Ansvarlig forvaltning
Det skal være enkelt å ta gode bærekraftige valg når du skal spare til pensjon. Sparer du til pensjon hos oss kan du være trygg på at bærekraft er godt ivaretatt. SpareBank 1 Forsikring mener bærekraft og langsiktig verdiskapning er to sider av samme sak.
Ansvarlig forvaltning for en bærekraftig fremtid
Våre forvaltningsalternativer kan sees på som en hage hvor vekst og utvikling avhenger av hvordan man planter, steller, luker og høster. Bærekraft er sentralt i forvaltningsstrategiene og er med på å sikre en langsiktig god avkastning, uten at din pensjon utsettes for unødig risiko.
Tre forvaltningsalternativer
Du kan velge tre ulike forvaltningsalternativer tilpasset langsiktig pensjonssparing, hvor hver av disse følger beste bærekraftprosess innenfor sin form. I en del av hagen har vi enkel, men rimelig indeksforvaltning. I en annen del har vi svanemerket forvaltning med forsterket fokus på bærekraft ved at selskaper og bransjer som forbindes med ikke bærekraftig virksomhet velges bort. I den tredje delen, som vi er ekstra stolte av, har vi vår uavhengige aktive forvaltning. Sistnevnte er litt dyrere, men har til gjengjeld et stort, globalt team av lokale eksperter som hjelper oss med gode, fremtidsrettede og bærekraftige investeringsvalg.
Avsetninger knyttet til uførhet blir forvaltet i vår kollektivportefølje. Alle våre forvaltningsalternativer følger våre retningslinjer for ansvarlige investeringer.
Indeks- og svanemerket forvaltning
Indeks- og svanemerket forvaltningFelles for vår indeks- og svanemerkede forvaltning er bruken av eksklusjonslister og forhåndsdefinerte kriterier. Vi ekskluderer selskaper og bransjer fra investeringene basert på historiske data uten å ta stilling til hvor disse selskapene eller bransjene faktisk er på vei.
Uavhengig aktiv forvaltning
I vår uavhengige aktive portefølje starter vi i motsatt ende. Selskaper blir håndplukket basert på strategisk og finansiell analyse hvor fremtidig posisjon og bærekraft er selve utgangspunktet for investeringsanalysen. Mye av omstillingen til et utslippsfritt og bærekraftig samfunn må skje i etablerte selskaper som i dag ikke anses som «grønne». Aktive forvaltere spiller en viktig rolle gjennom å kunne investere i og påvirke slike selskaper til omstilling.
Vår uavhengige forvaltning gir oss mulighet til å velge de best egnede forvalterne gjennom skiftende markedsforhold. Dette er en viktig forutsetning for å kunne levere meravkastning til våre kunder. Sektorspesialister og lokale eksperter har større sannsynlighet for å lykkes med aksjeplukkingen sammenlignet med globale generalister, noe vår avkastningshistorie også viser. Uavhengig betyr at vi kan velge fondsforvaltere utenfor SpareBank 1 alliansen.
Nulltolleranse og eksklusjon
All vår forvaltning har nulltoleranse for ulovlige aktiviteter og ekskluderer biologiske og kjemiske våpen, antipersonell miner, klasevåpen og kjernefysiske våpen. Vi er forpliktet til å drive virksomheten vår med respekt for alle grunnleggende og internasjonalt anerkjente traktater og erklæringer.
Slik jobber vi med ansvarlig forvaltning
Vår visjon - trygg avkastning for en bærekraftig fremtid i henhold til FNs bærekraftsmål og 1,5 -gradersmålet i Paris-avtalen. Vi forplikter oss til å gjøre det vi kan for å støtte oppunder disse målene og opplever ikke at det er en interessekonflikt mellom ansvarlig forvaltning og finansavkastning på lang sikt.
Lover og regler
Alle våre forvaltningsalternativer følger norske- og internasjonale lover og regler, grunnleggende og internasjonalt anerkjente traktater og erklæringer. Det betyr nulltoleranse for ulovlige aktiviteter som f.eks. biologiske og kjemiske våpen, antipersonellminer, klasevåpen og kjernefysiske våpen.
Det jobbes i EU med å etablere et rammeverk for bærekraftige investeringer og en felles rapporteringsstandard. Alle forvaltningsformer jobber mot målsetningene i EU direktivet.
Aktivt eierskap
Hvordan påvirker våre forvaltere selskapene i bærekraftig retning?
