Slik forbereder du årsoppgjøret

Å levere årsoppgjøret kan være en lang og krevende prosess. Derfor er det lurt å starte forberedelsene med en gang året er over, og i god tid før fristen for levering av skattemelding 31. mai og årsregnskapet 31. juli.

illustrasjon av kvinne som jobber på datamaskin

Trenger du hjelp med årsoppgjøret?

Hva er aksjonærregisteroppgaven? 

I aksjonærregisteroppgaven rapporterer du hvem som er eiere av selskapet, eller rettere sagt aksjonærer i selskapet, og alle hendelser knyttet til det å være aksjonær. Dette er for eksempel utbytter, kjøp og salg av aksjene i selskapet og kapitalforhøyelser. Fusjoner og fisjoner med andre selskaper er også en del av aksjonærregisteroppgaven.

Aksjonærregisteroppgaven er todelt slik at du først fyller ut generelle opplysninger om selskapet og opplysninger som gjelder alle aksjonærene, og deretter nærmere detajler knyttet til den enkelte aksjonær.

Det fine med aksjonærregisteroppgaven er at Skatteetaten får full oversikt over selskapshendelsene. Når skattemeldingen for deg som aksjonær kommer, er omtrent hele jobben gjort. Dette gjelder både for selskaper og privatpersoner som er aksjonærer. Har bedriften eierandeler i et annet selskap, vil det gjøre jobben for deg i sin aksjonærregisteroppgave.