Skal du kjøpe din første bil? Her er sjekklisten for deg

Når du kjøper bil er det en del ting du må være oppmerksom på. Her er noen tips til deg som skal kjøpe bil:

  1. Sjekk kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll hos Statens vegvesen
  2. Hvis det er gjeld på bilen, kan du i verste fall miste den siden gjelden følger bilen, og ikke eieren. Det tar cirka tre dager før en heftelse blir registrert. Sjekk bilen i Brønnøysundregisteret, og ta vare på utskriften i tilfelle det dukker opp problemer senere.
  3. Dyr forsikring med mange hestekrefter – Som ung og uerfaren sjåfør er forsikringen dyrere før du har spart opp bonus, men det er ikke bare erfaringen som bestemmer forsikringssummen. En bil med mange hestekrefter og høyere topphastighet har dyrere forsikring enn en bil med færre hestekrefter. Les mer om bilforsikring.
  4. Pass på at selgerens legitimasjon stemmer med navnet på eieren i vognkortet. Hvis du betaler til en som ikke eier bilen, risikerer du å tape både pengene og bilen. Dette kan du sjekke med en SMS til Statens Vegvesen, send SMS til 2282, der du skriver «REGNR» før registreringsnummeret: REGNR AA00000. Tjenesten koster tre kroner.
  5. Serviceheftet viser bilens historikk, og kan gi god informasjon om arbeidet som er gjort på den. Statens vegvesen har også kjøretøyopplysninger via SMS. Sjekk også tilstanden på bilen; prøvekjør den, og sjekk den på et autorisert verksted. Et tips er å bruke tilstandsrapporten fra Forbrukerrådet og Norsk Bilbransjeforbund
  6. En garanti skal gi deg bedre rettigheter enn det loven allerede gjør. Det kan for eksempel være lengre klagefrist, eller gratis reparasjon. For at garantien skal gjelde, må alle servicer være fulgt.
  7. Når du kjøper bruktbil er det viktig å skrive en ordentlig kjøpekontrakt. En digital kjøpekontrakt signert med Bank-ID beviser hva som er avtalt og er enkelt tilgjengelig hvis du bruker TUT. Det kan også lønne seg å va vare på annonsen for bilen.

 

Slik skaffer du deg bilfinansieringsbevis

Vil du vite hvor mye penger du har å rutte med ved et bilkjøp? Det svaret får du ved å skaffe deg et bilfinansieringsbevis fra SpareBank 1 Nordvest.

Slik går du frem:

  • Klikk deg inn på denne lenken
  • Følg de enkle instruksene på siden.
  • Når det er gjort sender du inn - og om kort tid får du svar på hvor mye penger du kan låne.

Hvis du har andre spørsmål om bilkjøpet, eller andre spørsmål rundt økonomi, er det bare å ta kontakt med oss.