Landbruk
Hvorfor skal du velge oss?
I hverdagen er det mye å holde orden på. Vi hjelper deg slik at du får god oversikt over både privat- og bedriftsøkonomien din, så du får en enklere hverdag.
Vi kan vi hjelpe deg med tilpassede løsninger innen både kortsiktig og langsiktig finansiering.
Hos oss får du forsikret alt det dyrebare i din gårdsdrifts verdikjede - alt fra driftsbygninger, maskiner og løsøre til selve produksjonen, husdyr - og ikke minst deg selv.
I tillegg tilbyr vi deg å delta på arrangementer for å bygge fagkunnskap og nettverk.
Vi er aldri langt unna og har lang erfaring med å finne gode løsninger til våre kunder i landbruket, slik at du kan fokusere fullt og helt på driften av gården din.
Bli sett og hørt der du er
Ditt arbeid har stor betydning. Det er store forskjeller i rammebetingelsene for å drive jordbruk i de ulike delene av landet. Derfor vil vi at du skal møte våre rådgivere med fagkompetanse innen landbruk der du er. For ingen annen bank kan lokalt landbruk så godt som oss.
Vær en trygg bonde i alle ledd
Selv om maskiner må til for å bearbeide jorda og melke kyrne, er du det sterkeste og viktigste leddet i driften din. Hos oss får du forsikret alt det dyrebare i din gårdsdrifts verdikjede - alt fra driftsbygninger, maskiner og løsøre til selve produksjonen, husdyr - og ikke minst deg selv.
Driver du utsalg til privatkunder?
Driver du gårdsbutikk, serveringssalg eller andre typer utsalg?
Vippsnummer gjør det enklere å ta betalt og det vil bli mye enklere for kunden å kjøpe varer.
Fordeler med Vippsnummer for deg i landbruket:
- Du er ikke avhengig av at kunden har kontanter.
- Du kan selge varene og tjenestene dine på gården, og ta betalt med Vipps på stedet.
- Du kan selge varer og tjenester via sosiale medier, eller en annonse med egen Vipps-kode.
- Du får full oversikt over salg og oppgjør.
- Vipps kan brukes av alle uavhengig av bankforbindelse.
Du kan enkelt bruke Vippsnummer på for eksempel Bondens marked og andre lokale arrangementer.
Kjøpe eller selge gård?
Enten gården skal omsettes i familien eller selges på det åpne markedet, bør du vie verdsetting, finansiering og skatt en ekstra tanke i prosessen.
1. Fastsette verdi
Det er lurt å fastsette gårdens eiendomsverdi så dere i familien blir enige om de reelle verdiene. Det bidrar også til at du står sterkere når Skattekontoret, Statens kartverk eller banken trenger å vite noe om eiendommens objektive verdi.
Ved familieoverdragelse
Konsesjonsloven er ofte førende - men aldri avgjørende - i familieoverdragelser. Derfor finnes det tre særskilte bestemmelser ved salg i familien:
- Odelstakst: Prisen fastsettes av retten til det nivået en "vanlig" kjøper er villig til å betale - også kalt markedspris.
- Åsetetakst: Når barn overtar på dødsboskifte. Settes ofte til 75 prosent av markedsverdien.
- Åsetesavslag: Etter loven kun brukt ved dødsboskifte, men også brukt ved vanlig eiendomsoverdragelse - uegentlig åsete. Ved salg mellom generasjoner, der du som selger gir videre noe av egenkapitalen som du har opparbeidet. Avslaget er som oftest på 25 prosent av taksten (se skatt).
Ved generelt eierskifte
Skal du selge gården på åpent marked, kan en fastsatt verdi brukes som et viktig innspill ved søknad om konsesjon til å selge gården - også kalt konsesjonstakst.
Da beregnes bygningene i byggekostnader, der det legges vekt på slitasje, alder og uegnethet (gjenanskaffelsesverdi). Du kan legge til boverditillegg opptil 1,5 millioner om beliggenheten er attraktiv.
Landbruksmyndighetene sørger for en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling innen landbruksbransjen ved å slå ned på for høye priser.
Dette skal bidra til blant annet at det ikke kreves urimelig høyt egenkapital til kjøpet. Derfor fører landbrukskontoret en priskontroll, ut fra konsesjonslovens bestemmelser.
Verdsetting av jord, skog, bygninger, husdyr og maskiner
- Nåverdi på jord og skog beregnes ut ifra en kapitaliseringsrente på 4 prosent.
- Bygninger beregnes i byggekostnader, der det legges vekt på slitasje, alder og uegnethet. Du kan legge til boverdi på inntil 1 500 000 kroner om du har enebolig på landbrukseiendommen.
- Din lokale forhandler kan fastsette verdien på maskiner og løsøre, som varelager.
