Byttehelgen - Norges største dugnad for ny skiglede


Høye kostnader, men lite gjenbruk i barneidretten

Én av tre barnefamilier bruker årlig mellom 5000 og 10 000 kroner per barn på idrettsaktiviteter. Høye kostnader holder barn utenfor organisert idrett. Likevel er det kun én av fire som kjøper brukt sportsutstyr, viser ny undersøkelse.

Undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1 og Norges Skiforbund Langrenn, viser at rundt 15 prosent bruker så mye som 10 000 - 30 000 kroner til barnas idrettsaktiviteter. Én av tre familier med barn under 18 år holder barna ute av idretten på grunn av høye kostnader. Andelen som velger bort idrett på grunn av økonomi er like høy i år som i fjor.

Marit Bjørgen fortviler over den negative trenden. Skidronningen startet selv karrieren på brukte ski, og har siden den gang vunnet både VM og verdenscup-renn med godt brukt utstyr.

- Det har blitt et voldsomt utstyrsjag i skiidretten som er helt meningsløst. Barn og unge trenger ikke utstyr til mange tusen kroner. De trenger å oppleve glede og mestring i løypa, og det har ingen sammenheng med prisen på skiene dine, sier Bjørgen.

Skipresident Erik Røste mener det må en kulturendring til i idretten for å dempe utstyrspresset.

- Når økonomi og høye kostnader blir en barriere for å delta i idretten er det grunn til bekymring. Vi må jobbe bredt og systematisk for å dempe utstyrspresset i idretten, og vi må skape en kulturendring som sørger for gode holdninger til brukt utstyr. Når verdens beste langrennsløpere kan vinne på godt brukte ski, har vi et slående bevis på at gjenbruk er smart, sier Røste.

Halvparten av oss har brukt sportsutstyr stående
Så mange som halvparten av de som svarte på undersøkelsen sier de har brukt sportsutstyr stående, som kunne vært til glede for andre. Men kun 17 prosent sier at de har solgt brukt sportsutstyr i løpet av det siste året. - Her er det kjempepotensial, mener Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

SpareBank 1 anslår at nordmenn lar utstyr til en verdi av 300 millioner bli stående i kjellere og på loft hvert eneste år. - Vi vet at mange sitter på utstyr som andre kunne hatt glede av. I stedet blir mange barn sittende hjemme når vennene er ute i skiløypa. Dessuten er det god økonomi å kjøpe og selge brukt. Gjenbruk er et enkelt grep, og er en god investering for den enkeltes hverdagsøkonomi, ikke bare for selger og kjøper, men også for idrettslag og samfunnet, sier Gundersen.

Gjenbruk blir døråpner
Mange opplever at inngangsbilletten til organisert idrett er dyr, og gjenbruk og brukthandel blir en døråpner for mange som ønsker å delta. Ole Kristian Svartdal er en av de som har kjøpt brukt skiutstyr til hele familien. I fjor tok han med seg barna på Byttehelgen, som er et tiltak i regi av SpareBank 1 og Norges Skiforbund Langrenn.

- Det var veldig artig å se så mye skiutstyr til en rimelig penge. Det kommer godt med når man har tre små barn, som vokser ut av skiutstyret i løpet av en sesong, sier småbarnsfaren.

Når trøsken IL arrangerte Byttehelgen i Sarpsborg fant de alt fra godt brukt til nærmest nytt skiutstyr. Han synes det var fint å kunne gi barna flere alternativer.

- Man kan utvide utstyrsutvalget når prisen er litt lavere, sier Svartdal.

I november arrangerer over hundre klubber over hele landet Byttehelg. Målet er at en betydelig andel av skiutstyret vi har stående skal få nye eiere, og at flere skal få mulighet til å delta.

- Det er god økonomi å kjøpe brukt og vi er veldig stolte av å bidra til at skiklubbene kan arrangere Byttehelger, slik at flere kan ta en del i skigleden - til en fornuftig pris, sier Magne Gundersen i SpareBank 1.

Om Byttehelgen:
Byttehelgen er et samarbeid mellom Norges Skiforbund Langrenn, SpareBank 1 og skiklubber i hele landet. Under Byttehelgen arrangerer skiklubber markeder hvor det kjøpes og selges brukt skiutstyr. Gjenbruk av utstyr er god økonomi siden klubben tjener på det, de som selger tjener på det, og ikke minst er det lønnsomt for de som kjøper nytt brukt.

Hovedfunn fra undersøkelsen:
- 72 prosent har ikke kjøpt brukt sportsutstyr det siste året
- 25 prosent vil ikke vurdere å kjøpe brukt sportsutstyr for å spare penger
- 81 prosent har ikke solgt brukt sportsutstyr det siste året
- 51 prosent har sportsutstyr de kunne solgt videre
- 60 prosent mener det er generelt utstyrspress i norsk barneidrett
- 33 prosent opplever utstyrspress når de tenker på egne barn
- 34 prosent har valgt å ikke introdusere eget/egne barn for visse idretter fordi det er for dyrt

Alle arrangementene kan det leses mer om her.

 

Her finner du muligheter til kjøp og salg av brukt utstyr:

Idrettshallen på Nerstad. Søndag 12. november kl. 11-14. Kontaktperson for innlevering av utstyr: Ellen Østby Fremgaard. Hun kan kontaktes på mobil nr. 97192897

Skiflyvningshallen Vikersund hoppsenter. Lørdag 18. november kl. 10-14. Her kan utstyr innleveres fredag ettermiddag i Vikersund hoppsenter. Kontaktperson: Mette Berget Grøtterud. Mobil nr. 99738830


Kontaktpersoner

Ole Gunnar Fidjestøl
934 16 015