
- Legg inn Pris (dette er timesprisen som overføres til fakturering)
- Trykk på Lagre
Se også?
Med bruk av Time-funksjonen, kan du overføre timer til en lønnskjøring. Før du gjør dette første gang må du ha satt opp koblinger mellom timebruker og ansatt, og timeart mot lønnsart.
Overføre timer til lønnskjøring
- Trykk på Lønn, Lønnskjøring og Opprett ny lønnskjøring
- Trykk på Overfør timer til lønn i lønnskjøringen du har opprettet
Registrere og godkjenne timer
- Registrer timene
- Trykk lagre
- Trykk på fanen Timeliste og send inn.
- Velg dato for timene du skal ta med i lønnskøringen. Du får nå opp oversikt over ansatte og godkjente timer.
- Hak av for de ansatte som skal ha lønn.
- Trykk Overfør timer og Overfør for å bekrefte overføringen.
Timene blir nå lagt til i egen linje i lønnskjøringen. Ønsker du å korrigere timelønn kan det gjøres etter overføring av timer.
- Timene blir nå lagt til i egen linje i lønnskjøringen. Ønsker du å korrigere timelønn kan det gjøres etter overføring av timer.
Registrere timer
Som timebruker kan du registrere timer. Du gjør dette ved å gå på Timer- Registrere timer.
Du kommer da rett inn til registreringen. Den viser dagens dato som en standard, men du kan endre visningen til ønsket periode.
- Du fører timene ved å velge dato, legge inn arbeidstid, velg timeart og beskrivelse, Du kan også velge prosjekt dersom dette er relevant.
- Når du har lagt inn alle detaljene klikker du på lagre endringer.
- Klikker du på fanen Timeliste får du en oversikt over dine timer på ukesbasis. Her kan du se din timesaldo og status på timene dine, om de er sendt inn og om de er godkjent. Det er kun ved bruk av Team at timene må godkjennes. Uten team så vil de godkjennes automatisk.
- Du kan se statusen på dine innsendte timer ved å gå på Timer - Registrere timer og klikk på fanen Timeliste.
- Har du timer som har blir Avvist så kan du klikke på de 3 prikkene for å få årsak hvis godkjenner som avviste la inn dette, og du kan låse uken opp for redigering igjen.
Godkjenne timer
Godkjenning av timer er kun aktuelt dersom dere bruker Team, les mer om team i timer. Når man oppretter team så er det kun brukere med rolle Godkjenner eller leder som kan godkjenne timer. Som godkjenner vil du få et varsel når det er timer du må godkjenne.
Du kan behandle timene til godkjenning på følgende måte:
- Gå på Timer.
- Gå på Registrere timer.
- Klikk på fanen Godkjenning.
- Klikk på den timebrukeren det gjelder.
- Timene du kan behandle har status tildelt klikk på knappen med de 3 prikkene på høyre side.
- Velg om du ønsker å godkjenne eller å avvise timene.
- Lagre.
Det er også mulig å gjøre en forenklet godkjenning, gå på Annet og Oppgaver og godkjenninger. Her kan du enkelt godkjenne eller avvise timelister fra ansatte.
Du finner flere standard timearter, men om disse ikke passer, kan du lage egne.
- I menyen går du på Timer og Timeart.
- Velg Ny timeart.
- Legg inn navn og beskrivelse, og koble mot produkt eller timer dersom du ønsker det.
Team i timemodulen brukes dersom timene til timebrukerne skal overføres til eksempelvis lønn og godkjennes.
1. Sett opp et Team.
- Gå på tannhjulet oppe til høyre.
- Klikk på Teams.
- Klikk på Nytt team.
- Legg inn de brukerne som skal legges til og velg ansvar. For å godkjenne timer må Ansvar være satt til enten Godkjenning eller Leder.
- Når alle de brukerne er lagt til trykk på Lagre.
2. Legg timebrukeren inn i et team.
- Gå på timer.
- Klikk på timebrukere.
- Gå inn på den aktuelle timebrukeren.
- I feltet for teams velg teamet som brukeren er lagt inn i.
- Klikk på Lagre.
Dersom timene på timebrukeren skal overføres til lønnskjøring så må timebruker kobles mot ansatt, samt at timeart må kobles mot lønnsart. For å sette opp dette så kreves det at du alt har satt opp lønninnstillingene dine og lagt opp ansatte med timelønn.
1. Koble timebruker mot ansatt
- Trykk Timer og Timebruker
- Velg den timebrukeren det gjelder
- Søk opp den ansatt det gjeder i feltet Ansatt (om du ikke finner den ansatte, må den opprettes først)
- Trykk Lagre
2. Koble timart mot lønnsart
- Trykk på Timer, Timeart
- Trykk på Overfør timer til lønn i lønnskjøringen du har opprettet
- Velg eksisterende Timeart eller Opprett ny timeart
- Under Time til lønn kan du koble timeart mot lønnsart
- Trykk Lagre
For å kunne fakturere ut timer, må du først sette opp kobling mellom timeart og produkt.
Du kan fakturere timer enten rett mot en kunde eller mot en ordre.
1. Føre timer mot en kunde
a. Registrere timer
- Trykk på Timer og Registrer timer
- Registrer timer, legg inn dato, klokkeslett, timeart og velg kunde. (Dersom du ikke får opp feltet kunde, trykker du på tannhjulet, hak av for kunde og trykk lagre)
- Trykk Lagre endringer
- Gå på Timeliste og send inn timene
- Godkjenn dersom det er valgt
b. Fakturere timer
- Trykk på Timer og Fakturer timer
- Trykk Ny overføring
- Velg Priode, Medarbeidere og Type kunder
- Trykk Videre
- Velg kunde det skal faktureres til og gå videre
- Sjekk at pris og produkt stemmer, gå videre
- Se igjennom forhåndsvisningen og trykk Videre også Fullfør
c. Overføre til faktura
- Trykk Salg og Ordre
- Velg orderen du har laget og trykk på den Grønne pilen og velg Lagre og overfør til faktura, trykk Overfør.
- All informasjonen er nå overført til en ny faktura som du kan sende til kunde.
2. Føre timer mot en ordre
- Trykk på Salg, Ordre og Ny ordre
- Legg inn Kunde og Ordredato
- Trykk på Registrer
b. Før timer mot orderen
- Trykk på Timer og Registrer timer
- Registrer timer ved å legge inn dato, klokkeslett, timeart og velg ordre
- Trykk på Lagre endringer
- Trykk på Timeliste og send inn timene
- Godkjenn dersom det er valgt
3. Fakturere timer
- Trykk på Timer, Fakturer timer og Ny overføring
- Velg periode, medarbeidere og type ordre
- Trykk Videre
- Velg Ordrenummer og trykk Videre
- Sjekk at pris eller produkt stemmer og trykk Videre
- Se gjennom forhåndsvisning og trykk Videre og Fullfør
4. Overføre til faktura
- Trykk Salg og Ordre
- Velg orderen du har laget og trykk på den Grønne pilen og velg Lagre og overfør til faktura, trykk Overfør.
- All informasjonen er nå overført til en ny faktura som du kan sende til kunde.
1. Velg Utgift og Innboks.
2. Trykk på Valg på den aktuelle fakturaen du ønsker å registrere, og velg Registrer regning.
3. Fyll inn betalingsinformasjonen.
4. Under Regnskap legger du inn kostnadskonto og fyller inn beløp, samt mva. hvis selskapet er mva-pliktig. Hvis du skal splitte fakturaen på flere kostnadskontoer velger du Legg til konteringslinje.
5. Velg Lagre og Bokfør og betal
6. Boksen som kommer opp nå har valg som er avhengig av om du har aktivert Regnskapsgodkjente betalinger eller Ettergodkjenning i nettbank.
Regnskapsgodkjente betalinger: Velg Betal og godkjenn med BankID.
Ettergodkjenning i nettbank: Gå til Bank og Betalingsliste for å lage en betalingsliste. Merk det som skal sendes til banken og trykk på den grønne knappen merket Send alle til betaling. Da vil disse dukke opp i nettbanken under Til godkjenning og må godkjennes der.
1. Gå til Utgift og Innboks
2. Trykk på Valg-knappen bak filen du ønsker å redigere og velg Rediger tekst.
3. Rediger teksten etter ditt ønske og trykk Lagre.
Lage ny leverandør
- I menyen går du til Utgift og Leverandør.
- Klikk på Ny leverandør oppe til høyre.
- Søk opp leverandøren med telefonnummer eller navn på personen eller bedriften. Informasjon hentes automatisk fra Brønnøysund.
- Legg inn epost og telefonnummer.
- Trykk Lagre og du får mulighet til å legge inn mer informasjon om leverandøren.
Endre eller slette leverandør
- I menyen går du til Utgift og Leverandør for å se alle registrerte leverandører.
- Trykk på den leverandøren du skal endre eller slette.
- Her får du fire valg:
Detaljer - her kan du gjøre endringer på informasjon om leverandøren.
Åpne poster og Regninger - her legges det fortløpende inn åpne poster og nye fakturaer.
Dokumenter - her kan du kan du laste opp for eksempel kontrakter eller andre relevante dokumenter.
- For å slette, velg Slett leverandør på de tre prikkene oppe til høyre. Du kan bare slette leverandører som det ikke er ført noe mot. Alternativt kan du velge Deaktiver leverandør.
For å betale en faktura i utenlandsk valuta, må du betale fra en norsk bankkonto og mottaker må ha IBAN. IBAN står for International Bank Account Number og gjør at Sparebank 1 kan sende betalinger i utenlandsk valuta til andre land.
1. I menyen går du til Utgift og Regninger.
- Trykk på Ny utgift
- Under Bankkonto skriver du inn IBAN nummeret som står på fakturaen.
- Det er banken gjør vekslingen fra NOK til for eksempel EUR.
Nedenfor ser du et eksempel på en faktura der det skal betales 2 737 EUR.
2. Trykk Bokfør og betal. Vekslingen av valuta gjøres i det du bokfører fakturaen.
Det er fakturadatoen som bestemmer valutakursen. Kursen endrer seg ofte fra fakturaen registreres til betalingen gjøres fra banken. Dette føres som en valutagevinst på 8060 (agio), eller som et valutatap 8160 (disagio).
Du får først tilgang til menypunktet Utbetaling etter at du har satt opp kobling mellom bank og regnskap.
Betalingsliste
Hvis du godkjenner betalingene i SpareBank 1 Regnskap med BankID, kan det være en fordel å sende betalingene til betalingslisten. Da kan du godkjenne alle betalingene samlet, og unngår å godkjenne hver enkelt betaling med BankID.
Her finner du regninger som enda ikke er sendt over til nettbanken eller filer som du har korrigert etter at de ble avvist.
Her kan du sende betalingene over til nettbanken for utbetaling. Du kan velge å sende alle ved å klikke på Send alle til betaling. Dersom du ønsker å kun sende noen av utbetalingene, kan du huke av de du ønsker og deretter klikke på Send til betaling oppe til høyre.
