Alle kan bli svindlet – lær deg å avsløre svindelforsøk 

- Lokalbanken inviterer til svindelseminar

Vi gir deg en god innføring i svindeltypene vi ser oftest, og hva du skal gjøre om du først har blitt svindlet. Politiet kommer også for å dele sin erfaring og kunnskap om svindel. 


Tid og sted for svindelseminar

Brønnøysund - Thon hotel - 8. mars kl. 18.00

Sandnessjøen - Scandic Syv Søstre - 9. mars kl. 18:00

Ingen påmelding nødvendig, men vis gjerne din interesse i Facebookarrangementene:

Brønnøysund

Sandnessjøen

Dårlig magefølelse?

Kan du ha blitt svindlet? Ta kontakt med oss så fort du kan.

Disse numrene er trygge å ringe

Kontakt banken: 75 11 90 00
Kontakt Politiet: 02800 

Har du fått en mistenkelig e-post? 

Videresend disse til nettsvindel@sparebank1.no

8 tips for å unngå svindel 

  1. Aldri oppgi kontoinformasjon eller BankID-passord via mail eller telefon, uansett hvem som ber om det – enten det er bank, politi, familie, venner eller andre. Disse tilhører kun deg. 
  2. Aldri still din konto til disposisjon for å overføre penger til eller fra ukjente. 
  3. Svindlere kan klare å kamuflere e-postadresser og telefonnummer slik at det ser ut som om henvendelsen kommer fra en seriøs aktør. 
  4. Ikke godkjenn transaksjoner/betalinger eller påloggingsprosesser som du ikke har startet selv. 
  5. Ikke klikk på lenker i e-post eller SMS. Er du i tvil om avsender er reell, gå heller inn på deres nettsider og ring opp telefonnummeret som er oppgitt på disse sidene. Ikke ring nummeret som er oppgitt i e-post eller SMS. 
  6. Bytt passordene dine regelmessig, og unngå å ha samme passord flere steder. 
  7. Spre informasjon ved å snakke med andre om metodene svindlerne bruker.  
  8. Dersom et tilbud virker for godt til å være sant, er det ofte det. 

3 vanlige svindelmetoder 

 
1. Svindel på telefon, SMS og e-post (”phishing”) 

Du blir oppringt fra noen som utgir seg for å være banken, Skatteetaten, Politiet eller liknende, som forteller at det er registrert mistenkelig aktivitet i nettbanken din, med BankID eller at noen prøver å bryte seg inn på kontoene dine. Du får beskjed om at det haster, og blir bedt om å oppgi passord. Svindlerne får dermed tilgang til din konto. 

Det kan også komme i form av en SMS eller e-post fra en “trygg avsender” med en lenke du blir bedt om å trykke på. Dette er en falsk nettside, og ved å taste inn informasjonen din, får svindlerne tilgang til din konto. 

2. Kjærlighetssvindel (eller venn i nød-svindel) 

Du får en henvendelse fra noen som utgir seg for å være soldat, diplomat eller en fjern slektning. Henvendelsen kan komme som en venneforespørsel eller melding i sosiale medier, og blir raskt personlig. Etter hvert trenger personen penger og hjelp av deg for å løse ulike «problemer».  

Slik kan svindlere utnytte godheten i ofrene sine til å gi dem flere store summer over tid, eller til å videreføre penger til en ukjent konto via egne kontoer. Midlene som svindlerne får tilgang til i verste fall kan gå til terrorfinansiering. 

3. Investeringssvindel 

Du får et tilbud på internett eller over telefon, om å investere i aksjer, kryptovaluta eller selskaper som har et «spesielt produkt». Tilbudet er en «unik mulighet». Du må bestemme deg raskt, og du er garantert svært høy profitt. Tilbudet virker troverdig, er gjerne frontet av kjendiser eller offentlige personer, og du blir rutet til nettsider som likner kjente meglerhus eller banker.  

Dette er en falsk nettside, og ved å taste inn informasjonen din, får svindlerne tilgang til din konto. Midlene som svindlerne får tilgang til i verste fall kan gå til terrorfinansiering.