De 9 kortvettreglene på reise

Planer om å reise utenlands? Da er det et og annet du bør vite om smart kredittkortbruk. Dette er kortvettreglene som gjelder på reise, året rundt - og verden rundt.

1. Husk kort og (kom)pass

Første bud er å huske å ta med kredittkortet. På reise bør det være et like selvsagt reisefølge som passet. Det er blandt annet fordi du er bedre sikret mot svindel ved bruk av kredittkort.

2. Dra ikke med ett kort alene

Du gjør lurt i å alltid ha med to kort: kredittkortet og ditt vanlige bankkort. Men i motsetning til det de fleste tror, er det bankkortet du bør oppbevare i hotellsafen, og kredittkortet det du bruker til å betale for alt fra overnatting og opplevelser til måltider og shopping. Med kredittkortet som brukskort på ferien vil ingen uvedkommende få tilgang til brukskontoen din.

3. Ha med kredittkort, selv på korte turer

Om reisen er kort eller lang, spiller ingen rolle. Tur er tur. Du er dekket av reise-forsikringen både på ferie- fritid – og yrkesreiser med minst én overnatting. Og reiser du med fly, er det ikke krav til overnatting. Planlegger du å leie bil? Da er det greit å notere seg at du får gratis egenandelsforsikring på leiebil når du betaler med SpareBank 1 kredittkort.

4. Sperr i tide – det er ingen skam å snu

Har du mistet eller blitt frastjålet et kort – eller mistenker at det kan ha skjedd – bør du sperre det fortere enn svint. Det samme hvis du tror at noen har fått tak i PIN-koden din. Finner du at kortet ligger nederst i veska, kan du oppheve sperren igjen. Både sperring og endring av sperre gjøre du enkelt i nett- og mobilbanken. Du har med andre ord ingenting å tape på å være på den sikre siden.5. Legg ikke ut på langtur uten dekningFør du reiser, finn ut hvor mye dekning du har på konto og kredittkort. Det er alltid kjekt å ha litt ekstra, i tilfelle nød. Kanskje bagasjen forsvinner eller du må booke et tidligere fly hjem, eller det som oftere slår til – gode shoppingmuligheter og litt for mange fristelser. Endring av kredittgrensen gjør du enkelt i nett- og mobilbanken!

Ikon, sparegris

Huskeregel ved valg av valuta:
Tenk kontant!

Ville du lagt norske mynter på disken i utlandet? Nei. Velg derfor alltid lokal valuta, og si: «No, I don’t want to pay in kroner!»

 

6. Meld fra hvor du går med regionsperre

Med regionsperre øker du sikkerheten fordi du begrenser hvor i verden kortet ditt kan brukes – og misbrukes. Regionsperre reduserer faren for «skimming», som er den type svindel som skjer når et kort kopieres. Du kan endre sperren så ofte du vil i nett- og i mobilbanken.Før du skal ut på reise, sjekk at kortet er sperret i områdene du helt sikkert ikke skal til, og pass på at det er åpnet for området du planlegger å feriere i. Det er kjedelig å stå klar for jungelsafari, uten å kunne betale for en plass i jeepen.

7. Vis respekt for vær og valuta

Om du ikke vil kaste penger ut av vinduet, lønner det seg alltid å velge lokal valuta. Det gjelder uansett om du betaler i euro, cubanske pesos eller svenske kroner. Velger du å betale i norske kroner, er det nemlig restauranten eller butikken som bestemmer vekslingskursen.

8. Spar på PIN-koden og gjem deg om nødvendig

Okei, kanskje ikke gjemme deg, men skjul alltid PIN-koden når du taster den. Og hva enn du gjør, ikke oppbevar den i lommeboka. Det beste er om du lærer den utenat.

9. Lytt til erfarne bankfolk

Noen av våre beste råd har du nettopp lest, men vi har flere på lager. Og om du har spørsmål om kortbruk og personlig økonomi, svarer vi gjerne på dem.