Her kan du også behandle betalingen manuelt. Har du for eksempel allerede registrert betalingen manuelt i nettbanken, vil du kunne merke betalingen som en manuell betaling, bokføre den, eller merke den som betalt. Disse alternativene finner du under pilen ved siden av Send til betaling.
Under behandling
Her kan du se filene du har sendt over til banken. Du kan se status som sendes til bank og mottatt av bank. Mottatt av bank betyr at filen du har sendt over er mottatt av banken og ligger der til godkjenning og/eller utbetaling. En fil som er sendt over til banken vil ligge her helt til den blir betalt. Skal du slette en betaling som ligger under behandling, klikker du på de 3 prikkene til høyre på linjen.
Husk at du fortsatt må slette betalingen fra nettbanken dersom du sletter den fra SpareBank 1 Regnskap.
Avvist
Her ser du filer som banken har avvist. Dette kan for eksempel skyldes manglende dekning, ugyldig KID eller feil kontonummer.
Du har mulighet til å endre betalingen og sette den som ubetalt ved å klikke på de tre prikkene til høyre for den avviste filen. Da vil filen legge seg i Betalingsliste og du kan sende den på nytt til banken for utbetaling.
Betalt og fullført
Her finner du alle utbetalinger som er sendt over til banken for utbetaling og som er utbetalt. Du kan se hvem du betalte til, fra og til konto, beløp, betalingsdato og status.
Klikker du på en av regningene, kan du se en logg over når statusen endret seg.
1. Gå til menyvalget Utgift og så Innboks, for å komme til innboksen.
I innboksen finner du regninger du har fått inn via EHF og i e-postmottak, og bilag du har lastet opp via Sparebank1 Regnskap-appen. Du kan også velge å laste opp dokumenter direkte fra datamaskinen din. Dette kan du gjøre ved å klikke i opplastnings ruten, eller ved å dra filen inn i ruten og slippe den.
2. Slik registrerer du en utgift som selskapet skal betale:
- Klikk på Last opp dokument og velg filene du vil laste opp.
3. Velg fakturaen det gjelder og trykk på Registrer.
- Velg alternativet som passer for dokumentet du laster opp: Regning, kvittering, tilbakebetaling eller bilag.
4. Vedlegget tolkes og programmet leser inn data som fylles ut automatisk.
- Opprett ny leverandør dersom leverandøren ikke er registrert fra før.
- Sjekk at data stemmer og legg inn riktig kostnadskonto for utgiften.
- Trykk på Bokfør og betal, eller bare Bokfør, for å registrere betalingen senere.
Når en MVA-melding er levert, kan du sende inn en endringsmelding:
Du kan sende inn både en endringsmelding eller en tilleggsmelding:
- En endringsmelding vil erstatte hovedmeldingen.
- En tilleggsmelding vil være i tillegg til hovedmeldingen.
- Hvis du skal rette opp i feil, anbefalesr vi å sende inn en endringsmelding.
1. Gå til Regnskap og Føre bilag i menyen. Bilagsnummer kommer automatisk.
2. Legg inn detaljene i bilaget. Leter du etter en regnskapskonto som ikke dukker opp når du søker? Se her (lenke kommer).
3. Last opp vedlegg (ved behov) fra innboksen eller pcen. Er vedleggsfeltet skjult, trykk på den tomme ruten under binders-ikonet.
4. Trykk Lagre og bokfør. Hvis du bare vil lagre en kladd, trykker du på pilen på Lagre og bokfør knappen.
5. For å hente opp en kladd,, trykker du på de tre prikkene oppe til høyre i bilagsføring bildet.
1. Gå til Utgift og Innboks i menyen.
2. Huk av for kvitteringen du skal registrere, og trykk på Registrer. I nedtrekksmenyen som dukker opp, velger du Registrer kvittering.
3. Under Betalingsinformasjon legger du først inn leverandør. Velg en eksisterende leverandør ved å trykke på forstørrelsesglasset, eller opprett ny ved å trykke på + Opprett ny leverandør når valget dukker opp.
Velg deretter bankkontoen kjøpet ble gjort fra, og datoen kjøpet ble gjort.
4. Under Regnskap registrerer du først kostnadskontoen som passer for kjøpet. Trykk på forstørrelsesglasset for å få opp en liste over kostnadskontoer. Programmet har Smart bokføring, som vil si at det foreslår en kostnadskonto basert på hva som er lagt inn mot leverandøren tidligere. Se gjerne over forslaget for å være sikker på at det blir riktig for ditt regnskap. Skal kostnaden fordeles på forskjellige kostnadskontoer, åpner du flere linjer ved å trykke på + Legg til flere konteringslinjer.
Deretter legger du inn beløp og riktig MVA-kode.
5. Trykk på Bokfør. Når kvitteringen er bokført blir den tildelt et bilagsnummer.
Hver måned blir du trukket for kostnader knyttet til SpareBank 1 Regnskap direkte fra din driftskonto. Når selskapet ditt har koblet sammen bank og regnskap, vil beløpet automatisk komme på egen linje på venstresiden i "Bank – Bankavstemming". Transaksjonen vil ha en slik tekst: DIV.OMK. SB1 Regnskap Mars 2021 (fakturanummer).
1. Finn din faktura
- Trykk på Min profil og velg Lisensinformasjon. Velg videre Selskapslisenser og Forbrukshistorikk.
- Når du har funnet perioden du skal hente bilag for, trykk på de tre prikkene helt til høyre på linjen og velg Send til innboks. Fakturaen ligger nå i innboksen.
2. Bokfør fakturaen
- Gå til innboksen under menypunktet Utgift, trykk Registrer kjøp på fakturaen som du har sendt i innboksen.
- Velg kvittering siden kjøpet allerede er betalt for.
- Legg inn leverandør, fakturadato og forfallsdato. Fyll ut kostnadskonto med for eksempel 6552.
- Trykk Lagre. Trykk deretter på grønn pil og velg Bokfør. Husk at denne ikke skal betales.
- Gå til Bank og Bankavstemming.
- Nå vil du se trekk fra bankkonto på venstre siden og det bokførte bilaget på høyre siden. Marker de to postene og trykk Avstem.
Har du lagt inn åpne poster eller betalt en faktura manuelt i nettbanken, må de også føres manuelt i regnskapet.
1. Gå inn på Regnskap og Føre bilag.
2. Fyll inn disse feltene under bilagsføring:
- Dato: dagen utbetalingen gikk ut av banken.
- Debit: navnet på leverandøren.
- Kredit: Kontoen det ble betalt fra. Ofte 1920 som er standard driftskonto.
3. Huk av posten du skal føre utbetalingen på. Beløpet legger seg automatisk inn i bilaget.
EHF (elektronisk handelsformat) er et elektronisk filformat som lar deg sende fakturaer og kreditnotaer direkte til mottakerens regnskapsprogram. EHF brukes altså ikke for å sende fakturaer til privatpersoner, men til bedrifter, lag og foreninger, stat og kommune.
Du kan også motta faktura som EHF. Da får du dem ferdig utfylt rett inn i regnskapsprogrammet.
EHF-sending er automatisk aktivert i SpareBank 1 Regnskap. For å kunne motta EHF må bedriften være registrert i ELMA-registeret. Det skjer når du aktiverer EHF-mottaket i SpareBank 1 Regnskap. Bedriften du skal sende EHF til, må også være registrert i ELMA.
Slik aktiverer du EHF Mottak
- Gå til Markedsplass og velg Moduler.
- Under Utvidelser trykker du Aktiver på EHF Mottak for å kunne motta EHF. Bedriften blir samtidig registrert i ELMA-registeret.
Etter at du har aktivert EHF-mottaket får du en e-post fra Digitaliseringsdirektoratet som bekrefter at bedriften er registrert i ELMA-registeret. I e-posten vises det til at organisasjonen er registrert av Uni Micro AS, som er vår leverandør av regnskapsprogrammet.
Merk: Har du aktivert EHF i et annet regnskapsprogram, må du deaktivere der før du kan aktivere det i SpareBank 1 Regnskap.
Får du fakturaer tilsendt som pdf kan du be leverandørene dine om å sende dem til e-postmottaket i SpareBank 1 Regnskap i stedet for til din ordinære e-post. Da får du dem rett inn i regnskapsprogrammet og slipper å laste dem opp til innboksen.
Hvis du likevel får fakturaer til din e-post, kan du enkelt videresende dem til innboksen i SpareBank 1 Regnskap. Du kan også videresende kvitteringer og andre bilag du har fått på e-post.
Slik aktiverer du e-postmottaket
- Gå til Innstillinger og velg Firmaoppsett.
- Under punktet om e-postmottak trykker du på Aktiver e-postmottak.
Slik tilpasser du e-postadressen
Når du har aktivert e-postmottaket får du en e-postadresse basert på bedriftsnavnet. Du kan legge inn en egendefinert e-postadresse i stedet, hvis du ønsker det. Du kan også velge å bruke organisasjonsnummeret i e-postadressen.
Har du fått inn flere bilag som skulle vært slått sammen til ett, er det enkelt å gjøre det.
1. Gå til Utgift og Innboks.
2. Sett hake foran dokumentene du ønsker å slå sammen. Trykk på Behandle x dokumenter.
3. Trykk på Registrer som én regning, én kvittering, ett utlegg eller ett bilag, avhengig av type dokument. Du går da rett til registrering av det sammenslåtte bilaget, og kan bokføre det slik du ønsker.
Velger du Slå sammen til ett dokument blir bilagene slått sammen, men ligger fortsatt i innboksen.
For å kunne logge inn i Altinn, må du først koble regnskapsprogrammet mot Altinn.
Når du har sjekket at koblingen fungerer, må du opprette et personlig passord i Altinn som du skal bruke når du logger inn fra regnskapsprogrammet. Passordet sikrer dataene dine slik at du trygt kan hente skattekort, sende inn a-melding eller mva-melding.
Fra regnskapsprogrammet kan du logge på med tre ulike metoder:
- AltinnPin (kode fra brev)
- SMSpin (kode på sms)
- TaxPin (uten to-faktor).
Du kan ikke bruke MinID, BankID eller annen påloggingsmetode.
Slik setter du opp passord i Altinn:
1. Logg inn på Altinn.no.
2. Gå til Profil i menyen.
3. Velg Avanserte innstillinger.
4. Scroll ned til Innloggingsinformasjon.
- Skriv inn nytt passord på Endre passord.
- Legg inn epostadressen din som brukernavn. Lar du feltet stå åpent, blir fødsels- og personnummeret brukernavnet ditt.
- Sjekk at mobilnummeret er riktig, og at Tillat innsending fra applikasjon eller system med dette brukernavnet og passordet er huket av.
- Velg Lagre (endringene påvirker ikke innlogging med MinID, BankID, Buypass eller Commfides).
5. Nå kan du logge inn i Altinn fra SpareBank 1 Regnskap.
- Bruk passordet du har laget og velg en av innloggingsmetodene.
