Skal du kjøpe bruktbil? Her er vår sjekkliste

Når man skal kjøpe bruktbil er det mye å tenke på. Har bilen fulgt service jevnlig og er det med dekk for vinter og sommer? Her er vår sjekkliste til deg som skal ut å kjøpe bil.

Det å kjøpe bruktbil kan vise seg å være en genistrek eller fort vise seg å være en generaltabbe. Men hva er det egentlig som avgjør om det er smart eller dumt? Ved bruk av vår sjekkeliste slipper du å være i tvil. Og husk, med TUT har det aldri vært enklere, tryggere og mer lønnsomt å selge bilen selv.


Her er våre tips til deg som skal kjøpe bruktbil.

 1. Husk kjøpekontrakt
  Det første du må tenke på er kjøpekontrakt. For at vi skal kunne utbetale et lån trenger vi en signert kjøpekontrakt. Du må ha en skriftlig avtale med selger, da er det lettere å unngå misforståelser og problemer.
 2. Er eier og selger samme person?
  Undersøk om at selgeren av bilen er den samme personen som står oppført i vognkortet. Hvis det ikke er samme person bør varsellampen lyse.
 3. Sjekk at bilen er EU-godkjent
  Er bilen EU-godkjent? En EU-kontroll sier noe om bilens tilstand, men det er mye som ikke blir sjekket. Selv om bilen nettopp har blitt EU-godkjent, trenger det altså ikke å bety at bilen er i god stand. Derfor er det viktig å vite om bilen har vært jevnlig på service, og hva som har blitt sjekket da.
 4. Har bilen vært jevnlig på service?
  Be selger dokumentere når og hvor bilen har vært på service. Som regel står det i bilens servicehefte. Spør også om det er skiftet andre deler på bilen enn det som tas på rutineservice, og om bilen har hatt store skader. Alle biler skal sjekkes jevnlig, og forhandleren av bilen kan fortelle deg hvor ofte. Hvis selgeren har hatt jevnlig vedlikehold på bilen, kan det være en indikator på at bilen er i god stand. En NAF-test gir også en pålitelig beskrivelse av bilens tilstand.
 5. Hvor mange eiere har bilen hatt?
  Jo færre eiere, jo lettere er det å få oversikt over når bilen har vært på service. Ta en telefon til Statens vegvesen, så får du vite antall eiere og annen viktig informasjon om bilen.
 6. Sjekk årsmodell og kilometerstand
  Statens vegvesen kan fortelle deg hvilken årsmodell bilen er, og du får vite kilometerstanden ved å sjekke bilens servicehistorikk. Mange mener at bilens alder trekker mer ned enn om bilen har gått langt, men husk at også kilometer sliter. Nordmenn kjører i gjennomsnitt cirka 15 000 kilometer i året. Normalt vil det altså være bedre å kjøpe en 3 år gammel bil som har gått 45 000 kilometer, enn en 4 år gammel bil som har gått 30 000 kilometer.
 7. Undersøk om årsavgiften er betalt
  Det kan du sjekke ved å sende en SMS til 2282. Skriv REGNR før registreringsnummeret: REGNR AA00000. Du får også vite hva omregistreringsavgiften for bilen kommer på. Spør selger om de to avgiftene er inkludert i kjøpesummen.
 8. Dekk for begge halvårene?
  Nye dekk koster mye, og vil ofte koste flere tusen kroner, så hør med selger om både sommer- og vinterdekk er inkludert. Hvis du må kjøpe nye dekk trenger du som regel tilpassede felger også. På grunn av slitasje må dekkene skiftes med jevne mellomrom.
 9. Sjekk hvor mye utstyr bilen har.
  Dette har betydning for bilens verdi og hvor lett den er å selge videre. En tommelfingerregel er jo større og dyrere bil, desto viktigere er utstyret. For noen modeller er for eksempel automatgir, Xenon-lys, parkeringssensor og skinnseter et must.
 10. Følger med alle nøklene?
  I tillegg til at det er trygt å ha alle nøklene, er det er også lurt å ha en reservenøkkel. Nye kopier kan fort koste flere tusen kroner.
 11. Hvor mye er skiftet ut?
  Hvis den ryker kan det koste flere titusener. Vanligvis skal registerreimen skiftes når bilen har gått et sted mellom 120 000 og 150 000 kilometer, eller når bilen er mellom 4 og 7 år, men det avhenger av modellen. Hvis du lurer på om det er tid for et skifte, kan du ta en telefon til merkeforhandleren av bilen. Noen biler har faktisk ikke registerreim, de har registerkjede i stedet. Det holder vanligvis hele bilens levetid, men da er det ekstra viktig å skifte oljen ofte.
 12. Har bilen garanti?
  Fra 2011 fikk nye biler i Norge fem års garanti. Garantien skal gi deg bedre rettigheter enn det loven allerede gjør, for eksempel gratis reparasjon eller lengre klagefrist. Vurderer du å kjøpe en 2010-modell som ikke har garantien, bør prisen stå i forhold til det.
 13. Reklamasjonsrett
  Kjøper du bruktbil av en privatperson, har du reklamasjonsrett i to år. Det vil si at du har rett til å klage hvis bilen ikke er i den stand som du og selger har avtalt. Hvis dere ikke har avtalt noe spesielt, skal bilen være i samsvar med det man normalt kan regne med ut fra blant annet alder, bruk og kjørelengde. Som kjøper kan du altså ikke forvente det samme av en bruktbil som av en ny bil.
 14. Har bilen heftelser? 
  Hos Brønnøysundregistrene kan du enkelt sjekke om bilen har heftelser. Gamle lån må gjøres opp før bilen kan selges.