Privat låneavtale

Skal du låne bortt penger til en venn, og ønsker en kontrakt for privatlån av penger? Her finner du mal på privat låneavtale. 

Kontrakt med håndverker

Skal du kjøpe håndverkertjenester? Pusse opp, bygge på eller male huset? Her finner du mal på kontrakt med håndverker.

Har du spørsmål om Håndverkertjenesteloven og kjøp av håndverkertjenester? Som kunde hos oss kan du få god veiledning av advokatene i Advokatfirmaet Legalis. Du betaler ikke for den første halve timen, deretter har du reduserte priser dersom du trenger mer bistand.


Spørsmål om håndverkerkjøp, bilkjøp og kontrakter

Det er dessverre en god del større håndverkeroppdrag som ender med krøll. Dette er noe begge parter må ta ansvar for. En klar avtale om hva som skal gjøres, med hvilke materialer, til hvilken pris og til hvilken tid, er helt avgjørende. Uten dette vil det ofte være forskjellige oppfatninger om hva jobben går ut på, selv om man tror det er enighet om alt. Avtalen bør ha klare bestemmelser om erstatning ved forsinkelse.

Ta deg tid til en skikkelig prosess, slik at du ikke ender opp med katta i sekken. Gå grundig gjennom salgsopplysningene og spør selger når du lurer på noe. Svar av betydning bør du få skriftlig for å unngå senere uenighet om hva som ble sagt. Undersøk kilometerstand, årsmodell og at lys og annet virker. Du bør alltid prøvekjøre bilen. Sjekk at bilen er EU-godkjent og at det ikke er noen som har pant i den. Sist men ikke minst: Skriv alltid kjøpekontrakt! 

Mobil, PC og hvitevarer er eksempler på forbrukerkjøp av kostbare varer. Det hender jevnlig at varen etter kjøpet fremstår som mangelfull. Du må da reklamere til selger og kreve at mangelen blir fikset. Selger har rett til å foreta reparasjon, men ikke mer enn to ganger for samme mangel. Hvis reparasjonen tar mer enn en uke, har du rett til å låne tilsvarende ting i mellomtiden. Dersom selger ikke klarer å rette mangelen, kan du velge mellom å kreve prisavslag og å heve kjøpet.

Du bør være forsiktig før du handler i ukjente nettbutikker. Butikkens nettside skal inneholde geografisk adresse, e-post og organisasjonsnummer. Dårlig språk og automatiske oversettelser tilsier ofte at det er useriøse butikker. En merkelig nettadresse kan også avsløre noe. Hvis du handler uten å være helt trygg, bruk kredittkort for sikkerhets skyld. Forbrukertilsynet har en liste over useriøse nettbutikker de kjenner til – sjekk gjerne denne.