- SMSpin (kode på SMS) - anbefalt
- AltinnPin (Altinn kodebrev)
- TaxPin (Kun Passord)
- Får du feilmelding, kan det være fordi du ikke har de rette tilgangene for organisasjonsnummeret. Se hvilke rettigheter du trenger, eller kontakt Altinn for veiledning.
NB! Har du prøvd å loggeinn tre ganger i løpet av kort tid uten å lykkes, blir brukeren din låst i 60 minutter av Altinn. Du får ikke gjort noe i løpet av de 60 minuttene. Prøver du å logge inn på nytt i mellomtiden, må du vente 60 minutter fra siste innloggingsforsøk. Du får beskjed når du kan prøve på nytt. Har du sperret brukeren din, bør du først sjekke at du kommer inn på Altinn, før du prøver i Sparebank 1 Regnskap. Kommer du ikke inn på Altinn sine nettsider, fungerer det heller ikke i Sparebank 1 Regnskap.
Hvis brukeren din har blitt låst, anbefaler vi at du gjør dette:
- Logg inn i Altinn med BankID og endre passordet.
- Vent i 60 minutter og test innloggingen din på Altinn før du prøver i Sparebank 1 Regnskap.
- For å teste velger du Gå videre til flere innloggingsmetoder.
- Velg kode fra brev, SMS eller uten ekstra kode.
Før du begynner å bruke Sparebank 1 Regnskap, er det lurt å ta en gjennomgang av firmaoppsettet for bedriften ditt. Klikk på tannhjulet øverst til høyre og velg Firmaoppsett.
Firma
- Legger du inn all informasjon om selskapet. Du kan også hente informasjon fra Brønnøysundregisteret ved å klikke på Hent fra brreg.
- Dobbeltsjekk at disse feltene er riktige; navn, orgnr, telefon, e-post, nettside hvis du har og adresse
E-postmottak
- For å få fakturaer rett inn i regnskapsprogrammet, må du aktivere e-postmottak.
- Du kan enkelt endre e-post adressen til den du ønsker.
Logo til blankett
- Last opp logo og få den på alle fakturaer som du sender til kundene dine.
Før du begynner å bruke Sparebank 1 Regnskap, er det lurt å ta en gjennomgang av firmaoppsettet for bedriften ditt. Klikk på tannhjulet øverst til høyre og velg Firmaoppsett.
Firma
- Legger du inn all informasjon om selskapet. Du kan også hente informasjon fra Brønnøysundregisteret ved å klikke på Hent fra brreg.
- Dobbeltsjekk at disse feltene er riktige; navn, orgnr, telefon, e-post, nettside hvis du har og adresse
E-postmottak
- For å få fakturaer rett inn i regnskapsprogrammet, må du aktivere e-postmottak.
- Du kan enkelt endre e-post adressen til den du ønsker.
Logo til blankett
- Last opp logo og få den på alle fakturaer som du sender til kundene dine.
Her finner du tips til gode rutiner og vaner som gjør hverdagen med egen bedrift enklere. Med gode rutiner bruker du mindre tid på regnskapet.
- Ikke bland din private økonomi med bedriftens økonomi
Det er mange fordeler med å holde din private økonomi adskilt fra bedriftens. Bankavstemming blir enklere, du kan sette opp kobling mellom bedriftskontoen og regnskapet for en mer effektiv hverdag, du slipper å sortere private og bedriftens inn og utbetalinger.
Vi anbefaler at bedriften din har egen konto, kort og nettbank for bedrifter. Bedriftskontoen bruker du til å betale utgifter og motta inntekter. Med eget bedriftskort er det enklere å registrere kjøp, og du slipper å tilbakebetale kjøp som ansatte gjør. Med nettbank bedrift får du full oversikt i nettbanken og unngår å bruke feil konto. Du får også bedre oversikt over de som trenger tilgang til kontoen og slipper at de skal se din private kontoinformasjon. - Ta deg tid til å gjøre det ordentlig
Det er bedre å ta seg tid til å gjøre ting riktig første gang. Er du usikker på hvilken kostnadskonto du skal bruke, så ta deg tid til å søke. Sjekk at du legger det inn på riktig dato, med riktig beløp og kunde eller leverandør. Det koster deg mer tid og penger å måtte rette det opp igjen senere. Trenger du hjelp med regnskapet ditt, kan du kontakte oss på 75 11 90 00. - Sett deg inn i frister
Forskjellige selskap og selskapsformer har forskjellige frister for ting i regnskapet Sett deg inn i de offentlige fristene som gjelder for bedriften din. Dette hjelper deg med å planlegge og å sette opp en fast rutine. - Lag deg en fast rutine
Alt i regnskapet må ikke gjøres hver dag eller hver uke, men det er greit å følge det opp jevnlig for å være ajour. Start i god tid hvis det er leveringsfrist på det du skal gjøre. Tips til gode vaner:
- Gjør MVA-rapportering annen hver måned.
- Gjør bankavstemming hver måned.
- Avstem regnskapet ditt hver måned (sjekk at du ikke har åpne poster eller manglende føringer).
- Send inn A-meldinger hver måned.
- Send fakturaer fortløpende
- Registrer og betal regninger fortløpende.
- Fakturering
Lag og send faktura fortløpende. Drøyer du med å sende en faktura til en kunde så kan du motta inntekten senere, men du kan også risikere å glemme å fakturere kunden. Det beste er å fakturere sammen dagen som salget/leveringen. - Regninger
Hvis du ikke har gjort det, sett på at selskapet ditt kan motta faktura i EHF format. Da vil regningene fra leverandørene dine gå rett til regnskapet. Hvis leverandøren ikke kan sende faktura i EHF format, be dem om å sende faktura rett til innboksen din. Bokfør de og legg til de til utbetaling. Da er du sikker på at de blir betalt i tide og du får et godt rykte hos leverandørene. - Avstem banken
Du bør avstemme banken din hver måned. Da kan du sjekke at du har fått bokført alle inn- og utbetalinger på kontoen. - Avstemme regnskap
Avstemming av regnskapet er en kontroll for å se at hele regnskapet stemmer. Postene under er de mest vanlige og bør avstemmes månedlig. Mva kan avstemmes annenhver måned, og avskrivninger er mer varierende.
- Bankkonto
- Kundereskontro
- Leverandørreskontro
- Mva (hvis mva-registrert)
- Lønn
- Avskrivninger - Samarbeid med regnskapsfører
Noen ganger trenger du kanskje hjelp av den regnskapsfører. Spesielt i starten kan det være nyttig hvis du er usikker. Vi står klare for å hjelpe deg med stort og smått.
Hvis det er noe du ikke finner i menyen velger du Rediger menyvalg nederst til venstre.
Her kan du ta bort og legge til det du vil se. Hvis du fortsatt ikke finner det du leter etter, kan det være fordi du ikke har det inkludert i pakken du valgte.
Tips! Har du flere selskaper, må du endre for hvert selskap, men du trenger bare å gjøre det én gang.
Det er enklest å bytte regnskapsprogram ved årsslutt. Da gjør du årsregnskapet ferdig i det gamle regnskapsprogrammet og starter neste år med å føre regnskapet i Sparebank 1 Regnskap.
Passer det ikke å flytte ved årsslutt, kan du selvfølgelig også gjøre det i løpet av året.
Betaler du mva er det best å flytte etter en momstermin er sendt inn. Det vil si etter 1. januar, 1. mars, 1. mai, 1. juli, 1. september eller 1. november.
Vil du helst slippe å gjøre det selv? Få tilbud om hjelp til å flytte regnskapet
3 ting du må gjøre først
1. Avslutt det gamle regnskapet
Før du flytter regnskapet må du bli ferdig med perioden i det gamle programmet. Skal du for eksempel flytte 31.12, må du føre alle bilag på denne datoen og tilbake i tid i det gamle programmet. Du må også avstemme banken til og med desember.
2. Ta ut rapporter
Ta ut disse tre rapportene datert dagen før din startdato i SpareBank 1 Regnskap:
- Åpne poster - kunder: Rapport over hva kunder skylder deg.
- Åpne poster - leverandør: Rapport over hva du skylder dine leverandører.
- Saldobalanse eller balanserapport: Oversikt over saldo på alle hovedbokskontoer.
3. Sjekk at saldobalansen er i null
Eksporter ut saldobalansen for den perioden du skal flytte, og se om saldobalansen går i null.
Nå er du klar til å starte flyttingen
1. Gå til Innstillinger oppe til høyre og trykker på Regnskap.
2. Bla ned til Inngående balanse
- Trykk på Registrer inngående balanse.
- Velg Nei på spørsmålet om bedriften er nystiftet, og Fortsett.
- Trykk på Legg inn inngående balanse.
3. Dato:
- Legg inn dato for når du starter å føre i regnskapet i Sparebank 1 Regnskap.
- Flytter du for eksempel per 31.12, legger du inn datoen 01.01.
4. Saldobalansen:
- Legg inn saldobalansen fra det gamle programmet.
- Det enkleste er å bruke de kontoene som allerede ligger inne. For eksempel konto 1920 til bankinnskudd. Har du hatt flere bankkontoer kan du lage en ny til 1921. Ny konto lager du i kontoplanen.
5. Åpne poster – kunde:
- Legg inn alle kunder med åpne poster (for eksempel kunder som ikke har betalt eller har betalt for mye.)
- Finner du ikke kunden i kundelista, trykk Opprett ny kunde, legg inn fakturanummer på faktura du sendte ut og beløp.
- Når du er ferdig og alt går i null, går du til neste.
6. Åpne poster – leverandør:
- Legg inn åpne poster mot dine leverandører (for eksempel fakturaer du ikke har betalt, eller at du har betalt for mye9
- Finner du ikke leverandøren, trykk Opprett ny leverandør.
- Når du er ferdig og alt går i null, trykk Lagre inngående balanse oppe til høyre.
For å sende a-melding, mva-oppgave, og få elektroniske skattekort fra Altinn må regnskapsprogrammet være koblet opp mot Altinn. For å få til dette, må du ha de riktige rettighetene i Altinn. Ta kontakt med Altinn hvis du har problemer med å koble til regnskapssystemet.
1. Logg inn i Altinn
- Velg selskapet du skal koble opp. Har du flere selskaper, bør du dobbeltsjekke at du velger det riktige.
- Trykk på Profil og Avanserte innstillinger.
2. Fyll inn info om koblingen
- Under Registrer datasystem gir du koblingen en beskrivelse, for eksempel SpareBank 1 Regnskap.
- Under Type datasystem velger du SpareBank 1 Regnskap.
- Lag et passord (må ha store og små bokstaver og tall, men ikke spesialtegn). Klikk Legg til.
- Når du har lagt til regnskapsprogrammet, får du en ID som skal legges inn i SpareBank 1 Regnskap.
3. Gå til regnskapsprogrammet
- Velg Altinn i hovedmenyen og Innstillinger.
- Legg inn ID og passord fra Altinn, språk, og klikk Lagre innstillinger.
- Velg Test innlogging for å se at koblingen var vellykket.
Har du ført regnskapet ditt i Fiken, og ønsker å bytte til SpareBank 1 Regnskap? Null stress.
