Trenger du vekstkapital?

Mangler bedriften penger til å vokse? Lurer du på hvilke muligheter som fins? Her er våre beste råd om finansiering.

Noen av måtene du kan skaffe kapital på

  • Kutte kostnader 
  • Låne eller finansiere gjennom banken
  • Skaffe investorer
  • Frigjøre midler som står i eiendom eller annet
  • Søke støtte fra Innovasjon Norge eller andre

Når bedriften skal vokse, er det naturlig at det trengs penger. Som oftest med en kombinasjon av egenkapital og bankfinansiering.

– Bankfinansiering kan være så mangt, og vi har mange typer produkter som kan tilpasses behovene dine, sier Gøran Steffensen, bedriftsrådgiver i SpareBank 1.

Still forberedt når du skal hente inn penger

Steffensen sier at kundene som kommer til ham, som regel allerede er i vekstfasen. Det vil si at de har budsjetter og planer å vise frem.

– Det er viktig for å få til en god løsning for begge parter. Kanskje kan det være interessant å se på produkter som prosjektfinansiering eller kassekreditt. Det kommer helt an på økonomien i bedriften din, sier han.

Hans tips er å ha utfyllende budsjetter å vise banken:

– Er du i vekstfasen, sett opp et budsjett med innkjøpsbetingelser, salgsbetingelser, kostnader og inntekter. Sammen kan vi se på topper og bunner fra måned til måned, og så finner vi en passende løsning.

Vær fleksibel på det meste  - ting tar tid

Bedriftsrådgiveren understreker hvor dyrt det er å vokse. Har du satset mye egenkapital, risikerer du også å sette alt på spill når du pådrar deg de uunngåelige kostnadene. Voksesmerter kureres best med bøy og tøy – fleksibilitet er nøkkelen.

– Det gjelder for de fleste avtaler. Ikke bind deg opp i lange kontrakter. Du må ha mulighet til å være fleksibel både på leieforhold, ressurser og arbeidskraft, sier Steffensen. Han anbefaler å leie arbeidskraft frem til du er sikker på at du har en stabil bunnlinje.

Like sikkert som at vekst er dyrt, er at det tar tid. Dette må du ta høyde for, mener Steffensen:

– Alt tar lang tid i tidlig fase. Det må du forberede deg på. Hvis noe faktisk går som planlagt, er det bare et pluss.

5 ekspertråd til bedrifter som trenger vekstkapital

Arild Eiken er banksjef for små og mellomstore bedrifter i SpareBank 1, og vet et og annet om hva som skal til for å vokse. Her er hans beste tips til bedrifter som er avhengig av – og leter etter – kapital.

  1. Tenk likviditet! Tenk nøye gjennom når du må betale utgifter og når du kan forvente innbetalinger. Sett opp et likviditetsbudsjett for få oversikt. Her må en være ærlig.  
  2. Vær godt forberedt. Du må ha gjort en grundig analyse for det markedet du ønsker å ekspandere i. Det innebærer å kunne synliggjøre for investorer at et potensial finnes. Du må kunne svare på hvilken verdi produktet ditt har for kunden. Er det unikt? Kan andre enkelt kopiere produktet – og er organisasjonen din klar for å kunne utnytte det markedspotensialet produktet har?
  3. Ha en plan. Hvis du ser etter eksterne investorer, må du forvente at de ønsker en avkastning. De vil få betalt for risikoen de tar. Da hjelper det å ha en plan for hvordan du skal oppnå vekst – og når de kan få pengene sine tilbake.Ha alternativ sikkerhet klar. En vanlig utfordring for vekstbedrifter er at vekstkapitalen en har behov for å finansiere, gir liten sikkerhet for banken. Så dersom du behøver penger til forskning og utvikling, markedsarbeid, innkjøp og så videre, må du være forberedt på å kunne stille med alternativ sikkerhet/kausjon.
  4. Bruk miljøene rundt deg! Finn gode sparringspartnere som kan hjelpe deg. Her er næringsklynger, kunnskapsparker og Innovasjon Norge gode eksempler.
  5. Bruk bankrådgiveren din og vær åpen om planene dine. Da kan dere i fellesskap finne et løp som fungerer. Sjekk også hvilke ordninger du kan benytte deg av.
Video placeholder image

Lete etter investor?

Noen ganger er det smart å lete etter en investor for å kunne vokse som bedrift. Andre ganger kan det være støtteordninger du kan hente pengene fra, for eksempel hos Innovasjon Norge eller Forskningsrådet. Bedriftsrådgiver i SpareBank 1, Ragnar Stene, forteller litt hva du må tenke på i disse tilfellene. 

Forsikringer bedriften trenger

Hvis uhellet er ute, er det en stor fordel å ha forsikret eiendeler og verdier, slik at dere kan fortsette vanlig drift med stabile inntekter.

Daglig drift

Bli kvitt tidstyvene ved å bruke produkter og tjenester som gjør hverdagen mer effektiv for deg, og dine ansatte. 

Ansette medarbeidere

Har du ansatte settes det flere krav til deg som arbeidsgiver, og det er andre ting som det er greit å vite. Her finner du oversikten. 

Kjøpe virksomhet

Går du med planer om oppkjøp? Det er ikke alltid mulig å forutse alt, men det kan være greit å være litt forberedt før du starter.