Slik handler du smart på Black Friday

De neste dagene er det Black Friday,Black Week og Cyber Monday det vil handle om på nett og i vanlig handelsstand. Her kommer noen tips på hvordan du kan ta styringen selv og benytte deg av bølgen avtilbud som kommer de neste dagene.

 

1)     
Benytt uken til å lage handleliste. Nå kan du handle smart til jul. Hvert år lar folk seg rive med og handle tilsynelatende nødvendige og mange ting som kanskje ikke er så rimelige. Planlegg godt, og tenk gjennom hva du virkelig har behov for.

2)     
Sett gjerne en kjøpsgrense eller et lite budsjett. Og hold deg til det. Tenk gjennom og planlegg hvor mye du vil bruke på Black Friday.

3)     
Sammenlign priser ulike steder. Sjekk om tilbudene er virkelig gode. Bra forberedelser er god økonomi.

4)     
Kjøp praktiske, nyttige ting av god kvalitet. Disse varer lengere, og kan være like aktuelle om 10 år. Hjemmelaget gave er også fint. Et gavekort kan være smart å gi til noen som har alt, eller avtal å gjøre noe fint sammen i januar i stedet for å bytte gaver.

5)     
Betal med kredittkort når du handler på nett. Uansett sum, så har du større trygghet når du handler på nett. Da har ingen direkte tilgang til brukskontoen din og du har bedre rettigheter om noe skulle gå galt. Husk at kredittkortbeløpet skal betales tilbake. Med ganske høye renter og gebyrer. Gjør det til en fast rutine å betale inn faktura i sin helhet når den kommer, fremfor å falle for fristelsen å betale minimumsbeløpet.

6)     
Følg med på favorittønskene. Er det tilbud i favorittbutikken din, kan det være en fordel å melde seg på nyhetsbrev eller følge den på sosiale medier denne uka.

7)
Etter den søte kløe kommer den sure svie. Januar bruker for mange å være en tøff måned økonomisk. Da er det greit å være litt forberedt. Om du ikke har en bufferkonto, så kan julelønningen i desember være en smart tid å etablere dette. Opprett en bufferkonto i mobil/nettbanken din. Sett av et beløp du kan tåle å avse. Start gjerne fast mikrosparing. Da fyller du sakte men sikkert opp kontoen din.

 

Vi har i overflod. Og enda kjøper vi mer. Forbruker mer. Trendene fremover maner oss til å bli smarte forbrukere. Da gjelder det å holde hodet kaldt. Skriv gjerne en ønskeliste over ting du trenger. Blir du fristet, dobbeltsjekk at det står på ønskelisten. God økonomisk sans handler mye om viljestyrke enten det er til sparing, lån eller forbruk. Bra kontroll på egen økonomi er god helse. Da kan man bruke energien på helt andre ting enn pengesorger.

Lykke til med en smart julehandel!