Finn en dato du ønsker å bytte på. Er bedriften mva-registrert, anbefaler vi at du velger byttedato etter endt mva-termin. Hvis du bytter etter 1. termin, som er januar og februar, skal inntekter og kostnader til og med 28. februar føres i Fiken, mens de etter denne datoen føres i SpareBank 1 Regnskap. Hvis bedriften ikke er mva-registrert, kan du bytte når som helst. Det er likevel en fordel å bytte etter slutten av en måned.
I en kort overgangsperiode bruker du både Fiken og SpareBank 1 Regnskap. Du avslutter i Fiken frem til byttedato, samtidig som du fra og med denne datoen sender fakturaer til kunder og bokfører kostnader i SpareBank 1 Regnskap. Når du har bokført alle transaksjoner for 1. termin i Fiken, avstemt bankkontoene, og sendt inn mva-meldingen, legger du utgående saldobalanse fra Fiken som inngående saldobalanse i SpareBank 1 Regnskap.
I den korte overgangsperioden bør du legge inn kunder, leverandører, produkter og ansatte i SpareBank 1 Regnskap. Du kan enten legge det inn manuelt eller importere data fra Fiken.
Hente ut data fra Fiken
For å hente ut informasjonen du trenger fra Fiken, trykker du på Foretak og deretter på Eksport av regnskap.
Last så ned filen under Komplett eksport, slik at du får med deg alt du trenger.
I mappen som lastes ned finner du et Excel-dokument med flere sider. Har du ført regnskap i flere år i Fiken, får du ett Excel-dokument for hvert år. Det er kun det aller siste året du trenger for å legge inn data i SpareBank 1 Regnskap. Riktig år finner du ved å se på slutten av filnavnet.
Har du medium pakke eller stor pakke i SpareBank 1 Regnskap, kan du bruke importsentralen til å importere kunder, leverandører og produkter.
Husk at selv om du bare skal overføre data for det siste året fra Fiken til SpareBank 1 Regnskap, må du ta vare på regnskapet for flere år. Sjekk Altinn for informasjon om hvor lenge du må oppbevare regnskapsmateriale.
Saldobalanse
Når du er ferdig med perioden i Fiken, må du legge inn saldobalansen i SpareBank 1 Regnskap. Saldobalansen finner du i en egen fane i Excel-dokumentet du har lastet ned fra Fiken. I SpareBank 1 Regnskap går du så til Innstillinger og Regnskap.
Nederst på siden du kommer til, ligger inngående balanse. Trykk på Registrer inngående balanse.
Du får da spørsmål om selskapet er nystiftet uten tidligere transaksjoner. Her velger du alternativet som sier at selskapet tidligere har ført regnskap i et annet system, som gir deg muligheten til å legge inn inngående balanse manuelt.
Kunder og leverandører
For å importere kunder og leverandører fra Fiken til SpareBank 1 Regnskap, starter du med å hente ut en eksport fra Fiken, se beskrivelse ovenfor. Oversikten over kunder og leverandører finner du i fanen Kontakter i Excel-dokumentet du laster ned. Både kunder og leverandører ligger i samme fane, for å importere disse må du skille dem hver for seg.
Det er omtrent like mye jobb å importere 5 kunder og leverandører som det er å importere 500. Hvis du har få kunder og leverandører, kan det hende det er like enkelt å opprette nye kunder og nye leverandører manuelt i SpareBank 1 Regnskap i stedet for å importere dem. Har du mange kunder eller leverandører kan du derimot spare mye tid på en import.
Velger du å importere, kan du laste ned en importmal fra importsentralen i SpareBank 1 Regnskap. Importsentralen finner du under Innstillinger og Verktøy.
Last ned mal for kunder og leverandører.
Når du har åpnet importmalen kan du sette de to filene ved siden av hverandre, og kopiere kolonnene fra eksportfilen fra Fiken over til importmalen for SpareBank 1 Regnskap. I importmalen må du minimum kopiere inn navn på kundene du skal importere, men det er en fordel å kopiere så mange felt over som mulig. Du trenger ikke å flytte over kundenummer da vi anbefaler at du benytter standardnumrene for SpareBank Regnskap i stedet.
Et tips til deg som ikke bruker Excel så mye: For å markere hele kolonnen kan du trykke øverst på kolonnen du skal kopiere, holde inne Ctrl og Shift, og samtidig trykke Pil ned en gang. Pass på at du får med deg hele kolonnen da markeringen vil stoppe opp på første tomme celle. Trykk en gang til på pilen for å gå videre ned om markeringen stoppet for tidlig.
Kopier det som er markert ved å trykke på Ctrl og C, og hopp deretter over til importmalen fra SpareBank 1 Regnslap og velg øverste tomme celle i riktig kolonne. Her kan du trykke Ctrl og V for å lime inn.
Til slutt trenger du bare å fylle ut kundenummer. Standard nummerserie for kunder går fra 100.000 til 199.999 i SpareBank 1 Regnskap, og vi anbefaler å begynne med 100.000 eller neste ledige om du allerede har opprettet kunder i systemet fra før. Fyll ut for de tre første radene, og marker disse. Dobbelttrykk deretter nederst i høyre hjørne på markeringen for å få Excel til å fylle ut resten for deg.
For leverandører er standard nummerserie 200.000 til 299.999 i SpareBank 1 Regnskap.
Når du har fått på plass all informasjon i importmalen fra SpareBank 1 Regnskap, laster du fila opp i importsentralen der det står Importer under henholdsvis Kunde og Leverandør.
Produkter
I Excel-dokumentet fra Fiken har du en fane som heter Produkter. Last ned importmalen for produkter fra SpareBank 1 Regnskap og kopier produktene fra Fiken-dokumentet inn i denne. Se beskrivelse ovenfor, det er samme fremgangmåte som for kunder og lverandører. Til slutt lagrer du filen, og laster den opp i importsentralen i SpareBank 1 Regnskap, der det står Importer under Produkt.
1. Gå till Innstillinger, og trykk på Brukere.
2. Velg brukeren du ønsker å slette eller deaktivere.
3. Trykk på de tre prikkene til høyre, og velg Deaktiver bruker.
1. Gå til Innstillinger, og trykk på Brukere.
2. Trykk på knappen + Inviter bruker.
3. Legg inn e-postadressen til den du ønsker å invitere.
Personen du inviterer, får en e-post. Du vil med én gang kunne legge til tilganger og roller som den inviterte personen skal ha. Det gjør du ved å hake av i boksene.
1. Gå til Innstillinger, og trykk på Brukere.
2. Velg brukeren du ønsker endre på.
3. Trykk på lenken Roller og tilganger.
4. Legg til eller ta bort roller og tilganger ved å hake av i boksene.
5. Trykk på knappen Lagre endringer.
1. Gå til Innstillinger, og trykk på Brukere.
2. Velg brukeren du ønsker å reaktivere.
3. Trykk på de tre prikkene, og velg Aktiver bruker.
Du kan bruke flere hurtigtaster for en mer effektiv arbeidsflyt i SpareBank 1 Regnskap.
Til selskapsliste | Ctrl + Alt + B |
Spotlightsøk | Ctrl + Space |
Lukk aktiv tab | Ctrl + Alt + W |
Utfører aktivt element i lagre/registrer knapp | Ctrl + S |
Neste tab | Alt + Pil høyre |
Forrige tab | Alt + Pil venstre |
Nytt bilagsnummer | Trykk + Enter i bilagnummerfeltet |
Lagre og bokføre bilag | Ctrl + S |
Spotlightsøk selskapsliste | Ctrl + Shift + Space |
Legge inn linje på ordre/faktura | Insert |
1. Gå til Regnskap og Leverandørfaktura. (Hvis du ikke finner Leverandørfaktura i menyen, må du trykke på Rediger menyvalg helt nederst i menyen og huke av for Leverandørfaktura).
2. Velg Opprettet i hurtigfilteret. Dersom en kollega har skrevet en kommentar på en leverandørfaktura, vises dette med et lite ikon i kolonnen Meldinger. Trykk på ikonet for å lese kommentaren. Indikatoren er permanent, så den vil ikke forsvinne selv om kommentaren er lest.
Du kan endre mva-periode i regnskapsprogrammet, for eksempel fra to-månedlig til årlig. Dette kan du gjøre så lenge det ikke er aktive mva-meldinger dette året. Endringen vil gjelde fra og med det året du står i når du endrer innstillingen. Eventuelle slettede mva-meldinger fra før endringen vil ikke kunne hentes frem om du har endret mva-periode dette året.
Skal du endre fra to-månedlig til årlig mva-periode, må du søke Skatteetaten om godkjenning først. Sjekk kriteriene og søk om endring på skatteetaten.no.
1. Gå til Innstillinger og Regnskap.
2. Bla ned til Periode og MVA. Velg ønsket mva-periode under valget Mva perioder.
3. Legg merke til advarselen som kommer opp og trykk Utfør når du er innforstått med hvilken betydning det får for regnskapet dersom du endrer mva-periode.
1. Gå til Regnskap og Føre bilag.
2. Trykk inni kolonnen merket Debet eller Kredit og trykk så på forstørrelsesglasset som dukker opp i ruten. Du får da opp en liste av kontoer. Nederst til venstre får du valget Ny hovedbokskonto. Trykk på dette valget, eller bruk F1 som hurtigtast for å få opp vindu for å opprette konto.
3. Fyll ut informasjonen. Det er kun Kontonummer og Kontonavn som er påkrevde felter. (Du kan legge inn resten av informasjonen senere under Regnskap og Kontoplan). Hvis du kun legger inn kontonummer og kontonavn, vil de resterende feltene fylles ut automatisk basert på kontonummer og innstillinger på selskapet.
1. Gå til Regnskap og Kontoplan. (Hvis du ikke finner Kontoplan i menyen, må du trykke på Rediger menyvalg helt nederst i menyen og huke av for Kontoplan).
2. Trykk på kontonavnet til kontoen du skal redigere. Du vil da få opp informasjon om denne kontoen på høyre side av skjermen.
3. Her kan du endre både Kontonavn og Beskrivelse for kontoen. Husk å lagre endringene.
På resultat og balanse får du en oversikt over kontoene i regnskapet.
- I menyen går du til Regnskap og Resultat og balanse.
- Du kan velge mellom Resultat, Balanse og Rapporter.
- For å se mer informasjon, trykker du på radene i tabellen.
- Dobbeltklikk på en konto for å se inn- og utbetalinger per måned.
I menyen går du til Regnskap og Søke på bilag for å få oversikt over alle bokførte bilag.
- Du kan velge regnskapsår i nedtrekksmenyen øverst til venstre.
- Huk av for Vis krediterte hvis du vil se krediterte bilag.
- I det øverste feltet kan du finne bilag på bilagsnummer, kontonummer og beløp.
- I søkefeltet kan du søke opp bilag med fritekst. For å filtrere trykker du på de tre strekene til høyre i søkefeltet.
