Sikker bruk av banken

Sikker bruk av nettbank og mobilbank

Det finnes noen der ute som med glede sprer virus og ondsinnet programvare, for å svindle deg for penger. Vi håper disse rådene kan hjelpe deg å føle deg tryggere på våre
banktjenester på nett. 


1. Hold programvare og apper oppdatert

Installér et godt sikkerhetsprogram på datamaskinen og mobilen din. Disse har, avhengig av enhet, forskjellige funksjoner. Eksempler på viktige funksjoner er:

  • AntivirusBrannmur (kommunikasjonskontroll)
  • Innbruddsdeteksjon
  • Foreldrekontroll
  • Vurdering av rettigheter og apper (for mobil og nettbrett)
  • Isolering og logging av hendelser

Hold alltid sikkerhetsprogrammet oppdatert; sjekk jevnlig at automatisk oppdatering fungerer. Kommer det regelmessige sikkerhetsoppdateringer fra leverandører av operativsystemer, programmer og apper, bør du installere disse så fort som mulig. Kan du aktivere automatisk oppdatering av programvaren på datamaskinen, som for eksempel Microsoft Update, anbefaler vi dette.

Du bør også oppdatere programmer som:

Skulle du likevel få virus på datamaskinen, anbefaler vi at du ikke bruker nettbanken før du har fjernet dette. Trenger du hjelp, kan du kontakte din dataleverandør eller finne råd hos vår samarbeidspartner, norsis.no

Mobilen din er en liten datamaskin den også

Du bør derfor holde apper, programvare og operativsystem oppdatert på den også. På denne måten styrker du sikkerheten når du logger inn i mobilbanken eller benytter våre andre apper.


2. Vær kritisk til ukjente programmer og apper

Kjenner du ikke til programmet du er i ferd med å starte? Eller enda verre: Kjenner du ikke til kilden som programmet kommer fra? Vær oppmerksom på at nettlesertillegg- eller utvidelser, skjermsparere og annen gratis programvare i mange tilfeller er kilder for virus og ondsinnet kode.

Last kun ned apper fra Apple App Store eller Google Play. Les omtale av appen før du installerer. Andre brukere kan ha negative opplevelser med bruken av appen. Hvis appen bet om tillatelser den ikke bør ha behov for, bør du vurdere om du ønsker å ta risikoen med å installere den. 


3. Vern om dine koder ved innlogging,
og logg aktivt ut

Dine passord må aldri skrives ned – men huskes. Oppgi aldri koder eller passord til noen – heller ikke om noen utgir seg for å fra banken eller politiet. 

Hvis du benytter en engangskode-brikke, må denne sikres mot at uvedkommende får tilgang til den. Det er bare du som skal ha tilgang og informasjon til kortene og kodebrikken din.

Husk å logge ut

Logg alltid ut av nettbanken med logg ut-knappen. Da sikrer du at forbindelsen mot nettbanken blir fullstendig avsluttet. 


4. Vær kritisk til ukjente e-poster, programmer, lenker og datamaskiner

Mann mister laptop. Illustrasjon.

Får du e-poster som inneholder ukjente vedlegg eller lenker, bør du være forsiktig med å åpne dem. E-post med lenker eller vedlegg benyttes ofte for å spre ondsinnet programvare, eller sende deg til nettsider som svindler deg. 

Det er relativt enkelt å forfalske en e-post, og utgi seg for å være fra kjente avsendere, som for eksempel banken din. Lenker i slike e-poster kan lede inn på falske nettsider, der noen forsøker å fralure deg passord og sikkerhetskoder. Benytt forhåndslagret snarvei til banken, eller skriv inn adressen vår direkte i nettleseren. 

Dersom innholdet i en e-post er for godt til å være sant, er det som oftest det. Du har også liten kontroll over sikkerheten på en datamaskin på internettkafé eller liknende. Vi anbefaler ikke at du benytter datamaskiner som du ikke har kontroll på til å logge inn i nettbanken din. 


5. Tenk over hvilke spor du setter

Det er større risiko for å bli svindlet hvis du blir kontaktet vedrørende noe som er relevant for deg, eller noe som nylig har skjedd i livet ditt. Vær forsiktig med hva slags informasjon du legger ut på sosiale medier og andre nettsider. Har du for eksempel nylig gått til innkjøp av noe på nett, kan dette føre til at du  mottar falske pakkeposter med ondsinnet kode. 

Husk at en vanlig e-post som du sender til oss, er ukryptert. Disse kan derfor enkelt leses hvis du for eksempel sender dette i dårlig sikrede, trådløse nett på hoteller, kaféer, eller liknende. Vi anbefaler at du aldri sender konfidensiell informasjon, som brukernavn, passord, fødselsnummer, kortnummer, eller mobilnummer, på e-post eller usikre nettsider. Å oppgi fødselsnummer til usikre kilder kan være starten på ID-tyveri og svindelforsøk