Tips og råd

Fra student til ansatt

Overgangen fra å være student til ansatt kan være stor. Med fast inntekt følger kanskje også flere forpliktelser og spørsmål. Hvordan bør du disponere lønnen din, og hvor er det lurt å ha sparepengene? Her får du våre tips. 

Full kontroll på penger inn og ut

Føler du at lønningen tar slutt overraskende fort? Et budsjett kan hjelper deg med å planlegge økonomien og få et mer bevisst forhold til hva du bruker penger på. Her finner du et forslag til budsjett du kan bruke.

Med Min økonomi i nettbanken og mobilbanken får du virkelig oversikt over hvordan du bruker pengene dine. Alt du bruker blir delt opp i kategorier, og det er enkelt å se hvor mye du bruker på restauranter, bolig, eller sparing i løpet av en måned. 

Under hver kategori kan du også se hva du har betalt for og hvor mye. En gyllen mulighet til å finne ut om du er fornøyd med hvordan du bruker pengene dine, eller om du kan spare noen kroner her og der.

Her finner du Min økonomi:
  1. Logg inn i nettbanken eller mobilbanken
  2. Velg en konto
  3. Velg fanen Min økonomi

Unner du deg ofte småting som kjøpekaffe, sjokolade, vann på flaske, mat i kantina og lignende? Til sammen utgjør disse lommetyvene tusenvis av kroner i løpet av et år. Ved å kutte litt på forbruket kan du få råd til andre ting du drømmer om. Prøv selv i sløsekalkulatoren

Lag flere kontoer for å organisere økonomien din. Lønnskonto, brukskonto, bufferkonto, sparekonto og regningskonto. Hva du trenger er opp til deg og det er lett å ordne i nettbanken og mobilbanken.

  • Sett opp fast overføring fra lønnskontoen til regningskontoen på det du gjennomsnittlig betaler på dine faste regninger hver måned, slik at du alltid har penger til faste regninger.
  • Sett opp eFaktura på alle dine faste regninger.
  • Sett opp avtalegiro på de regningene du ikke trenger å sjekke.

Da kan det være lurt med en felles regningskonto for alle felles regninger. Det kan også være lurt med en felles brukskonto for felles mat, og hvis dere sparer til noe dere skal kjøpe eller gjøre sammen, er en felles sparekonto greit å ha. 

Du kan gi andre tilgang til din konto hvis du vil, for eksempel samboer eller ektefelle. Du legger selv til disponenter til kontoene dine i nettbanken. 

Du kan også invitere noen som bruker en annen bank til å se dine kontoer hos oss. Du velger selvsagt selv hvilke kontoer du ønsker å dele, og med hvem. Den du ønsker å dele konto med vil kun få se saldo og bevegelsene på konto. Denne muligheten gjelder kun på bruks- og sparekontoer.

Redusere forbruket?

De fleste av oss kjøper og eier mye mer enn hva vi faktisk trenger. Her får du flere tiltak som er bra for både lommeboka og miljøet. 

Magnes 5 beste sparetips

Du vet nok at du bør sette av litt av lønnen din til sparing. Men hvordan komme i gang? Her er forbrukerøkonom Magne Gundersens råd:

Gjør det lett for deg selv! Spar noen kroner fast hver måned eller hver gang du får inn lønn. Fast sparing ordner du selv i mobilbanken eller nettbanken. Med en fast overføring til sparekontoen, aksjefondet eller ekstra nedbetaling på boliglånet, går sparingen helt automatisk. Enklere blir det ikke.

Det er mye lettere å lykkes med sparingen om du setter deg konkrete sparemål: Hva med å spare til nytt kjøkken neste år? Eller drømmereisen med din kjære? Eller kanskje litt ekstra til pensjon? Det er veldig motiverende å se sparekontoen vokse og vite at du hver måned kommer nærmere målet.

En lønnsom måte å spare på er å nedbetale gjeld. Start med å betale ned den dyreste gjelda først. Renta på kredittkort og andre kreditter er gjerne 25 – 35 prosent. Bruk sparepengene til å betale ned saldoen på kortene og kredittene. Da sparer du store renteutgifter.

Noen ganger får du uventede penger inn på konto – er du kjempeheldig har du kanskje vunnet den store gevinsten. Men også andre ekstrapenger, som skattepenger, feriepenger, arv, eller bonus kommer godt med. Mitt tips er å kose seg med en del av pengene, og så sparer du resten.

Det er både trygt og lønnsomt å spre sparingen. Banksparing er bra for å ha penger lett tilgjengelig. Nedbetaling av boliglån gjør huset litt mer ditt hver måned og gjør deg mindre sårbar om rentene skulle stige. Og langsiktig pensjonssparing i aksjefond gir deg muligheten for en ekstra god avkastning.

Er det smartest å spare i bolig, bank eller fond? 

Usikker på hva du skal spare til? 

Er det smartest å sette inn penger på bufferkonto eller BSU? Og bør du betale ned boliglånet før du begynner å spare i fond? Mange føler seg usikre på hvordan de bør spare. Her er våre anbefalinger tilpasset deg

par ser på mobil i stua

 

Kjøpe bolig?

Nå som du har landet en jobb er du kanskje også på utkikk etter å kjøpe din første bolig? Her får du råd om hva som er lurt å tenke på før, under og etter kjøp. 

flyttesammenkalkulator

 

Flytte sammen?

Prøv vår flytte sammen-kalkulator og se hvordan deres økonomi kan bli. Og du, husk at en samboerkontrakt er lurt å ha enten man eier eller leier. Last ned og fyll ut samboerkontrakten her (word).