Slik kan du spare penger og miljøet

Miljø og klima er hete tema og vi kan alle gjøre vårt for å bidra til et mer bærekraftig samfunn. En ekstra bonus er at mange tiltak også er bra for lommeboka.

Godt for miljøet, bra for økonomien!

Bryr du deg om hvordan pengene dine blir investert, og at pengene investeres i bærekraftige selskap? Fondene i fondsoversikten er merket med en karakter fra A til F og tilhørende bærekraftscore, slik at du enkelt kan se hvilke fond som er anbefalt.

Les mer om bærekraftige fond

Klær har høyt klimafotavtrykk og fører til utslipp av miljøgiftige kjemikalier og mikroplast. Produksjon krever store mengder vann og mye av det som blir produsert blir kastet lenge før det er slitt ut. Men, klær trenger vi jo uansett så hva gjør vi?

Å kjøpe brukt er alltid mer klimavennlig og ofte billigere enn å kjøpe nytt. I bruktbutikker og loppemarkeder kan du virkelig finne skatter.

Klesbyttekvelder er geniale både for å kvitte seg med noe du ikke lenger vil ha og å finne nye plagg til garderoben. For er det ikke ofte slik at alle andre har finere klær enn deg selv? At det i tillegg er sosialt er jo bare en ekstra bonus.

I «gamle dager» ble sokker stoppet og hull sydd. Kanskje er det på tide at vi lærer oss å sy igjen? 

Har du plagg som rett og slett er for slitt eller du bare ikke bruker kan du prøve deg på redesign? En hullete dongeribukse kan bli en tøff veske og slitte t-skjorter kan brukes som kluter, her er det bare fantasien som setter grenser. Og muligens syferdighetene da, men øving gjør mester!

Utleie av klær blir også mer populært og er et alternativ om du trenger noe til en spesiell anledning som du ikke kommer til å bruke igjen. Du finner både turklær, ballkjoler og pene hverdagsantrekk med tilbehør for utleie.

De fleste av oss kjøper og eier mye mer enn hva vi faktisk trenger og kaster ting som kan repareres. Forbruksmønstrene våre er ikke bærekraftige. Noe av det viktigste du kan gjøre før du handler noe nytt er å spørre deg selv, trenger jeg egentlig dette? Er svaret ja, bør du tenke på om det finnes et mer bærekraftig og økonomisk alternativ. 

Finner du et brukt bord eller trestoler for en billig penge kan de bli som nye med litt sandpapir og maling. Å trekke om stolputer høres kanskje ambisiøst ut, men det er enklere enn man skulle tro. Dessuten er det morsomt å se resultatet! 

Trenden med fiksefester hvor frivillige hjelper til med reparasjoner har også dukket opp i Norge så det er alltid verdt å sjekke om det finnes et slikt tilbud i nærområdet før noe kastes. Som alltid er det mye å hente av tips og triks på internett, mye er svært enkelt å reparere selv viser det seg!

I barndommen var det vanlig å byttelåne både det ene og det andre med venner? Bytting er et utmerket alternativ til å kjøpe. Blir det full klaff får du både kvittet deg med noe gammelt og anskaffet deg noe nytt. Uten at hverken økonomien din eller miljøet må betale prisen! 

Mengden matsvinn går ned i Norge men fortsatt blir tonnevis av mat kastet hvert år. Planlegger du menyen i forkant og skriver handleliste er det enklere å holde både matsvinn og kostnader nede.

Får du allikevel rester eller mat til overs, kan du kanskje bruke dem til noe annet. Grønnsaker kan fryses å brukes til å lage suppe, og hvorfor ikke ha middagsrestene til lunsj istedenfor en kjedelig matpakke? Lunsj kan man med fordel alltid ta med seg hjemmefra istedenfor å kjøpe, det er det penger å spare på!

Matvarebutikker har ofte nedsatte priser på det som holder på å gå ut på dato og her er det ofte en del å spare. I tillegg bidrar du til at butikken ikke må kaste varene. Og når vi først snakker om mathandel, du husker vel å bruke handlenett istedenfor å kjøpe bærepose?

Hjemmedyrket mat smaker best sies det og du trenger ikke mer enn en liten veranda for å dyrke noe. Når du har urter, grønnsaker og andre spiselige vekster utenfor døra - da snakker vi kortreist mat! Planter du bievennlige planter i tillegg gjør du både mennesker og bier en tjeneste.

Slik jobber vi med bærekraft

Bærekraft og sosialt ansvar et viktig fokusområde for oss - lokalt, nasjonalt og globalt. Vi følger FNs prinsipper for bærekraft og vår strategi for bærekraft er bygget på våre verdier, med ansvarlig som den viktigste.