For indeks- og svanemerket forvaltning vil tilnærmingen til bærekraft være å benytte eksklusjonslister. Eierskapsutøvelsen foregår reaktivt da forvalteren i utgangspunktet ikke kjenner selskapene de investerer i, og eierskapet er fragmentert over et tusentall av selskaper.
Eierskapsutøvelsen for aktive forvaltere utøves gjennom regelmessig kontakt med ledelse og styret, hvor både muligheter og utfordringer knyttet til selskapets posisjonering for fremtiden vil være helt sentral. Dette er mer ressurskrevende og krever både finansiell og sosialøkonomisk kompetanse, men vi mener at det er dette perspektivet som er viktig for å få til en raskere omstilling og som kan drive frem reell og varig endring i spørsmål som er viktige for oss og våre kunder.
Klima
Vår visjon: Trygg avkastning for en bærekraftig fremtid i henhold til FNs bærekraftmål og 1,5-gradersmålet i Paris-avtalen.
Klima og miljø-ødeleggelser er den største risikoen som økosystemet og dermed økonomien står overfor. Vi erkjenner at langsiktige klimaendringer vil føre til en dramatisk endring av miljøet som all økonomisk aktivitet og hele vårt samfunn vil være avhengig av. Å ignorere dette vil føre til katastrofale resultater og konsekvenser for livet på jorden, og det vil bli umulig å oppnå de andre bærekraftmålene.
Klima- og miljørisiko har derfor hatt stor oppmerksomhet hos oss og våre forvaltere over lang tid hvor vi har vært sterkt engasjert både gjennom investeringer i fornybar energiteknologi samt vært aktive pådrivere for omstilling og forbedring i selskapene vi investerer i.
Norge står foran en historisk kapitalomstilling, hvor oppgaven er å omdirigere kapital til fornybare energikilder, noe som er sentralt for å nå klimamålene i henhold til Paris-avtalen. Dette investeringsløftet vil samtidig bidra til ny teknologi og nytt næringsliv i Norge. Dette er en utvikling som vil komme kundene til gode i form av konkurransedyktig avkastning med fokus på grønn omstilling.
En stor del av omstillingen i Norge vil foregå gjennom at etablerte energi- og industriaktører investerer i ny teknologi og industriprosesser (havvind, hydrogen, bioenergi, batteri, varmekraft, CO2 håndtering, etc). Flere av disse overgangsselskapene har behov for partnere som kan bidra med entreprenørskap, erfaring og kapital i denne omstillingen. Det er spesielt denne delen av Private Equitymarkedet at vi ser et betydelig verdipotensial, og hvor SpareBank 1 Forsikring som langsiktig og profesjonell forvalter samtidig kan spille en viktig rolle for nødvendig innovasjon og entreprenørskap i Norge.
På samme måte som vi ønsker å samarbeide med håndplukkede spesialister i det børsnoterte markedet, ønsker vi også her å samarbeide med de aktørene som vi mener har best forutsetning for å lykkes i denne delen av det unoterte markedet, sier leder for Kapitalforvaltning. Hitecvision har i løpet av de siste par årene bygget opp en imponerende organisasjon med lang erfaring og nettverk og en dokumentert og troverdig verdiskapningsmodell. Porteføljen vår SB1F Aktiv aksjer vil derfor eie 6,3 % av investeringsfondet Hitecvision New Energy, og er dermed en av de viktigste norske investorene i fondet.
Avskoging og naturmangfold er områder vi og våre forvaltere har jobbet med over lengre tid, og er en viktig del av vårt arbeid med ansvarlige investeringer. I forbindelse med FNs klimamøte COP26 i Glasgow, har Sparebank 1 Forsikring signert under "High Level Commitment Letter on Eliminating Commodity-Driven Deforestation» for å vise sin støtte for avskogings problematikken og tydeliggjøre våre forpliktelser. Ved å signere under dette initiativet, har vi forpliktet oss til å samarbeide, engasjere og rapportere på avskoging og naturmangfold. Vi forventer høy grad av åpenhet om hvordan porteføljeselskapene identifiserer, vurderer og håndterer sin påvirkning på miljø- og naturmangfold, både når det gjelder selskapets egen praksis, men også gjennom hele verdikjeden hos leverandører.
Les mer her om våre forventningsdokumenter til naturmangfold og avskoging.
Samarbeid og investor-initiativer
Det finnes mange initiativer og samarbeidsfora man kan være med på som kapitalforvalter, og de siste årene har antallet nærmest eksplodert. Gjennom vårt fondsseierskap står vi på skuldrene av betydelig teknologi- og bærekraftkompetanse over hele verden, og flere av våre forvaltere har vært viktige initiativtagere og pådrivere for mange miljø og bærekraftinitiativer lokalt og internasjonalt.