For å komme til regningsoversikten går du til menyvalget Utgift - Regninger. Her får du en fullstendig oversikt over alle registrerte regninger. Her vil du kunne se forfallsdato, beløp, status og betalingsstatus.
Nyttig å vite om statuser
- Opprettet: Regningen er kun er lagret som et utkast, og er enda ikke bokført.
- Bokført men Ubetalt: Regningen er bokført, men er ikke betalt/merket som betalt.
- Bokført og Betalt: Regningen er bokført og merket som betalt.
- Bokført og Delbetalt: Regningen er bokført, men kun deler av den er betalt.
Du kan registrere en ny utgift ved å klikke på Ny utgift. Da kommer du til Innboks og kan starte registreringen.
Under de tre prikkene til høyre for en regning så vil man få opp forskjellige snarveier til handling avhengig av status på regningen.
I menyen går du til Regnskap og MVA-melding
1. Gå til Regnskap og MVA-melding i menyen.
2. Trykk Kjør
Skattemeldingen blir opprettet, men ikke sendt. Du kan angre kjøringen når som helst.
TIPS! Det kan være lurt å låse mva frem til siste datoen i terminen, for å unngå at det føres noe etter at du har kjørt terminen. Gjør du endringer i terminen må den kjøres på nytt før den sendes inn i neste steg.
3. Trykk Send inn
Mva-meldingen blir sendt inn. For at du skal kunne sende inn mva-meldingen og signere i SpareBank 1 Regnskap må du ha laget passord i Altinn.
4. Signer innsendingen
I dette steget legger du inn fødselsnummer og passord som du har opprettet i Altinn og pinvalg (SMS Pin er det mest vanlige). Har du problemer med signeringen bør du sjekke at du har satt opp et eget personlig passord for Altinn.
5. Betal mva
- Gå til Bank, Utbetalinger og Betalingsliste.
- Betalingen sendes til banken og returfilen fra banken bokføres mot konto 2740 (oppgjørskonto merverdiavgift). Oppgjørskontoen i regnskapet blir nullstilt ved hver innsending av skattemeldingen.
Navigasjon og statuser
- For å se tidligere skattemeldinger trykker du på de tre prikkene, eller bruker pilene rett ved siden av.
- Ved å trykke på knappen med pil ned, får du opp disse alternativene.
- Selve mva-meldingen, kontroll, kvittering fra Altinn og oppgjørsbilag finner du lenger ned på siden. Ta gjerne en dobbeltsjekk på denne før du sender inn skattemeldingen.
Du betaler MVA (moms) til staten til forskjellige tider på året. Dette kalles terminer. De fleste bedrifter skal levere mva-meldingen annenhver måned:
1.termin – 10.april
2.termin – 10. juni
3.termin – 31. august
4.termin – 10. oktober
5.termin – 10. desember
6.termin – 10. februar
Små virksomheter kan søke om innlevering én gang per år hos Skatteetaten. Årsterminen skal da leveres 10. mars.
Dersom fristen for betaling er lørdag, søndag eller helligdag, er det første arbeidsdag etter dette som er ny frist. Husk at terminene kan variere avhengig av hvilken type næring din bedrift er i.
Hvis du ikke leverer opplysninger i tide, kan du risikere tvangsmulkt.
1. Søk på bilag
- For å endre et bilag trykk på Regnskap i margen og Søk på bilag.
- Finner du ikke denne funksjonen, kan du hente den opp med å trykke på Rediger nederst i margen til venstre.
- Når du har søkt opp bilaget du skal endre, trykker du på de 3 prikkene til høyre og velger Korriger bilag.
2. Lagre og bokfør
- Når du har endret det du ønsker, trykk Lagre og Bokfør.
Når bedriften er mva-registrert i Brønnøysund, kan man føre mva-fradrag for kostnadene. Man kan i tillegg føre mva-fradrag for alle kostnader bedriften har pådratt seg fra stiftelsen og frem til mva-registreringen. Dette kalles et tilbakegående avgiftsoppgjør. Korrigeringen og fradraget skal sendes inn som en tilleggsoppgave for den terminen selskapet ble mva-registrert fra.
1. Send først inn hovedoppgaven for første periode du skal rapportere mva.
2. Korriger deretter mva på kostnader før mva-perioden.
3. Send inn en tilleggsoppgave for den første mva-perioden.
Eksempel:
Dersom beløpsgrensen på 50 000 kroner overstiges i mars, vil bedriften registreres fra termin 2 (mars – april). Oppgaven for termin 2 sendes inn på vanlig måte med omsetning og fradrag for fakturaer med dato i mars og april. Etterpå korrigerer du kostnader fra tidligere perioder og sender inn en tilleggsoppgave for periode 2. Kontakt skatteetaten dersom du er usikker på hva du kan kreve mva-fradrag for
Hvordan gjør jeg korrigeringene?
1. Sett bedriften som avgiftspliktig i Sparebank 1 Regnskap.
2. Send inn hovedoppgaven.
3. Korrigeringen gjør du i Regnskap - føre bilag:
Eksempel: Bedriften ble stiftet i oktober 2019 og nådde i mars 2021 beløpsgrensen på kr 50.000 i omsetning. De har nå mottatt bekreftelse på mva-registrering i Brønnøysundregisteret. Utgifter fra oktober til mars kan bedriften nå føre mva-fradrag for. Den har hatt kostnader på 25.000 kroner for kjøp som er bokført på konto 6510 Verktøy uten mva-fradrag. Nå kan kostnaden endres slik at bedriften får mva-fradrag for den.
4. Har du gjort mange kjøp som du skal kreve tilbakegående avgiftsoppgjør for, må du gjenta prosessen under på kontoene du har brukt. Du kan føre disse på ett bilag. Korrigeringen i føre bilag blir da slik:
Dato velg siste dag i terminen selskapet ble mva-registrert (i eksempelet 30. april)
Debet kostnadskonto regningen er ført på (i eksempelet 6510)
MVA kode 1: 25%
Kredit kostnadskonto regningen er ført på (i eksempelet 6510)
MVA ingen mva (la feltet stå blankt)
Beløp beløpet du har betalt
Beskrivelse Korrigering tilbakegående avg.oppgjør
I eksempelet blir føringen da slik:
kr 5 000 til gode i mva og kostnaden blir redusert med kr 5 000.
5. Når alle korrigeringer er gjort sender du inn tilleggsoppgaven til Altinn.
1. Velg riktig termin.
2. Klikk på pil ned og opprett endringsmelding.
3. Velg tilleggsmelding og opprett.
4. Send inn til Altinn.
Dersom omsetningen din kommer over kr 50.000 i året må du registrere deg i mva-registeret i Brønnøysund. Registreringen kan ta litt tid, og mens man venter må alle faktura som gjør at dere overstiger kr 50.000, sendes uten mva. Mva må derfor etterfaktureres, og det kan være lurt å legge til en tekst på fakturaen om at selskapet er under mva-registrering og at mva vil etterfaktureres.
Etterfakturering kan gjøres på to måter:
1. Kreditere og lage ny faktrua
Det enkleste er å kreditere hele fakturaen som er sendt tidligere, og sende ny faktura til kunde med mva. Det kan være lurt å legge ved beskjed om at det kun er siste faktura som skal betales, eventuelt mellomlegget dersom kunden har betalt den første fakturaen.
2. Sende faktura kun med manglende mva
- Opprett faktura til kunden.
- Registrer varen du har solgt til kunde med riktig mva sats.
- Legg til samme vare igjen, men med minus foran antall og 0 % mva.
- Legg til en kommentar "etterfakturering av mva"
- Send faktura
1. Velg Regnskap og Utestående i menyen.
2. Velg kunde eller leverandør i nedtrekksmenyen.
3. Søk opp riktig kunde eller leverandør, merk antall poster som skal kobles sammen, og trykk Lagre.
I noen tilfeller har du behov for å finne ut om et bilag er innrapportert på mva-meldingen, spesielt når du skal avstemme mva. I disse tilfellene bruker du bilagssøk for å se om det aktuelle bilaget er innrapportert eller ikke.
1. Gå til Regnskap i menyen og velg Søk på bilag. Trykk deretter på tannhjulet som ligger ytterst til høyre for kolonneoverskriftene.
2. Sett kryss foran "MVA rapportert".
3. Når du har hentet frem kolonnen, trykker du på Lagre. Kolonnen "MVA rapportert" vil nå vises i tabellen og viser hvilken termin du har innrapportert bilaget på mva-meldingen. Dersom feltet i kolonnen er blankt er det ikke innrapportert mva for det aktuelle bilaget.
I SpareBank 1 Regnskap er det to muligheter for å gjøre opp bilag fra tidligere oppgjorte mva-terminer:
Metode 1. Du kan kjøre mva-oppgjør for bilag fra tidligere terminer ved å sende en ny mva-melding for de aktuelle terminene (anbefales).
Metode 2. Du kan kjøre mva-oppgjør for bilag fra tidligere terminer i en annen mva-termin.
Metode 1: Ny mva-melding for tidligere terminer (anbefales)
I eksemplet under er mva fra termin 1 gjort opp, bokført og betalt. Deretter har det kommet nye posteringer i terminen underveis. På info-feltet får du da frem beskjeden "Nye poster". Disse kan nå kjøres i termin 1, selv om andre terminer er blitt sendt inn til Altinn og bokført.
Trykk på termin 1 for å opprette en ny mva-melding for terminen.
Du får da beskjed om at "nye poster er registrert på denne terminen etter sist innsendelse" over mva-oppgaven. Trykk på pil ned ved siden av "Registrer som betalt" og trykk deretter "Klargjør ny mva-melding".
Funksjonen "Klargjør ny mva-melding" krediterer og sletter tidligere mva-kjøring. Siden du da sender inn en ny mva-melding, erstattes mva-meldingen som ble sendt inn tidligere .
Kontroller mva-oppgaven og send den inn. Når mva-oppgaven er signert, får du status "fullført" og et bilag blir generert. Deretter kan du sende mva-oppgaven til betaling.
Merk at dersom du allerede har betalt inn sist innsendte mva-melding, skal du kun betale differansen på tidligere innsendt melding og den nye meldingen.
- Dersom gammel mva-melding er betalt, kan du se restbeløp som skal betales ved å sjekke saldo på konto 2740 for den aktuelle perioden.
- Dersom gammel mva-melding ikke er betalt, kan du redigere beløp fra utbetalingslisten i bankmodulen.
Metode 2: Mva-oppgjør for bilag fra tidligere terminer gjøres i en annen termin
Hvis du har bilag fra tidligere terminer som ikke er gjort opp i mva-oppgjøret for terminen de tilhører, kan du kjøre mva-oppgjør for bilagene i en annen termin.
Eksemplet under viser når bilag er bokført i en tidligere termin, men bruker har valgt å ta dem med i oppgjøret for 2. termin. I info-feltet får du da beskjed om at 2. termin inneholder poster fra tidligere terminer.
Dersom det er ført bilag i en tidligere termin etter innsending av denne, vil du få beskjed om at "nye poster er registrert på tidligere terminer etter innsendelse" i mva-meldingen. Du kan se føringene som ikke er oppgjort ved å trykke på "Se nye føringer".
