Selge bolig? Dette bør du fixe først

19 mai 2017

Boligen din er kanskje ikke helt perfekt. Du har muligens klart å leve med diverse småfeil, men vil kjøperen gjøre det samme? Visse ting bør ordnes for å få mest mulig for boligen din, men det er kanskje ikke de tingene du tror.

En skulle tro at stor innsats betyr stor gevinst, men når du skal selge boligen din gir små oppussingsprosjekter ofte mer for pengene enn store.

Om du bruker sparepengene dine på å skifte kjøkken eller bad før du skal selge, er det langt fra sikkert at du får dem tilbake ved salg. Er kjøkken og bad preget av alderen kan du heller gi skapdørene et malingsstrøk istedenfor å bytte dem ut. Gjør det beste ut av det du har.

Pusser du opp er du ikke sikker på at kjøperen vil like de nye løsningene dine, og du er plutselig like langt.

 

Noen enkle tips til hva du kan gjøre før du skal selge

Selv om huset ditt ikke trenger en plastisk operasjon, kan du med fordel gi det noen nye klær. Som på en date handler boligsalget om å gi et godt førsteinntrykk.

Har du fortsatt slitte tapetborder på stueveggen, nedtråkkede vegg-til-vegg-tepper på soverommet, eller en oppskrapt furutrapp som ruver i gangen? Tapetser på nytt, bytt gulvbelegg eller mal over de slitte overflatene. Små oppussingsprosjekter er enkle og mindre risikable, og kan bidra vel så mye til helhetsinntrykket som de store.

Se hvilke trender som er på moten – disse selger! Moteriktige løsninger får rommene til å se ut som nye, selv om du ikke har gjort annet enn å legge et strøk maling på veggen. Visste du forresten at lyse vegger gir romfølelse, og får boligen til å virke større?

Når du først står på gardintrappa og maler veggen, kan du også sjekke at listene sitter som de skal. Kanskje det mangler en list i hjørnet, eller du oppdager at du hadde det litt vel travelt da du monterte dem?


Løse dørhåndtak, manglende fuging, løpske ledninger, hull i veggen eller mugg i vinduet skriker heller ikke «Kjøp meg!». Slike småfeil ødelegger helhetsinntrykket, og kan få kjøperen til å oppleve boligen som uferdig
eller dårlig vedlikeholdt.

Sørg for å ordne opp i småfeil som kan svekke kjøperens tillit. Når detaljene er i orden, vil som regel resten også være det. Legger kjøperen merke til småfeil, derimot, vil han eller hun begynne å spørre seg hvilke andre ting som også er i ustand.

Gi kjøperen trygghet. Det lønner seg kanskje ikke å bytte ut servanten på badet, men det kan være smart å ta en titt på rørene bak den. Inviter en rørlegger og elektriker hjem og få dem til å sjekke at rør og elektronikk er i orden. Kjøperne betaler gjerne litt ekstra når de har sett en rapport som forteller at de slipper å utbedre dette.

Lykke til!


Alexander Bjerkås
EiendomsMegler 1 Kristiansund