Nøkterne østfoldinger klare for sommerferie

Her er noen ferske juni-resultater fra en undersøkelse om hva nordmenn flest og østfoldinger tenker om årets sommerferie og ferieøkonomi.

Færre fra Østfold reiser utenlands i år
Mens halve Norge snart skal pakke feriekofferten og reise utenlands, er det kun 44 prosent fra Østfold som ifølge Respons Analyse sin undersøkelse for SpareBank 1 Østfold Akershus, har planer om det samme. Topp 3 reisemål for de som skal forlate landet i sommer, er ikke uventet Danmark, Sverige og Spania.  

Mindre penger til sommerferie
Undersøkelsen viser at det ikke bare er utenlandsreisene folk i Østfold har
satt feriebrems på i sommer. Det samme gjelder også for pengebruken.
Hele 34 prosent av de spurte fra Østfold sier at de vil bruke mindre penger på
ferie i år enn i fjor, mens kun 6 prosent sier de vil bruke mer. På landsbasis svarer 26 prosent at de vil bruke mindre og 15 prosent mer. Nordmenn flest planlegger å bruke i underkant av 16 000 kroner på ferie, mens østfoldingene svarer at de i snitt vil ha kun 13 000 kroner å rutte med.

Størst betydning for lavere pengebruk er et generelt ønske om å bruke mindre penger i år, at fjorårets ferie ble ekstra dyr, og at endel har rimelige ferieplaner med foreldre og familie. Andre oppgir at endret eller usikker arbeidssituasjon og lavere inntekter til familien, har en viss betydning.  

Hva går feriepengene til?
De fleste bruker feriepengene på ferie og reiser, sparing og vanlig forbruk, men er det også en del som benytter anledningen til å få pusset opp i boligen eller til å rydde litt i økonomien. 18 prosent planlegger å pusse opp boligen eller fritidsboligen, 14 prosent vil nedbetale gjeld/restskatt og 7 prosent vil betale ubetalte regninger.

Julehandel istedet for sommersalg?
Avslutningsvis kan vi røpe at undersøkelsen også viste at årets julehandel allerede er godt i gang, og over 400 000 nordmenn har startet juleforberedelsene og kjøpt en eller flere julegaver. 1,1 millioner nordmenn vil kanskje eller helt sikkert kjøpe julegaver i sommer!

God sommer fra SpareBank 1 Østfold Akershus!

 

Kontaktperson: Heidi Erøy Hansen, Informasjonssjef