Hvis du ønsker å ta med disse posteringene fra tidligere perioder, trykker du på "klargjør mva-melding". Sett kryss for "ta med nye poster fra tidligere terminer på denne innsendelsen", da vil posteringer fra tidligere terminer komme med på dette oppgjøret.
Kontroller mva-oppgaven og send inn. Når mva-oppgaven er blitt signert, får du status "fullført" og et bilag blir generert. Deretter kan du sende mva-oppgaven til betaling.
Om en mva-melding inneholder bilag fra tidligere terminer, vil du enkelt kunne se disse ved å velge "Se nye føringer" i info-boksen som legger seg øverst i mva-meldingen.
Dersom du har kjørt en mva-melding for en periode, men må slette den igjen, kan du fremdeles hente den frem for å se den.
1. Gå til Regnskap og MVA-melding. Trykk deg inn på den aktuelle terminen.
2. Trykk på de tre prikkene oppe til høyre og velg Vis tidligere MVA meldinger.
3. Terminer som er slettet vil her ha status Angret. Her kan du klikke på ønsket mva-melding og se innholdet i den.
1. Gå til Regnskap og Utestående.
2. I nedtrekksmenyen velger du mellom forfalte poster på Kunde eller Leverandør.
3. Trykk på hurtigfilteret Alle med utstående, forfalt. For hver enkelt reskontro, vil utestående poster som ikke har forfalt ekskluderes fra visningen.
I oversikten over mva-meldinger, får du fortløpende informasjon om alle årets mva-terminer.
Dette betyr de ulike feltene:
- År: Viser terminene du skal sende inn mva-meldinger for.
- Frist: Siste frist for å sende inn mva-melding for terminen.
- Status: Viser om du har opprettet, sendt inn og signert mva-meldingen.
- Betalingsstatus: Viser om du har betalt mva-oppgjøret til Skatteetaten eller ikke. Hvis du har fått utbetalt tilgodebeløp fra Skatteetaten vil det også vises her.
- Info: Viser om det har kommet nye bilag inn i en allerede innsendt og oppgjort mva-termin.
Nye poster: Det er ført bilag i terminen etter at mva-melding er sendt inn.
Inneholder tidligere poster: Bruker har valgt å inkludere bilag fra en tidligere termin i denne meldingen. - Innsendelser: Viser alle mva-meldinger du har sendt for terminen.
- Beløp: Viser beløp du må betale eller har til gode.
- Sendt dato: Viser dato for når mva-meldingen ble sendt inn.
1. Gå til Regnskap og Eiendeler, og trykk deg inn på den aktuelle eiendelen.
2. Trykk på de tre prikkene oppe til høyre og velg Reverser avskrivninger.
3. Du kan nå velge hvilken periode du vil reversere fra og med. Dersom du ikke velger periode vil alle avskrivninger for eiendelen reverseres.
4. Bilaget blir deretter kreditert på samme dato som den opprinnelige avskrivningen. Du kan se de reverserte avskrivningene under Avskrivning historikk ved å velge Vis reverserte avskrivninger.
Under mva-innstillinger kan du endre hvilke hovedbokskonti som er knyttet mot mva-kodene, samt endre kodenummeret og navn.
Merk!
Vi fraråder endringer på selve mva-koden, da programmet følger et anbefalt standardoppsett. Ved bokettersyn skal regnskapsdata med mva-koder kunne leveres elektronisk til Skatteetaten etter en standardisert struktur.
1. Du finner innstillingene ved å trykke på tannhjulet for innstillinger og velge Regnskap.
2. Gå til fanen som heter Mvakoder.
3. Trykk på linjen til den mva-koden du ønsker å endre. Det vil da dukke opp et nytt vindu til høyre i programmet.
4. Gjør de endringene du ønsker, og trykk Lagre innstillinger.
Fra oversikten over åpne poster kan du utbetale et utestående beløp til kunde, leverandør eller ansatt, for eksempel hvis det foreligger en dobbel innbetaling eller avvik i betalt beløp.
1. Gå til Regnskap og Utestående i menyen for å finne oversikten over åpne poster.
2. Velg Kunde, Leverandør eller Ansatt fra nedtrekksmenyen for åpne poster.
3. Søk opp den aktuelle reskontroen.
4. Finn beløpet det gjelder, trykk på de tre prikkene og velg Betal/Tilbakebetal beløp.
5. I dialogvinduet som åpner seg får du en oversikt over betalingsdetaljene. Disse kan du endre. Vær særlig oppmerksom på at beløp og kontonummer til mottaker er korrekt.
Når du velger Legg til betaling legger betalingen seg i utbetalingslisten i bankmodulen. Du finner den altså igjen under Bank og Utbetalinger i menyen.
Fra oversikten over åpne poster kan du avskrive restbeløp på posteringer. Om restbeløp er mellom -10 og 10 kroner vil systemet automatisk foreslå å kontere føringen mot hovedbokskonto 7740 - Øredifferanse. Om beløpet er større enn dette må du angi hovedbokskonto selv.
1. Gå til Regnskap og Åpne poster i menyen.
2. Trykk på de tre prikkene til høyre for den aktuelle posten. Velg Avskriv restbeløp.
3. Velg hovedbokskonto som avskrivingen skal føres mot. Du må også legge inn mva-kode, mens beskrivelse er valgfritt.
Hvis du betaler leverandører via AvtaleGiro, kan du merke de leverandørene det gjelder med dette i systemet.
1. Gå til Utgift og Leverandør i menyen. Velg aktuell leverandør.
2. Under Detaljer skroller du ned til Betingelser.
3. Sett hake foran Denne leverandøren er satt opp med AvtaleGiro.
4. Hvis du nå prøver å legge en faktura fra denne leverandøren til betaling, både fra fakturabildet og oversikten i leverandørfaktura, vil du få varsel om at den er satt opp med AvtaleGiro. Merk at du likevel kan velge å betale, hvis du ønsker det.
Fordelingsnøkler brukes til å fordele regnskapsmessige transaksjoner på ulike kostnadssteder (dimensjoner).
Slik lager eller redigerer du en fordelingsnøkkel
- Gå til Regnskap og Fordelingsnøkler i menyen.
- Dersom du ikke har fordelingsnøkler fra før, kan du legge inn navn og parametre med en gang. Har du eksisterende fordelingsnøkler, trykk på Opprett ny først for å lage en ny. Du kan også redigere eksisterende fordelingsnøkler hvis du ønsker det.
- Trykk på Lagre.
I eksemplet under er det satt opp en fordeling av leiekostnader mellom to avdelinger. 70 % av leiekostnadene blir bokført med avdeling verksted og 30 % med administrasjon.
Knytte fordelingsnøkkelen til en fast hovedbokskonto
Hvis ønskelig kan du koble fordelingsnøkkelen opp mot en konto i kontoplanen slik at fordelingen skjer automatisk.
- Gå til Regnskap og Kontoplan i menyen.
- Finn kontoen som skal bruke fordelingsnøkkelen og klikk på denne i tabellen. (Trykk i tabellen, ikke på selve kontonummeret.)
- Under Detaljer til høyre for tabellen finner du Fordelingsnøkkel. Velg den aktuelle fordelingsnøkkelen ved å søke etter navnet, eller klikk på forstørrelsesglasset og velg den fra listen.
- Når du har valgt riktig fordelingsnøkkel, trykk på Lagre.
Ved kjøp av varer og tjenester fra utlandet skal mva beregnes og bokføres ut fra opplysningene på en tolldeklarasjon selskapet ditt får tilsendt i Altinn. Du finner mer informasjon om reglene for beregning av innførselsmva på nettsidene til Skatteetaten og Tolletaten.
Bokføring av inngående faktura fra utenlandsk leverandør
Den inngående fakturaen bokføres som en regning.
1. Fyll inn feltene under Fakturadetaljer og Regnskap.
2. Trykk på Varer kjøpt i utlandet eller Tjenester kjøpt i utlandet. Programmet vil da automatisk gi deg valget mellom mva-koder som gjelder for import av varer eller tjenester.
3. Du skal bruke mva-kode 21 på kostnadsføringen på den inngående fakturaen. Kode 21 er grunnlag fra innførselsfakturaen med høy sats mva (22 er mellomsats og 23 er lav sats). Mva-kode 21-23 vil ikke havne på skattemeldingen for merverdiavgift. Vi bokfører med denne koden kun for dokumentasjon.
4. For å se bokføringen går du til Regnskap og velger Søk på bilag.
Vi ser på bilaget at kode 21 har sin egen mva-konto. Det blir ført 0 i beløp på linjen, men det blir lagret et grunnlag. Grunnlaget blir altså ikke med på skattemeldingen for merverdiavgift. Det er kun for senere rapportering/dokumentasjon at dette lagres.
Tolldeklarasjon fra Altinn
Når varen fortolles inn i Norge sender speditør informasjon til Altinn. Dette oppsummeres i en tolldeklarasjonsoversikt som er tilgjengelig i Altinn etter månedsslutt. Deklarasjonsoversikten må bokføres i SpareBank 1 Regnskap for å få rapportert mva på skattemeldingen. Under ser du et eksempel på en tolldeklarasjonsoversikt:
Det er også viktig at du kontakter speditør for å få underdokumentasjon som kontrollerer at beløpet på statistisk verdi i tolldeklarasjonen stemmer. Dokumentasjonen du får fra speditør inkludert faktura skal legges ved tolldeklarasjonen i regnskapet.
Bokføring av tolldeklarasjonen
1. For å bokføre dette kan du gå til Regnskap og Føre bilag. Legg inn disse opplysningene:
Dato: Velg siste dato i perioden opplyst på deklarasjonsoversikten.
Debet:
- Konto 4380.
- MVA-kode 81.
Kredit:
- Konto 4380.
- MVA-kode 0 (Standard MVA-kode på konto 4380).
Beløp: Sum innførsel.
Beskrivelse: "Tolldeklarasjon for periode xxx".
Bilag/vedlegg: Trykk på det blanke feltet i kolonnen under bindersen for å laste opp tolldeklarasjonen som bilag.
2. Bilaget vil se slik ut hvis du søker det opp under Regnskap og Søk på bilag.
På leverandørkortet kan du legge inn fast kostnadskonto eller fordelingsnøkkel. Inngående faktura som opprettes på leverandøren vil da automatisk foreslå angitt hovedbokskonto eller fordelingsnøkkel.
1. Gå til Utgift og Leverandør i menyen. Velg den aktuelle leverandøren.
2. Scroll ned til feltet Regnskapsføring. Legg inn standard kostnadskonto eller fordelingsnøkkel for leverandøren.
3. Trykk Lagre.
Se også
Denne funksjonen er tilgjengelig i medium pakke og stor pakke.
Når en bruker lager en faktura, et tilbud eller en ordre, vil navnet til denne brukeren automatisk foreslås i feltet Vår referanse. Hvis du for eksempel fakturerer på vegne av en kollega, kan du skrive inn vedkommendes navn i feltet i stedet for ditt. Alternativt kan bedriften velge at én ansatt settes som standard referanse, det vil si at navnet på brukeren alltid foreslås i feltet Vår referanse på både fakturaer, ordrer og tilbud.
