Ditt første barn

Vil du gi barnet ditt økonomisk sikkerhet og handlefrihet senere i livet, er det en del ting det er lurt å få på plass med en gang.

  • Start sparing til barnet så tidlig som mulig. Du kan starte sparing til barnet med en gang det er født.
  • Sjekk at både du og barnet er forsikret.
  • Planlegger du å pusse opp barnerommet eller flere rom? Må du låne, finnes det flere gunstige løsninger.

Spare i barnets eller ditt navn?

I barnets navn

Fordeler
Barnets penger inngår ikke i boet hvis foreldrene skilles eller dør. Barnets penger vil etter fylte 17 år ikke inngå i foreldrenes skattepliktige inntekt og formue.

Ulemper
Når barnets formue er større enn 2G kan Fylkesmannen overta forvaltningen av pengene. Dette kan unngås ved å skrive et gavebrev eller testament hvor man skriver at barna i samråd med foreldrene skal råde over pengene. Send en kopi til Fylkesmannen.

Unngå redusert stipend

Hvis midlene står i barnets navn og nettoformuen overstiger 382.339 kroner (2016, summen justeres årlig) vil Statens lånekasse redusere stipendandelen i utdanningsstøtten. Når barnet fyller 18 år får det full disposisjonsrett over pengene, og du kan dermed ikke bestemme hva pengene skal brukes til.

I ditt navn

Fordeler
Du kan fritt disponere midlene, f. eks velge når du vil overføre penger. Det begrenser ikke muligheten til stipend. 

Ulemper
Midlene inngår i boet ditt ved eventuell skilsmisse eller død. Ønsker du at gavepenger skal holdes utenfor, må dette spesifiseres i et gavebrev eller testament.

Ikke spar i BSU til barnet!

Sparer du i BSU til barnet, går ditt barn glipp av skattefradraget. Du kan heller ikke overføre skattefordelen til deg selv.

Vurdert å spare i fond?

Når du sparer til barnet, er det lang tid før dere skal bruke pengene. Da kan det ofte svare seg å spare i fond. Se hvilke muligheter du har for fondssparing, og hvor mye sparepengene dine kansje kan ha blitt til, når barnet ditt blir voksen.

Disse forsikringene bør du ha 

Med barn blir det desto viktigere å sikre at familien er i trygge hender.  Sjekk at dere er tilstrekkelig forsikret om noe skulle skje.

Barneforsikring

En barneforsikring gir økonomisk trygghet hvis barnet ditt blir alvorlig syk eller utsatt for en ulykke.

Ved å inkludere uførepensjon i forsikringen sikrer man i tillegg barnets trygghet for å få inntekt som voksen.

Pappa leker med gutt

Livsforsikring

Har du noen gang tenkt på hva som skjer med familiens økonomi hvis du går bort?

En livsforsikring sørger for at økonomien ikke er det som setter en stopper for at livet går videre.

Mer om livsforsikring


Pusse opp barnerommet?

Enten du skal pusse opp et rom eller rive et par vegger, er det flere måter å få ekstra penger på. Finn den løsningen som passer deg.

Forbrukslån

Skal du pusse opp et enkelt rom, kan et forbrukslån være tilstrekkelig. Med et får du raskt tilgang på penger uten å måtte stille sikkerhet for lånet. Renten er høyere enn for et boliglån, men med kort avdragstid trenger ikke totalkostnaden å bli høy.

Mer om forbrukslån

Øke boliglånet 

Har dere et boliglån fra før? Da kan den enkleste og rimeligste løsningen være å øke det eksisterende lånet. Lånet må imidlertid fremdeles være innenfor rammen av de 85% av husets verdi. Har huset steget i verdi siden dere tok opp lånet, kan det lurt å få en ny verdivurdering, så dere kan låne mer. 

Søk om refinansiering av ditt boliglån

Flexilån

Går dere med flere planer? Da kan flexilån være beste løsningen. I stedet for å måtte øke lånet hver gang dere vil noe nytt, kan dere benytte fleksibliteten flere ganger. En kan imidlertid kun ha fleksilån på opp til 60 av boligens verdi, så dette er sannsynligvis en løsning for deg som har hatt bolig en stund.

Mer om flexilån

Ny bil?

Behov for en større bil? Kanskje du allerede har funnet bilen du ønsker deg? Sjekk hva et billån vil koste og få raskt svar på lånesøknaden. Nå kan du også søke billån direkte i mobilbanken.

Slik holder du forbruket i sjakk

Få rabatt på barneklær og utstyr

Få supertilbud på barneklær og utstyr - og gode opplevelser! Med kredittkort har du penger i bakhånd til gode tilbud og ekstra barneutstyr.

Meld deg på gratis SMS-varsling

Supertilbud vil dukke opp med jevne mellomrom. Melder du deg på gratis SMS-varsling vil du få tilbudene tilsendt to dager før salget starter. 

Send SUPER til 02455


Spar tusenlapper på bruktkjøp!

Det er ikke grenser for hva småbarnsforeldre blir fortalt de bare MÅ ha. Mange av tingene ligger ubrukt igjen. Er du kritisk til hva du trenger, kan du fort spare tusenlapper. En god tommelfingerregel kan være: 
Hva skjer hvis jeg venter med å kjøpe? 


Snakk med oss når det passer deg

Pludselig er det ikke like lett å komme ut døren. Fiks tingene der det passer deg. Du kan chatte med oss i nettbanken, eller ta en prat med oss på nettmøte om du trenger litt mer rådgivning. Ellers står kundesenteret klar hver dag 7-24.