Samboertabben

31. mars 2017

Jeg var ganske ung da jeg jeg startet et forhold med en kar som var noen år eldre enn meg. Jeg var ung og lett å påvirke og forme.

Vi begynte å snakke om en liten rimelig hytte som var til salgs for 50.000,-. Jeg dro i banken for å sjekke mulighet for et forbrukslån. Allerede her burde det ha ringt en varselbjelle hos meg. Lån var ikke noe problem. Jeg hadde fast jobb og ingen annen gjeld.  Vi lånte pengene.

Hytten viste seg å være i dårlig forfatning, og vi slo fra oss tanken på hyttekjøp. Så ble det plutselig snakk om bilbytte, da Asconaen han hadde var moden for utskifting.

Vi reiste på tur til min far. Det ble ferie og bilkjøp i samme slengen. Bruktbilselgere mellom Drammen til Bø i Telemark ble besøkt. Han fant den rette bilen. Jeg gikk til Posten, og tok ut 45.000,- for å betale for bilen. Avtalen var i boks. Men vent litt, hvem sto som eier av bilen? Ikke meg i allefall. Hans mor som ble faktisk stående som eier.

Forholdet varte ca 1-2 år etter dette, det var jeg som ønsket å bryte ut. Jeg satt nå med en restgjeld på forbrukslånet på ca. 18.000,- så jeg ba om å få pengene utbetalt. Jeg hadde ingen dokumentasjon på at jeg hadde betalt bilen. Og problemet var jo at jeg faktisk ikke eide noen bil.

Jeg skjønte raskt at jeg hadde vært dum, og tatt noen feile valg. Jeg tenkte litt på hva som var av verdi i bilen. Stereoen! Den var verdt ca 8.000-10.000,-. Det ble uaktuelt. Den hadde min tidligere samboer kjøpt. Og var fast bestemt på at den fikk jeg ikke ta med. Jeg var på dette tidspunktet klar for å avslutte forholdet. Så jeg pakket sakene mine, og flyttet ut.  Samboertabben min var at jeg nå satt igjen med restgjeld. Han satt igjen med verdiene.

Rådet fra meg må bli; aldri lån penger til noe du ikke selv eier. Jeg endte opp med å betale for en bil jeg aldri eide. I tillegg satt jeg igjen med rester av et forbrukslån.

Skriv alltid samboerkontrakt. Og skriv den i fredstider. Den vil hjelpe dere med å vite hvem som har gått inn med hva i forholdet, og hvem som har eierrett til ting som er skaffet underveis.

Lykke til med samboerkontrakten!


Stine Grindstein
Privatmarked