1. Gå til Salg og Selgere i menyen.
2. Velg brukeren du vil skal stå som standard referanse, eller trykk på Ny selger hvis du vil legge inn en ny.
3. Huk av for Standard vår referanse på selgeren du vil skal foreslås automatisk som referanse på alle fakturaer, tilbud og ordrer.
1. Gå til Salg og Faktura.
2. Trykk på de tre prikkene til høyre for den fakturaen du ønsker å registrere som betalt.
3. Legg inn datoen fakturaen ble betalt og sjekk at innbetalt beløp er riktig. Trykk så på Registrer betaling.
Som et alternativ kan du trykke deg inn på den enkelte faktura, og registrere den som betalt derfra. Når du er inne på den valgte fakturaen, trykker du på den grønne pilen oppe til høyre og velger Registrer betaling.
Denne funksjonen er tilgjengelig i medium pakke og stor pakke.
Når du oppretter en prisavtale hentes pris på produkt automatisk fra avtalen, dersom kunde og produkt er inkludert i en aktiv avtale. Merk at ved flere avtaler hentes den laveste prisen for kunden du skal fakturere, opprette ordre eller gi tilbud til.
1. Gå til Salg og Prisavtaler i menyen. Trykk deretter på Ny prisavtale. Du vil nå tas gjennom en veiviser der du legger inn informasjon om prisavtalen.
2. Detaljer
Her legger du inn navn og beskrivelse på prisavtalen. Velg også om avtalen skal være Tidsavgrenset eller Løpende. Hvis du velger Tidsavgrenset må du legge inn start- og sluttdato i ett eller begge påføglende felt.
3. Avtaletype
Her legger du inn hvilken type avtale det er. Du kan velge om avtalen skal angi Rabatt, Påslag eller du kan velge Sett pris manuelt. Verdier du legger inn for Rabatt og Påslag vil registreres som prosent.
4. Produkter
Her legger du inn hvilke produkter avtaletypen skal gjelde for.
5. Avtaler
Her får du en oppsummering av den opprettede avtalen. Her kan du enten gå videre til neste steg, eller legge til en ny avtaletype. Det er bare fastprisavtaler som kan inneholde flere avtaletyper. For å fjerne en avtaletype trykker du på søppelikonet bak den aktuelle avtalen.
6. Kunder
Her legger du inn hvilke kunder prisavtalen skal gjelde for. Du velger kunder ved å sette hake fremst på linjen til den aktuelle kunden, eller du kan sette hake ved Bruk på alle kunder for å velge alle kundene.
7. Oppsummering
Her får du en oversikt over avtaletypene, antall produkter i hver avtaletype, og hvor mange kunder avtalen gjelder for. Aktiver avtalen ved å trykke Opprett prisavtale.
Du kan velge å fakturere en kunde uten leveringsadresse. Dette kan du gjøre både hos nye og eksisterende kunder.
Når du oppretter ny kunde:
1. Gå til Salg og Kunder.
2. Velg Ny kunde og huk av for Bruk fakturaadresse som leveringsadresse. Valget Leveringsadresse vil nå forsvinne.
Hos eksisterende kunde:
1. Gå til Salg og Kunder.
2. Trykk på den aktuelle kunden og bla ned til Kontaktinformasjon.
3. Fjern leveringsadressen slik at du kun har registrert fakturaadresse på kunden.
Du kan legge på forsinkelsesrenter på purringer til kunder. Denne renten må kunden betale hvis faktura ikke betales innen forfallsdato.
1. Gå til Innstillinger og Salg.
2. Velg Innkreving.
3. Bla ned til Innstillinger for renter på purring og huk av for Renteberegning på purring. Du får nå opp et vindu der du velger hvilke kunder det skal beregnes renter for.
4. Legg inn informasjon om forsinkelsesrenten du ønsker å benytte
Klikk på x kunder for å se hvilke kunder som ligger i listen fra før og for å legge til nye kunder.
Minste fakturabeløp for renteberegning: Dette er minimumsbeløpet programmet skal regne renter fra.
Beregningsmetode: Her velger du om rentene skal regnes fra purredato eller forfallsdato på purringen.
Standardkonto renter: Her velger du standardkonto for renteinnbetalinger.
Aksepter fakturabetaling uten renter: Huk av for denne hvis du ønsker å godta fakturabetaling uten renter. Renter vil da ikke ligge som restbeløp på kundereskontro når kunden har betalt.
1. Gå til Innstillinger og Salg. Velg så Blankettoppsett.
2. Huk av for Slå sammen faktura og dokumenter til én fil.
Løsningen støtter filformatene PDF, JPG og PNG. Dersom du ikke ønsker at vedleggene på fakturaene skal slå sammen til en fil på en enkelt faktura, kan du fjerne haken for dette direkte inne på fakturaen. Dette gjør du under fanen Dokumenter.
Du kan aktivere purrestopp i kundekortet dersom du ønsker at en spesifikk kunde ikke skal purres.
1. Gå til Salg og Kunder og klikk deg inn på den aktuelle kunden.
2. Bla ned til Purring og huk av for Purrestopp. Husk å lagre innstillingene.
I SpareBank 1 Regnskap kan du enkelt gjøre et tilbud om til en faktura eller en ordre.
1. Gå til Salg og Tilbud. (Hvis du ikke finner Tilbud i menyen, må du trykke på Rediger menyvalg helt nederst i menyen og huke av for Tilbud). Her får du oversikten over alle tilbud og status på disse.
2. Trykk på Nytt tilbud.
3. Registreringsvinduet i Tilbud fungerer på samme måte som i Faktura, men det er noen unike forskjeller du må legge merke til:
Tilbud: Du får valgene Tilbudsdato og Gyldig til dato.
Faktura: Du får valgene Forfallsdato og Purringer.
Utover dette vil samtlige data følge med hele veien fra tilbud til faktura. Når du har lagt inn all informasjon, trykker du Registrer.
4. Klikk på pilen oppe til høyre for å få opp flere forskjellige valg. De mest vanlige er:
- Send tilbudet til kunden
- Overfør til ordre
- Overfør til faktura
Når du overfører et tilbud til faktura, blir all informasjon tatt med og du blir sendt rett til fakturakladd med korrekt informasjon fra tilbudet.
5. Gjør eventuelle justeringer og trykk deretter Fakturer og send på vanlig måte.
6. Når tilbudet er overført, oppdateres statusen på tilbudet.
Denne funksjonen er tilgjengelig i medium pakke og stor pakke.
Standard kredittdager i programmet er satt til 14 dager. Dette har du mulighet til å endre.
1. Gå til Innstillinger og Salg.
2. Bla ned til Kunder og endre kredittdager til ønsket antall dager. Trykk så på Lagre. Antall dager du setter her vil programmet automatisk sette på de utgående fakturaene dine. Du kan manuelt overstyre dette når du oppretter en ny faktura.
3. Ønsker du å avvike på standard kredittdager på enkelte kunder, kan du legge dette opp ved å gå til Innstillinger og Salg, for så å se under fanen Betingelser. Alternativene du legger inn vil du kunne velge mellom når du oppretter eller endrer en kunde. Dette gjør du på kundekortet under fanen Detaljer.
Tilbys bare i de to største pakkene.
I noen tilfeller kan det være nødvendig å purre på en ubetalt faktura. Når du sender purring, får kunden en e-post med beskjed om hvilken faktura som har forfalt og betalingsinformasjon.
Send purring
1. Gå til Salg og Purring i menyen. Fakturaer som har forfalt, dukker opp i listen under Klar for innkreving når forfallsdato er passert med tre dager.
2. Huk av for fakturaene du ønsker å purre på, og trykk Opprett og send valgte. Da går det automatisk en purremail til kunden på e-posten som er registrert på kundekortet.
3. Bytt visning til Aktive purringer, så ser du at status endres til Sendt.
Hvis fakturaen fortsatt ikke er betalt fem dager etter at forfallsdato på purringen er passert, kan du sende et inkassovarsel til kunden.
Send inkassovarsel
1. Gå til Salg og Purring i menyen. Fem dager etter at forfallsdato på purringen er passert, legger fakturaen seg under Klar for innkreving, nå med en blå bjelle under innkrevingsloggen. Innkrevingsloggen viser hvor langt du har kommet i innkrevingsløpet.
2. Bytt visning til Aktive purringer, så ser du at purringen har fått ny forfallsdato i rødt, og at det nå er er sendt ut et inkassovarsel.
Under innkrevingsloggen ser du hvor langt i løpet forsøket på innkreving har kommet. Neste steg er inkasso.
Send til inkasso
Huk av for fakturaene du ønsker å sende til inkasso og velg Opprett og send valgte.
Du kan da drive egeninkasso. Egeninkasso innebærer at du selv må sende begjæring til namsmannen for rettslig inndrivelse av det utestående kravet med bistand fra myndighetene. Det mest vanlige er imidlertid å inngå avtale med et inkassoselskap som tar inkassojobben for deg.
Når du har sendt fakturaene til inkasso, vil de aktive inkassosakene flytte seg til Aktive inkassosaker.
Under Markedsplass og Integrasjoner finner du inkassoselskaper du kan koble sammen med SpareBank 1 Regnskap.
Det er mulig å definere egne innstillinger for purring, men i de fleste tilfeller vil standard oppsett være tilstrekkelig.
Endre purreinnstillinger
Gå til Innstillinger, Salg og Innkreving.
Minste fakturabeløp å purre på står som standard på null kroner. Setter du denne høyere vil de forfalte fakturaene, som er under beløpet du velger, ikke komme opp i listen som klare til innkreving.
Endre purreplan
Her kan du velge hvor streng du vil være med kunden og hvor mange påminnelser du vil at kunden skal få før du sender det videre til inkasso.
Sjekk Altinn for rettslige regler rundt innkreving av gebyr og forsinkelsesrente.
Ved å trykke på Se detaljer vil du se reglene under hver enkelt purreplan.
Standard purreplan
Purring
Fakturaen kommer opp i listen over Klar for innkreving tre dager etter forfall. Purringen får ny forfallsdato 14 dager etter at du har sendt den til kunden
Inkassovarsel
Tre dager etter forfall på purringen vises fakturaen under Klar for innkreving, og fortsetter løpet med inkassovarsel med 35 kroner i gebyr og 14 dager forfall.
Inkasso
Syv dager etter forfall på inkassovarselet vises fakturaen igjen under Klar for innkreving, og kan sendes til inkasso.
Streng purreplan
Her er purreløpet kortere.
Inkassovarsel
Velger du streng purreplan, dukker fakturaen opp under Klar for innkreving først etter 14 dager. Da kan du sende direkte inkassovarsel.
Inkasso
Syv dager etter forfall på inkassovarselet vises fakturaen igjen under Klar for innkreving, og kan sendes til inkasso.
