Smarte tips når du skal søke jobb

8. september 2017

Er drømmejobben din lyst ut? Eller skal du ut å finne din første jobb? Uansett om du har erfaring eller er ny på arbeidsmarkedet så er jobbjakt en krevende øvelse. Hvordan kan du skille deg ut fra de andre søkerne og komme igjennom det trange nåløyet hos bedriften?


Vis at du er den bedriften søker etter

Les stillingsannonsen nøye og forsøk å svare på det de etterspør, både i CVen og i søknaden din.

              

CVen er ditt viktigste varemerke

Arbeidsgiver bruker kanskje 20 sekunder på å scanne gjennom CVen din.  CVen må derfor være skreddersydd og tydelig få fram din viktigste kompetanse og erfaring tilpasset den konkrete stillingen. Trekk gjerne fram noen nøkkelkvalifikasjoner som du tenker er relevant for stillingen. Det er viktig at CVen er oversiktlig og godt strukturert. Hvis du har en bra CV vil søknaden din bli lest.

 

Skriv en personlig søknad

Arbeidsgiver skal få lyst til møte akkurat deg etter å ha lest søknaden din. Få frem din motivasjon og synliggjør hvordan din kompetanse og erfaring kan være relevant for stillingen. Forsøk å begrunne hvorfor du søker stillingen og hva som appellerer hos deg. Trekk gjerne fram noen nøkkelord i annonsen, koble stillingens innhold til interesser og verdier som er av betydning for deg. Gjerne underbygg nøkkelkvalifikasjonene som du har vist til i CVen din. Vis hva du har lært og hvordan du kan bruke dette i praksis.

 

Ta kontakt med bedriften

Kontakt gjerne arbeidsgiver for å få mer kjennskap til stillingen og hva de er på utkikk etter. Sørg da for at du får presentert deg på en god måte og still relevante spørsmål om stillingen. Arbeidsgiver vil gjerne allerede da vurdere hvorvidt du er en relevant kandidat.

 

Forbered deg godt til intervju

Les deg opp på bedriften, vis interesse og gjør deg noen tanker om hva du kan tilby. Det er avgjørende at du evner å presentere deg selv, din kompetanse og motivasjon på en god måte. Pass på å legge til rette for et godt førsteinntrykk. Ut over hva du sier og hvordan du kler deg, er det to ting du må være ekstra nøye med – håndtrykk og øyekontakt.

 

Oppgi relevante referanser

Det siste punktet i en CVen er ofte referanser. Gi referansene en mulighet til å forberede seg på en eventuell telefon fra den du søker jobb hos. Skriv at referanser kan kontaktes hvis de ikke er forespurt før du sender søknad. Sørg for at referansene er relevante. Referanser fra ikke fullt så relevante jobber kan strykes.

 

Lykke til!


Kathrine Gjestad
HR-leder