Eie eller leie
Lønner det seg alltid å kjøpe bolig i stedet for å leie?
Nei, tvert imot er det mange fordeler med å leie, særlig hvis du er usikker på hvor lenge du skal bli boende.
Fordeler med å leie
- Fleksibelt. Det er lettere å flytte fra en leid bolig, oppsigelsestid er stort sett det eneste du trenger å tenke på. Eier du bolig er du derimot forpliktet til å betale på et boliglån i 25-30 år, og det legger noen føringer.
- Mindre ansvar. Risikoen for uforutsette utgifter er mindre når du leier, står du plutselig der med bare kaldtvann i dusjen eller en lekkasje fra taket, er det huseiers ansvar å reparere skaden.
- Færre utgifter. Du slipper å betale fellesutgifter slik man gjerne har i sameier og borettslag, og betaler heller ikke kommunale avgifter slik du må som huseier eller eier av en selveierleilighet.
Ulemper med å leie:
- Ingen verdistigning. Du får ikke noe igjen for pengene dine. En eventuell verdiøkning på boligen du bor i, kommer bare huseier til gode.
- Huseier bestemmer. Du må forholde deg til huseiers regler, og kan ikke bestemme selv om du vil pusse opp eller ha husdyr for eksempel.
- Du kan bli kastet ut. Utleier kan bestemme seg for å avslutte leieforholdet, da må du pent finne deg et annet sted å bo.
Er det ikke uansett smartest å kjøpe bolig?
Har du råd til å betale flere tusen kroner i måneden i husleie, kan du vel like godt betale tilsvarende på et boliglån? Både ja og nei. Her er noen fordeler med å eie:
- Du betaler til deg selv ved å betale ned på ditt eget boliglån.
- Verdistigning. Hvis boligprisene stiger, øker verdien på boligen din.
- Skattefordel. Du får skattefradrag for rentekostnadene på boliglånet.

Hvordan vet du om du bør eie eller leie?
Når du skal ta stilling til hvorvidt det kan være lurt å kjøpe bolig eller ikke, er det to spørsmål du skal stille deg:
Skal du bo et sted i minst 3 år, kan det absolutt være verdt å kjøpe bolig. Da er det mindre risiko for at markedsverdien synker, og at du taper penger på å kjøpe. Men husk at det å kjøpe og selge bolig koster. Kjøper du en selveierbolig må du betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift. Dette er ikke penger vi i banken skal ha, men en avgift til Staten for å tinglyse skjøtet, altså dokumentet som fastslår at du er eier av boligen. På en leilighet til 2 millioner kroner, utgjør dokumentavgiften 50.000 kroner. I tillegg koster det å selge boligen den dagen du skal flytte, uansett om du velger å gjøre mye selv eller bruker megler til hele salgsprosessen.
Som en hovedregel kan du låne maks 85 % av kjøpesummen når du skal kjøpe bolig. Det betyr at du må ha 15 % egenkapital. Egenkapital er egne penger, altså penger du har spart selv eller kanskje fått i gave eller forskudd på arv. Skal du kjøpe en leilighet til 2 millioner kroner, må du ha 300.000 kroner i egenkapital for å kunne få lån i banken. I tillegg må du ha egenkapital til å dekke omkostningene ved kjøpet. Er det en selveierleilighet utgjør dokumentavgiften til Staten 50.000 kroner på en leilighet til 2 millioner. For borettslag er beløpet mye lavere, rundt 5000 kroner.