Renteoppgang Norges Bank - 20.09.2018

Økning i styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. 
Hvor stor renteøkning tåler du?


Denne renteøkningen tåler vi

De aller fleste med boliglån vil ikke ha noen problemer med en liten renteøkning, viser en ny undersøkelse. Torsdag satte Norges Bank opp styringsrenten for første gang på over sju år. SpareBank 1 Modum vil fortløpende vurdere endringer i utlåns- og innskuddsrente i egen bank.

Økningen i styringsrenten på 0,25 prosentpoeng var akkurat som et samstemt
analytikerkorps hadde ventet. Dersom bankene setter opp boliglånsrentene
tilsvarende, øker renteutgiftene med drøyt 200 kroner i måneden per million
kroner i boliggjeld.

Ny erfaring
- Renteøkning er en ny erfaring for mange låntakere, men en liten økning i renteutgiftene vil de aller fleste håndtere helt fint, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

I en ny forbrukerundersøkelse Respons har utført for SpareBank 1, oppgir 78
prosent av de med boliglån at de tåler at renteutgiftene øker med 1.000 kroner
per måned, uten at de må kutte i andre viktige utgifter. 16 prosent vet ikke
hvor stor renteøkning de tåler mens seks prosent svarer at de blir nødt til å
kutte i andre utgifter om rentene stiger.

Mister ikke nattesøvnen
- Dette viser først og fremst at folk flest er godt forberedt på økte renter fremover. Knapt noen mister nattesøvnen om bankene setter opp boliglånsrenta like mye som Norges Bank gjorde i dag, sier Gundersen.

For et boliglån på en million kroner øker renteutgiftene med 2.500 kroner per år om renta settes opp med et kvart prosentpoeng. For et boliglån på tre millioner
øker renteutgiftene med 7.500 kroner per år.

Ny rentehverdag
Hvis Norges Banks egen prognose om en økning i styringsrenten på 1,5 prosentpoeng innen utgangen av 2021 slår til og boliglånsrenta øker tilsvarende, blir utslagene større. Da vil renteutgifter per måned, etter skatt, øke med rundt 1.000 kroner per million kroner i gjeld.

- Særlig unge med en presset økonomi og de med store lån, vil merke denne kraftige økningen i de månedlige utgiftene. Men vi snakker om flere år fram i tid, så det er fullt mulig å tilpasse privatøkonomien og forbruket til den nye rentehverdagen, sier Gundersen.

- Ta grep nå

Han peker også på at reallønnsvekst og et godt arbeidsmarked samt positive utsikter for norsk økonomi gjør at de fleste har grunn til å se positivt på egen økonomi fremover.

Hva er ditt råd til de som bekymrer seg for stadig nye renteøkninger?

- Jeg anbefaler å ta nødvendige grep i privatøkonomien nå, før det kommer enda flere renteøkninger. Å skaffe seg oversikt over økonomien og hva du bruker pengene på er veldig nyttig. Finn ut om og hvor mye du må stramme inn, og bestem deg for hvilke utgifter du eventuelt vil kutte ned eller kutte ut, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

 

Kontaktperson:

Magne Gundersen, Forbrukerøkonom, SpareBank 1

Tel. 911 11 555

 

Om undersøkelsen:
Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 15.-24. august 2018 med et landsrepresentativt utvalg på 1.019 personer.

 

Slik takler du renteoppgangen

1.  Skaff deg oversikt over hva du bruker penger på. Da blir det lettere å se om, og eventuelt hvor mye, du må kutte i utgiftene ved en renteoppgang.

2. Identifiser hvilke utgifter du kan kutte ned på og hvilke du kan kutte helt ut.
Transaksjonsoversikten i nettbanken fungerer fint som en forslagsliste.

3. Kutt i luksuspreget forbruk som å spise ute, kostbare fritidsaktiviteter, dyre
reiser, konserter, ferie og fornøyelser. Dette gir stor effekt og er lettere å
kutte i enn mat og bolig.

4. Prioriter rask nedbetaling av kredittkort, forbrukslån og annen kortsiktig gjeld med høy rente. Betal ned lån med høyest rente først, det gir størst effekt.

5. Utsett om nødvendig planlagte investeringer som krever økt opplåning, som oppussing, bytte av bil, kjøp av nye møbler osv.