Trygg bilhandel med TUT

Nå er det enkelt og trygt å selge bilen selv. Trygg bilhandel - eller TUT som vi kaller den - er en digital tjeneste som hjelper både selger og kjøper gjennom trinnene til en trygg bilhandel.

TUT er helt gratis, og du trenger ikke å være kunde i banken for å bruke løsningen.

 • Digital kjøpekontrakt signert med BankID.
 • Sikker betaling via banken.
 • Bruktbilgaranti og billån på timen.

TUT har mange fordeler for både kjøper og selger

1. Digital kjøpekontrakt
2. Med finansieringsbevis vet du hvor dyr bil du kan kjøpe
3. Sikker betaling enten med egne penger eller med billån
4. Enkelt å flytte AutoPASS-avtalen
5. Bruktbilgaranti med tilstandsrapport
6. En måned gratis bilforsikring
7. Enkelt å levere salgsmelding til Statens vegvesen
8. Identifisering med BankID gir en trygg bilhandel


Digital kjøpekontrakt 

Kjøpekontrakten er et viktig dokument for å unngå problemer med handelen i etterkant. I TUT blir informasjonen i kjøpekontrakten automatisk utfylt for deg underveis. Både kjøper og selger signerer kjøpekontrakten med BankID.


Med finansieringsbevis vet du hvor dyr bil du kan kjøpe

I TUT kan du søke om finansieringsbevis - da vet du hvor dyr bil du kan kjøpe. Finansieringsbeviset blir lagret både i TUT og i mobilbanken, og det er gyldig i 3 måneder.


Sikker betaling med egne penger

I TUT er både kjøper og selger trygge når betalingen utføres med egne penger. Pengene står trygt hos SpareBank 1 og overføres fra kjøper til selger først når kjøpekontrakten er signert. SpareBank 1 sletter også en eventuell heftelse på bilen.


Sikker betaling med billån

Å kjøpe en bil med billån er både trygt og fornuftig. Det er trygt fordi betalingen utføres av SpareBank 1 og en eventuell heftelse slettes samtidig. Det er fornuftig fordi billånet sikrer nedbetaling i takt med verdifallet på bilen og du unngår restlån etter salg.


Enkelt å flytte AutoPASS-avtalen

I TUT er det enkelt å flytte AutoPASS-avtalen når har solgt bilen. Du bekrefter at du vil flytte avtalen din og TUT ordner resten. Du slipper dermed å logge inn hos  AutoPASS-selskapet ditt.


Bruktbilgaranti med tilstandsrapport

Bruktbilgarantien gir trygghet i bilhandelen for både kjøper og selger. Selger slipper å bekymre seg for skader som skjer etter at bilen er solgt, og kjøper har en profesjonell tilstandsrapport som gir trygghet for bilens tilstand.


En måned gratis bilforsikring

I TUT får kjøper en måned gratis bilforsikring. Da er du som selger trygg på at kjøper har egen forsikring, og kjøper er forsikret fra første dag.


Enkelt å levere salgsmelding til Statens vegvesen

Når dere er ferdig med bilhandelen og kjøpekontrakten er signert, hjelper vi deg videre til Statens vegvesen sin digitale løsning der du fullfører eierskifte av bilen.


Identifisering med BankID gir en trygg bilhandel

I TUT må både kjøper og selger identifisere seg med BankID. Det sikrer at du vet hvem du handler med, og reduserer risikoen for å bli svindlet.


Se hvorfor det er smart å bruke TUT


7 ting du bør sjekke før du kjøper bruktbil


Spørsmål og svar

 • Å benytte oppgjørskonto i TUT er en trygg betalingsmåte, men det forutsetter en liten forberedelse til handelen siden pengeoverføringen til kontoen tar litt tid. For en ryddig, trygg og enkel bilhandel anbefaler vi at du dagen før du møter selger for overtagelse av bilen overfører penger til oppgjørskontoen. Signalet til TUT for å starte utbetalingen av pengene på oppgjørskonto er når begge parter har signert kjøpekontrakten i TUT (det siste steget). Denne overføringen tar 1-2 dager. Merk deg at TUT tar ansvaret for å slette eventuelle heftelser i bilen ved bruk av oppgjørskonto. Ved bruk av «annen betaling» tar ikke TUT ansvaret for sletting av heftelser.

 • Du finner detaljert informasjon om hvordan du innbetaler penger til oppgjørskontoen i menyen oppe til høyre i TUT og valget «min egenkapital». Her finner du også angivelse av tidspunkt for når du må innbetale pengene til oppgjørskonto for å gjennomføre bilhandelen. Generelt gjelder følgende: Innbetalinger du gjør før klokken 14:00 til oppgjørskontoen bekreftes innbetalt på betalingssiden i TUT klokken 17:30. For handler i helgen er siste frist for innbetaling fredag klokken 13:30 og TUT er oppdatert fredag klokken 17:30.