For oss er det viktig å velge de initiativer hvor vi mener at vi kan bidra og skape en forskjell. Ettersom vi er et lite og nasjonalt selskap i denne sammenheng, har vi tro på at vi dekker våre forpliktelser gjennom omfattende UN PRI og TCFD rapportering (FNs standard for dokumentasjon av ansvarlige investeringer) i tillegg til SFDR regelverket (krav til offentliggjøring av bærekraftinformasjon i finanssektoren) som trer i kraft i løpet av de neste par årene. I Norge har vi gjennom lang tid vært et svært aktivt medlem i NORSIF (Norsk forum for ansvarlige investeringer) og flere arbeidsgrupper i regi av Finans Norge og Utenriksdepartementet.
Forventninger til selskaper vi investerer i
Miljø, overgang til ren energi og justering av strategi og retningslinjer i samsvar med Paris-avtalen
Klima og miljø-ødeleggelser er den største risikoen som økosystemet og dermed økonomien står overfor.
Vi erkjenner at langsiktige klimaendringer vil føre til en dramatisk endring av miljøet som all økonomisk aktivitet og hele vårt samfunn vil være avhengig av. Å ignorere dette vil føre til katastrofale resultater og konsekvenser for livet på jorden, og det vil bli umulig å oppnå de andre bærekraftsmålene. Klima- og miljørisiko har derfor hatt stor oppmerksomhet hos oss og våre forvaltere over lang tid hvor vi har vært sterkt engasjert både gjennom investeringer i fornybar energiteknologi samt vært aktive pådrivere for omstilling og forbedring i selskapene vi investerer i.
Vi har en fremtidsorientert og kunnskapsbasert tilnærming og ønsker eksponering til selskaper som bidrar til raskere energiomstilling.
Brudd på menneskerettighetene, arbeiderrettigheter og barnearbeid i egen virksomhet og hele verdikjeden
Vi forventer at selskaper vi investerer i, respekterer menneskerettigheter og tar hensyn til negative effekter, direkte og indirekte, deres virksomhet kan ha på enkelte individer, miljø og samfunn generelt. Vi bruker aktivt anbefalinger i FNs veiledende prinsipper om næringsliv og menneskerettigheter.
Gjennom vår dialog med selskapets ledelse jobber vi å fremme selskapets forståelse i forhold til menneskerettigheter i egen virksomhet og leverandørkjeden. Vi mener at i dag er det ikke nok til «å være bevisst» på risiko knyttet til menneskerettighetsbrudd, men selskapet må aktiv vise hvordan de konkret jobber med kartlegging og identifisering av vesentlig risiko og ikke minst hvordan de integrerer håndtering av den type risiko i alle ledd.
Det samme gjelder arbeiderrettigheter og barnearbeid. Barnearbeid er et eksempel på hvordan selskaper kan påvirke barns rettigheter. Men det er viktig å huske på at det er flere områder hvor selskaper kan direkte eller indirekte bryte med barnerettigheter, blant annet foreldrenes muligheter til anstendig arbeid, tilstrekkelig lønn, tilgang til rent vann, helsetjenester, ansvarlig markedsføring av sine produkter.
Les mer om Human rights Expectations for companies
Korrupsjon
Korrupsjon representerer en alvorlig utfordring for samfunnsutviklingen. De politiske, sosiale og økonomiske kostnadene som forårsakes av korrupsjon er enorme, og er ofte vanskelig å korrigere ettersom det i mange land finnes i alle samfunnslag og omfatter lovgivende institusjoner og rettsvesen.
Korrupsjon svekker demokratiske verdier, har negative konsekvenser for bærekraftig utvikling og forverrer sosial ulikhet. Det forventes at selskaper har tydelige retningslinjer og iverksetter tiltak for å bekjempe korrupsjon.
Les mer om Anti-corruption Expectations for companies
Åpenhet og offentliggjøring av informasjon, rapportering av relevante data
Vi anerkjenner betydningen av pålitelig, konsistent og sammenlignbar informasjon om ESG-relaterte risikoer og muligheter som alle selskaper står overfor.
Relevant rapportering spiller en avgjørende rolle for å sette finansmarkedene i stand til å prise risiko på riktig måte. Det bidrar også til å sikre effektiv kapitalallokering.
Vi jobber tett med forvaltere og selskapene, og tredjepartsleverandører for å forbedre kvaliteten av rapportert informasjon.
Les mer om Corporate Tax Transparency Expectations for portfolio companies
Les mer om Sector specific standard