Hvem passer fastrente for?

Økonomi henger tett sammen med hvor i livet du er, og noen ganger har du behov for ekstra kontroll. Med et fastrentelån slipper du å bekymre deg for renteøkning fremover.

– Et fastrentelån har ingen aldersbegrensning, og er ikke knyttet til en viss fase i livet, sier Haukland Andresen. Hun gir følgende eksempler: En student som bestemmer seg for å investere i egen leilighet fremfor å leie vil sette pris på stabile månedsutgifter. Det samme vil et ungt par som flytter sammen for første gang. Kanskje er den ene ferdigstudert, mens den andre fortsatt er student. Da vil et fastrentelån kunne hjelpe dem å planlegge økonomien på sikt.


Mange utgifter? Sørg for at den største er stabil

Kredittsjefen understreker at også godt voksne vil kunne sette pris på et fastrentelån som gjør det enklere å ha oversikt over økonomien.

– Selv om du kanskje er på toppen av karrieren i voksen alder, så har du også et større forbruk. Ungdommer som bor hjemme er dyre i drift, og som voksen har mange opparbeidet seg en standard de ikke ønsker å fire på. Kanskje har du investert i en ny elbil og er klar til å dra på drømmereisen? Slike utgifter blir langt enklere å håndtere når du vet at boliglånet er fast, sier hun.

I tillegg opplever mange voksne uforutsette hendelser som sykdom eller arbeidsuførhet. I slike sårbare situasjoner gir det en sikkerhet å vite at boliglånet ikke vil vokse over hodet på deg.


En ny tid for pensjonister

Tidligere hadde vi som regel nedbetalt gjelden vår før vi gikk av med pensjon. Slik er det ikke lenger.

– I dag er det mange som går inn i pensjonstilværelsen med gjeld. Tidligere var det vanlig å «selge seg ned» fra enebolig til en mindre leilighet. Nå er det stadig vanligere at godt voksne tar opp lån i denne prosessen, ettersom sentrumsnære, moderne leiligheter koster mer enn de gjorde før, forklarer kredittsjefen.

I slike tilfeller kan et fastrentelån være en velkommen trygghetsfaktor, i og med at man samtidig går fra å være lønnsmottaker til pensjonist.


Ulemper ved fastrentelån

På samme måte som en flytende rente har sine ulemper, har også et fastrentelån sine begrensninger.

  • Ikke fleksibelt – Når du binder deg til en fast rente, gjør du det i en periode på tre eller fem år. Velger du å bryte avtalen, må du betale en overkurs til banken hvis fastrenten har sunket siden du inngikk fastrenteavtalen. Beløpet vil være avhengig av hvor mye renten har sunket. Skulle fastrenten ha steget skjer det motsatte – det blir underkurs og du får penger tilbake.

  • Avtalefestet nedbetaling – Med fast rente kan du ikke gjøre noen endringer på lånet ditt i avtaleperioden, som f.eks. å betale ned lånet ditt raskere enn det som er avtalefestet med banken. Det vil si at dersom du for eksempel arver en sum penger, så kan du ikke nedbetale lånet over natten uten å bryte fastrenteavtalen.
Nå: Attraktiv fastrente

I skrivende stund tilbyr vi en svært gunstig fastrente. Den er faktisk lavere enn den flytende renten. Men også fastrenten vil justeres i forhold til bankens kapasitet til enhver tid. Det betyr at hvis du vil sikre deg en lav fastrente, så bør du ikke nøle med å ta en prat med banken. Hos oss kommer du enkelt i gang med å søknaden om et fastrentelån, og du kan også omgjøre flytende rente-lånet ditt til et fastrentelån.

– Mange tror det er en omfattende prosess, men det er det ikke. Og kunder som allerede er i et annet bankforhold, men som ønsker vår gunstige fastrente, trenger ikke å uroe seg for en omstendig søkeprosess. Vi hjelper til med alt, og henter også inn nødvendige dokumenter fra Altinn for kunden, sier kredittsjefen.

 


Hege Haukland Andresen, kredittsjef i SpareBank 1 Østfold Akershus