Grønt næringslån
Tenker bedriften din å gjøre investeringer for å bli mer miljøvennlig? Vi gir ekstra gunstige betingelser på lån til miljøtiltak.

Priser og vilkår
- Fra 0,3 prosentpoeng i rabatt
- For tiltak som reduserer klimagassutslipp.
- For tiltak som reduserer energibehov.
- For tiltak som øker fornybar energiproduksjon.
- For tiltak som har annen positiv innvirkning på miljøet.
Grønt næringslån kan gis til tiltak som:
- Reduserer eller unngår klimagassutslipp
- Reduserer energibehov eller elektriskt effektuttak
- Øker fornybar energiproduksjon
- Har annen positiv påvirkning på miljøet
- Forhindring og kontroll av forurensing til grunn, vann eller avfall
- Miljømessig bærekraftig bruk av naturressurser innenfor landbruk og skogsbruk
- Utstyr som gir en en bedre miljøeffekt enn det som er standard i bransjen. (Utstyr som blir byttet ut pga elde og slitasje vil ofte ha en positiv miljøeffekt for bedriften, men ikke nødvendigvis føre til bedre resultater enn standarden i bransjen).
- Er du i tvil så ta kontakt for en individuell vurdering.
Vilkår
- Grønt næringslån forutsetter at prosjektet er en del av bedriftens bærekraftstrategi og vi forventer at bedriften tar strategiske beslutninger som reduserer klimarisiko og påvirkning på natur, klima og miljøet.
- Søknader for Grønt næringslån skal, i tillegg til ordinær dokumentasjon, også gi informasjon om prosjektet, beskrive hvordan prosjektet tilfredsstiller søknadskriteriene og inneholde:
- En beregning på estimert effekt fra prosjektet/tiltaket (i for eksempel CO2-ekvivalenter/år, kWh/år, kW e.l.) sammenlignet med eksisterende alternativ eller bransjestandard.
- Vise at prosjektet leder til en vesentlig forbedring sammenlignet med alternativ løsning (tradisjonell eller eksisterende).
- Lån kan gis for direkte investeringskostnader knyttet til prosjektet som f.eks. innkjøp av fysiske investeringer som material/teknologi/system.
- Lånet dekker ikke egne interne timer eller drifts- og vedlikeholdskostnader.
- Bedriften skal etter gjennomført prosjekt rapportere endelig effekt av prosjektet (f.eks. gjennom oppdaterte beregninger eller målt effekt) senest 6 måneder etter avsluttet/gjennomført prosjekt sammen med dokumentasjon av kostnader knyttet til prosjektet (fakturaer, kvittering m.m).
- Vi ønsker mulighet for å publisere informasjon om prosjektet som prosjektbeskrivelse, utlånsvolum, estimert og oppnådd effekt på et overordnet nivå. Vi ønsker å kunne rapportere årlige tall og eventuell annen relevant informasjon løpende under lånets løpetid.
- Ved hver søknad gjøres en vanlig kredittvurdering. I tillegg gjøres en vurdering knyttet til vilkårene for Grønt næringslån. Ved behov kan ekstern ekspertise tas inn og banken tar forbehold om at tilleggsinformasjon kan være nødvendig å legge frem.
- Er du i tvil om prosjektet kvalifiserer for Grønt næringslån, ta kontakt med din rådgiver.
Bidra lokalt
For å nå togradersmålet fra Paris-avtalen må alle gode krefter jobbe sammen - også her i vårt nærområde.
Vær i forkant
Strengere miljøkrav fra myndighetene gjør det stadig viktigere å ta grep tidlig for å henge med.
Led konkurransen
Mange stiller krav til miljøhensyn når de velger leverandør. Ikke vær blant de som blir ekskludert fordi du ikke har fulgt med i timen.
Vær på lag med forbrukeren
Stadig oftere ser vi at det ikke er krav fra myndighetene, men forbrukermakten som bestemmer bedriftens veivalg.
En viktig brikke i det grønne skiftet
Vi har snakket med et knippe helgelandsbedrifter om miljø, energi og bærekraft i forbindelse med Drivkraftkonferansen 2022: Bakeriet i Mo i Rana, Arbor i Hattfjelldal og FishBase på Dønna.
Les mer om bærekraft