Noen ganger er kredittkort best

4. juli 2017

Mange er skeptiske til bruk av kredittkort, og bra er det. Men har du lært deg kortvett kan kredittkort være det smarteste i noen tilfeller.

 

Trygt på nett og i utlandet

Kredittkort er det tryggeste å betale med ved netthandel. Av sikkerhetsmessige årsaker bør man ikke legge igjen kortdata til kontoen med lønnsinngang på nett. Dette gjelder for så vidt også all bruk av kort i utlandet. Om du blir trukket dobbelt eller svindlet kan du få hjelp. Da går det nødvendigvis ikke ut over husholdningsøkonomien, inntil du får hjelp av kortselskapene. Du vil fortsatt få gjort normale betalinger fra kontoene dine, og kredittkort gjør derfor handelen tryggere.

 

Unngå kredittkortfellen

Ikke bruk kredittkortet når du ikke egentlig har råd. Når du bruker kredittkort må du alltid vite at du kan betale tilbake før rentene påløper. Du må ha en plan på hva du da eventuelt skal bruke mindre penger på, eller at du får økte inntekter som dekker regningene knyttet til bruken. Dessverre møter vi enkelte ganger dem som drar kredittkortet for å kjøpe noe de egentlig ikke har råd til. Det kan faktisk velte hele økonomien din, og være svært krevende å hente seg inn. Hver enkelt må vurdere hvor god kontroll de har på egen økonomi. Om du vet at du ikke har nok disiplin, og vil falle for fristelsen til å kjøpe noe du ikke har råd til, da er kanskje ikke kredittkort det rette for deg. Det er viktig å være klar over at kreditt er penger du låner, ikke penger du har.

 

Ha løpende oversikt

Om du har kredittkort via bankforbindelsen er det lettere å se hele økonomien under ett. Slik blir det lettere å se om du har penger til å bruke kredittkortet når du handler. For oss som synes det er mange koder å huske, er det lettere. For i banken får du samme kode på kredittkort som det vanlige kortet. I nett- og mobilbank ser du alle transaksjoner på kortet. Dermed er det enkelt å betale inn eller overføre penger. For de som reiser mye i jobb er det en fordel at du kan sende inn reiseregninger og få refundert lenge får månedsoppgjøret på kredittkortet.

 

Som en egen konto

Flere bruker et kredittkort som en egen konto. Selv bruker jeg et kredittkort til all matvarehandel, så gjøres kortet automatisk opp mot budsjettkontoen hvor de setter av penger til husholdningsartikler. Ved automatisk innfrielse påløper det ingen renter ved bruken, og dersom familien en måned handler for 2000,- mer enn budsjett fordi det er rimelig med store innkjøp når det er tilbud – så vil det i teorien bli mindre noen andre måneder. Dermed vet vi at budsjettet går opp over ett år, selv om utgiftene varierer noe fra måned til måned.

 

Reddet av reservekort

Har du kun et kort? Både i hverdagen og på reise kan kredittkortet være et reservekort, dersom visakortet blir borte eller ødelagt. Vi hadde nylig en kunde som kontaktet oss med svært høy puls. Visa-kortet hans hadde akkurat knekt, og han så ved rebestilling i nettbank at det naturlig nok vil ta flere dager å få et nytt tilsendt. Men kunden skulle ut å reise allerede neste morgen. Da vi snakket med ham kom det frem at han hadde glemt at han faktisk hadde et kredittkort også. Han var overlykkelig over å bli påmint at reserveløsningen hadde han liggende hjemme i kommodeskuffen. Kunden kunne altså reise på ferie med hvilepuls, og fikk i tillegg ros for å nå skulle bruke et kredittkort i utenlandske minibanker og butikker.

De fleste kredittkort har i tillegg ulike fordeler knyttet til bruken av dem. For eksempel får du ofte reiseforsikring inkludert, dersom over halvparten av reisen er betalt med kredittkortet.


Linda N. Sandvik
Fagansvarlig betaling