- Når det gjelder husdyr, tar fagfolkene på meieriet eller slakteriet en rask og enkel verdsetting.
2. Finansiering og oppgjør
Ved familieoverdragelse
Oppgjøret skjer delvist ved overføring av egenkapital og betaling i en eller annen form. Det vil også være flere elementer inne i vurderingen, som:
- Åsetesavslag: Du som selger gir videre noe av egenkapitalen som du har opparbeidet, til kjøperen. Dette er skattemessig gunstig og er mye brukt ved familieoverdragelser.
- Gave eller forskudd på arv: Når det er nødvendig eller ønskelig med ytterligere avslag.
- Borett: Om du som selger fortsatt bor på gården uten å betale husleie, vil dette trekkes fra i kjøpekontrakten. Tinglyst borett kan påvirke pris og vilkår ved lånefinansiering i bank, hvis denne har prioritet før banken.
- Lån fra deg som selger: Om du ikke trenger alle pengene med én gang, og heller låner kjøperen deler av kjøpesummen til lav rente. Tinglyst panteobligasjon fra deg som selger kan påvirke vilkår ved lånefinansiering i bank hvis denne har prioritet før banken.
Ved generelt eierskifte
Skal du selge gården, blir du enig med kjøperen om en pris. Dette skjer ofte etter en budrunde. Dette kan avvike en god del opp eller ned fra taksten.
Kommunen kan sette prisen, om de synes den er for høy i forhold til prisreguleringen.
3. Skatt
Det er ulike skatteregler som gjelder for eiendomsoverdragelser i og utenfor familie, men likevel gjelder en dokumentavgift til staten på 2,5 % av gårdseiendommens fulle verdi i begge tilfeller.
Ved familieoverdragelse
Har kjøperen arverett, blir gevinsten skattefri dersom du har eid eiendommen i minst 10 år, og kjøpesummen er lavere enn 3/4 av omsetningsverdien.
Har du ikke eid eiendommen så lenge, reduseres avgiften etter hvor lenge du har eid den. Gevinstskattefritaket omfatter også salg til slektninger med arverett også på din eventuelle ektefelles side.
Hovedregelen ved gavesalg er at arvtakeren overtar dine balanseverdier. Likevel er det et unntak for den faste eiendommen, der denne kan skrives opp til 75 prosent av omsetningsverdien.
Ved generelt eierskifte
Ved salg utenfor familien vil det oppstå skatt på gevinsten, som da er salgssummen minus verdiene du har i dine skattemessige balanseverdier.
Er eiendommen et vanlig gårdsbruk, skattes gevinsten som alminnelig inntekt. Selger du eiendommen som for eksempel tomter, blir det vanlig næringsbeskatning.
Det vil normalt være dine utgangsverdier som er kjøperens inngangsverdier i balansen. Dette føres opp i kostprisskjemaet, som vil være det kjøperen må betale. Har du bodd i våningshuset i ett av de to siste årene, vil gevinsten ved våningshuset med tilhørende tunverdi være skattefritt, slik som det er ved salg av eneboliger.
Nyttig for deg i landbruksbransjen
- Nettbank
Nettbanken hjelper deg å holde orden på økonomien. Du må være kunde før du oppretter konto, og det tar bare et par minutter å komme i gang! - Driftskreditt for landbruket
Dekk dine kortsiktige likviditetsbehov gjennom driftskreditt. - Leasing
Leasing innebærer at bedriften leier kjøretøy eller utstyr for en periode i stedet for å kjøpe det. - Innskuddspensjon for selvstendig næringsdrivende
Er du selvstendig næringsdrivende, kan du også spare til alderspensjon. - Innskuddspensjon
Innskuddspensjon er den vanligste måten for bedrifter å spare til pensjon for sine ansatte.
- Byggelån
Skal bedriften din investere i oppføring av nye bygninger eller rehabilitere gammel bygningsmasse? Da kan byggelån være fornuftig. - Nedbetalingslån
Nedbetalingslån er en langsiktig finansieringsform som sikrer fleksibilitet for din bedrift. - Landbruksforsikring
Driver du innen landbruk, trenger du fleksible forsikringsløsninger som er tilpasset dine behov.
Dette er lovpålagt for deg med ansatte
Skattetrekkonto
Har du ansatte i gårdsdriften din, er du etter skatteloven pliktig til å opprette en skattetrekkskonto.
Pensjon
Alle bedrifter, med noen få unntak, må spare til pensjon for sine ansatte. I tillegg bør du tenke på din egen pensjon.
Yrkesskade-forsikring
I tillegg må du ha yrkesskadeforsikring hvis noen blir syke eller skader seg på jobben.
Nyhet! Grønt landbrukslån
Nå tilbyr vi lån til miljøtiltak på bolig, driftsbygninger og maskiner i landbruk og skogbruk.