Egendefinert plan
Under Egendefinert plan kan du endre purreteksten, forfallsdager og antall purringer.
Du kan legge til flere purringer om du ønsker det.
Dager fra siste forfall angir hvor mange dager etter forfall fakturaen vil dukke opp i Klar til innkreving.
Dager til forfall angir hvor lang frist du skal gi kunden
Du kan også redigere teksten som vil komme frem på purringen.
Under Inkassovarsel kan du forandre samme felt som under purring.
Under Sending til inkasso kan du endre antall dager før den kommer opp i Klar for innkreving.
Purrestopp
Er det noen fakturaer du ikke ønsker å purre på i det hele tatt, selv om den har forfalt, kan du velge Aktiver purrestopp under Salg og Purring i menyen. Da vil fakturaen fjerne seg fra listen over fakturaer som er klar for innkreving.
Automatisk purreløp
I den egendefinerte planen har du også mulighet til å la hele purreløpet gå automatisk.
I eksempelet under vil det automatisk sendes purring på alle fakturaer som er eldre enn tre dager fra forfallsdatoen på fakturaen.
Velger du kun å huke av Opprett automatisk vil purringen ikke sendes. Da må du manuelt inn på Aktive purringer og sende de derfra ved å huke av fakturaen og Send valgte purringer.
NB. Oppdater alle kunder du ikke ønsker å sende automatisk purring på.
Denne funksjonen er tilgjengelig i stor pakke.
Med massefakturering kan du sende den samme fakturaen til flere kunder samtidig.
1. Gå til Salg og Faktura i menyen. Trykk deretter på Ny faktura.
2. Øverst i kundefeltet trykker du på Legg til flere.
Velg mottakere i listen som kommer opp, og trykk Lagre.
3. Trykk på Fakturer og send, så får du opp en oppsummering av massefakturaen. Fakturaen sendes ut i henhold til utsendingsplanen som er satt på kundene.
Trykk deretter på Neste.
4. Er det feil i fakturaen, vises det i en liste som under.
Tips!
- Under Innstillinger og Utsendingsplan, kan du tilpasse sendeplanen.
- Det kan lønne seg å sende faktura med KID hvis du har mange kunder å fakturere.
5. Trykk Fakturer og send.
Se fakturaer som er blitt sendt
- Alle fakturaene legger seg i fakturaoversikten.
- Trykk Vis massefakturaer for å se detaljer om utsendelsen.
- Under Utsendelse ser du hvor mange som er blitt sendt.
Hvis fakturaer feiler
- Utsendelser som feiler vil ha en forklaring i kommentarfeltet.
- For å sende fakturaen på nytt kan du trykke deg inn på fakturanummeret i kolonnen lengst til venstre.
- Husk å oppdatere kontaktinformasjonen på kunden hvis det er grunnen til feilen.
Hvis kunden ikke er registrert på før, starter du på punkt 1. Hvis kunden er registrert, går du rett til punkt 3.
1. Hvis kunden ikke er registret fra før:
- Gå til Salg og Kunder i menyen til venstre.
- Velg Ny kunde
- Legg inn informasjon om kunden og selskapet. (NB! Utenlandske bedrifter ikke ligger i Brønnøysundregisteret).
2. Velg valuta og språk under detaljer på kundekortet.
Endrer du valuta på kundekortet, kommer det opp på fakturaen. Du kan også velge å endre valuta når du opprette fakturaen.
3. Opprett faktura
- Gå til Salg og Faktura som du skal sende
- Legg til produkter og klikk på Send for å sende fakturaen.
En faktura til utlandet får automatisk IBAN og BIC nederst i høyre hjørne. Se eksempel under.
Med samlefaktura kan du sende en faktura med flere ordre eller fakturakladder. NB! Samlefaktura gjelder bare for deg som har valgt medium eller stor pakke.
1. I menyen går du til Salg og Samlefakturering.
2. Trykk Ny samlefakturering og velg Fra ordre eller Fra fakturakladd.
3. Huk av for det som skal være med i samlefakturaen.
- For å begrense listen kan du søke med for eksempel kundenummer eller velge periode i datofeltene.
- Huker du av i den øverste ruten i tabellen, velger du alt som ligger i søkeresultatet.
4. Trykk Samlefakturer valgte ordre/fakturakladder.
5. Velg oppsettet på fakturaen som skal sendes ut.
6. Trykk Kjør samlefakturering.
1. Gå til Salg og Kunder i menyen
2. Trykk på den grønne knappen Ny kunde. Du kan søke i Brønnøysund/1880 eller legge inn informasjon selv.
3. Legg inn mer informasjon om kunden hvis du vil og trykk Lagre oppe til høyre.
4. I kundekortet har du oversikt over blant annet åpne poster, sendte fakturaer, ordre og tilbud.
Har du lagt inn åpne poster på kunder, eller du har en kunde som har ebtalt uten KID, klarer ikke systemet automatisk å forstå hvor innbetalingen kommer fra, og hvilken post i regnskapet den skal gå mot.
Slike fører du disse innbetalingene manuelt.
1. Gå inn på Regnskap og Føre bilag.
2. Fyll inn disse feltene:
- Dato: Dagen innbetalingen kom inn i bank.
- Debit: Kontoen det ble betalt til. Ofte 1920 som er standard driftskonto.
- Kredit: Navnet på kunden
3. Huk av posten du skal føre innbetaling på. Beløpet legger seg automatisk inn i bilaget.
1. Gå til Salg og Produkter i menyen.
2. Trykk på den grønne knappen Nytt produkt.
3. Legg inn info under produkt, regnskapsinnstillinger, pris og utvidet produktinformasjon.
- Under Produkt legger du inn produktnavn. Produktnummer settes automatisk.
- Enhet er valgfritt, og kan for eksempel være stk, timer eller kg.
- Produkttype kan være lagervare, timeprodukt eller annet.
- Under Regnskapsinnstillinger velger du hovedbokskonto og mva-kode for produktet.
- Under Pris legger du inn prisen og velger om salgsprisen inkluderer mva eller ikke. Hvis salgsprisen ikke inkluderer mva, legges det automatisk på fakturaen hvis du er mva pliktig.
- Under Utvidet produktinformasjon legger du inn produktbeskrivelse og bilde hvis du vil.
1. I menyen går du til Salg, Faktura og Ny faktura.
2. Registrer kunde og varelinjer. Finnes ikke kunden eller varen fra før, kan den opprettes fra fakturavinduet.
3. Trykk på forstørrelsesglasset i Velg kunde-feltet. Du får opp en nedtrekksmeny med oversikt over kundene dine. Er det en ny kunde, oppretter du den fra linjen nederst.
Forfallsdato styres av antall kredittdager du har lagt inn på bedriften, eller på den spesifikke kunden. Du kan også endre forfallsdato bare for denne fakturaen. Standard antall kredittdager er 14 dager.
4. Legg inn varelinjer i produktfeltet helt til venstre. Du kan søke etter produktet ved å trykke på forstørrelsesglasset. Når du velger et produkt vil resten av feltene automatisk fylles ut basert på informasjonen som ligger lagret om produktet.
På samme måte som med kunder, kan du opprette et nytt produkt hvis det ikke er registrert fra før.
Trykk på feltet Antall på produktlinjen om du skal fakturerer for flere enn én av samme produkt.
5. Send fakturaen ved å trykke på Fakturer og send. Den kan også lagres som kladd ved å trykke på pilen til høyre på den grønne knappen. Når fakturaen bokføres, tildeles denne automatisk neste ledige bilagsnummer og legges i kø for å sendes ut.
Tilpasninger du kan gjøre
Rabatt eller avvik i priser
- Fyll først ut varelinjene som normalt i produktfeltet.
- Du får opp standard pris, men kan endre prisen under Pris eks. mva.
- Hvis du vil vise at kunden har fått en bedre pris, skriver du prosenten i rabattfeltet.
Kommentarer
- Kommentar er en valgfri tekst som legger seg over produktlinjene på fakturaen.
- Fritekst er valgfri tekst som legger seg under produktlinjene på fakturaen.
- Teksten på produktet legger seg i produktlinjen.
Forhåndsvisning
- Blant knappene øverst til høyre vil du ha et lite øye som du kan trykke på for å få frem en forhåndsvisning av fakturaen.
Fakturavedlegg
- Gå til fanen Dokumenter.
- Last opp vedlegget og marker den/de vedleggene du ønsker å sende med faktura.
- Vær oppmerksom på at det er begrensinger på filstørrelsen på vedleggene.
- Dokumenter du ikke merker vil lagres i regnskapet som en del av bilaget, men ikke sendes til kunden.
Utsendingsmetoder av din utgående faktura
- EHF (eFaktura Bedrift) – EHF står for Elektronisk Handelsformat, og er litt enkelt forklart bedrift til bedrift (B2B)-versjonen av eFaktura som du kanskje kjenner fra privat nettbank. Dette er elektronisk levering av fakturaen direkte til bedriftenes nettbank, og er påkrevd format om du skal fakturere til offentlige virksomheter. Du kan sende til alle bedrifter som har aktivert tjenesten i nettbanken eller regnskapssystemet.
- e-Faktura – sender faktura rett til nettbanken til privatkunder
- Avtalegiro – trekkes automatisk hver måned. Anbefales hvis du har abonnementskunder, eksempelvis barnehage, treningssenter osv.
- E-post – fakturaen sendes ut til en e-postadresse. Krever at du har registrert e-postadresse på kunden eller i fakturaen.
- Skriv ut – vil du selv sende fakturaen har du mulighet til å skrive den ut.
- Fakturaprint – fakturaen sendes direkte til kundens postkasse.
- Gå til Salg i menyen og velg Faktura.
- Finn fakturaen du skal kreditere og trykk på fakturanummeret det gjelder. Du får opp et bilde av den fakturaen du laget.
- Velg pil ned oppe i høyre hjørnet og Krediter faktura. Er fakturaen betalt, trykker du Krediter på den grønne knappen. Bildet endrer seg med et minustegn foran beløpet.
- Trykk Krediter og send.
- Kreditnotaen blir nå sendt etter sendeplanen. Du kan også trykke på Send kreditnota og velge sendemetode.
Flyt funksjonen gjør at alle fakturaer som blir sendt inn til systemets e-post adresse eller via EHF går direkte til godkjenning. Her ser du hvordan du setter den opp selv.
1. Trykk på innstillinger og velg flyt.
2. Trykk på opprett på Autotildeling av leverandørfaktura.
3. Legg inn e-post adressen til den brukeren som skal godkjenne fakturaene.
Nederst i dette vinduet kan du velge om du vil at det skal komme varsel på e-post hver gang noe nytt kommer inn til godkjenning.
4. Når denne funksjonen er aktivert, må brukeren godkjenne leverandørfaktura før de kan bokføres og betales.
OBS. Hvis du har huket på Send epost varsling"vil du motta en epost for hvert bilag som er sendt via Flyt.
1. Når du får faktura fra Brønnøysundregistrene som gjelder stiftelseskostnader, skal disse føres mot konto 2960. Se hvordan du registrerer regning her.