 • Pengene på oppgjørskontoen låses til den aktuelle handelen først når dere signeringer kjøpekontrakten, som er det siste steget i prosessen. Dette betyr at inntil dette steget så er pengene tilgjengelig for alle dine pågående handler. Et eksempel: Hvis du skal reise et sted for å se på to biler som koster henholdsvis 100.000 og 120.000. Da innbetaler du 120.000 til oppgjørskontoen og har penger tilgjengelig for å betale for begge bilene.

 • Du fører enkelt pengene tilbake til deg selv fra siden «min egenkapital». Nederst på siden finner du knappen «tilbakefør penger». Trykk på denne og du har pengene på konto dagen etter. 

 • Hvis du har funnet bilen du skal kjøpe, men du ser at tiden det tar for å overføre penger til oppgjørskonto er for knapp, kan du velge «annen betaling». Merk at dette ikke er en betalingsmåte som SpareBank 1 garanterer for. Alternativet er å utsette overtagelsen av bilen til oppgjørskontoen har mottatt pengene og TUT bekrefter at pengene er på konto. 

 • Nei, du kan ikke benytte oppgjørskonto når du har billån (salgspantlån) i annen bank. Hvis du har billån et annet sted velger du «annen betaling».

 • Det er mulig å benytte straksbetaling i TUT. Benytt valget annen betaling når du kommer til betalingskortet. Dette innebærer at du betaler utenfor TUT sitt trygge betalingsalternativ og SpareBank 1 kan ikke garantere for pengeoverføringen. Det er viktig at kjøper sjekker med selger om hvordan selger sletter en eventuell heftelse i bilen før pengene overføres. Straksbetaling er en tjeneste som leveres av banken din. Det er kostnader forbundet med straksbetaling som du betaler til banken din. Benytt oppgjørskonto for en gratis og trygg pengeoverføring.

 • Ja, du må opprette en brukerprofil i TUT. Det er for din sikkerhet. Det er begrenset med informasjon vi trenger om deg siden vi henter informasjon fra offentlige registre. Vi trenger din e-postadresse og mobiltelefonnummer samt kontonummer. Kontonummer benyttes for utbetaling av penger til selger, og eventuell tilbakebetaling til kjøper av gjenstående penger på en oppgjørskonto etter en handel. Du kan enkelt lage en PIN-kode på din profil. PIN-koden benyttes ved påfølgende innlogginger slik at du slipper å benytte Bank-ID hver gang du logger inn.

 • I TUT er vi opptatt av en trygg og enkel bilhandel. For at din motpart skal være identifisert trenger vi din informasjon på et tidlig tidspunkt. Det er ingen forpliktelser knyttet til innloggingen utover det som står i brukervilkårene. Du kan trygt logge inn med Bank-ID å se på løsningen hvis du ønsker det.

 • Du finner kjøpekontrakten på forsiden i TUT etter at du har logget inn. På siden som heter «mine handler».

 • Flyttingen av skadeforsikringen din fra SpareBank 1 avhenger av når ditt nye forsikringsselskap sier de overtar skadeforsikringen. Flyttingen av 1 måned gratis skadeforsikring krever en oppsigelse. Ved spørsmål ta kontakt med din lokale SpareBank 1-bank. 

 • Du betaler for tilstandsrapporten på verkstedet. Garantien betaler du for i ettertid. Vi sender deg en faktura. Tilstandsrapporten må gjennomføres på et Mekonomen verksted.

 • Salgsmelding leverer dere (kjøper og selger) elektronisk på biltilsynet sine nettsider. Når dere har signert kjøpekontrakten på det siste steget i TUT vil dere begge to få opp en lenke som dere skal trykke på. Denne lenken vil flytte dere til Statens vegvesen sine sider for elektronisk levering av salgsmelding (vognkort del 2) av bilen. Her er lenken til Statens vegvesen for elektronisk levering av salgsmeldingen.

 • Nei, TUT finnes ikke som en app verken for iPhone eller Android. TUT er en nettside som oppleves som en app. Den tilpasser seg automatisk til om du bruker en smarttelefon, nettbrett eller PC. Du kan også laste ned TUT slik at den blir et ikon på mobilen din, og derfor oppleves som en vanlig app. Velg «Legg til på hjem-skjerm» på iPhone og velg «Legg til på startsiden» på Android og du kan bruke TUT som en app på telefonen din.