"Det er godt å vite at jeg har banken i ryggen"

Øverst i dalsiden i Follebu ligger Fougner gård, som den hargjort i mange hundre år. Follebu er et tettsted i Gausdal, hvor Bjørnstjerne Bjørnson bodde på gården Aulestad i flere år av sitt liv.

Kristian Fougner er stolt av gården som har vært i familien siden 1300-tallet. I dag består gården av to fjøs, mye jord og litt skog.

Gården produserer kjøtt og har ammeku. Kuene er hovedsakelig av den franske rasen charolais, med sitt karakteristiske blonde skinn.

– Jeg tok over gården i 92, da hadde jeg allerede drevet den i noen år sammen med min far. Det er et kall, sier gårdeieren.
 

Video placeholder image


Hver generasjon bidrar til gården og sørger for at den går videre til neste generasjon som bedre ann da han overtok den selv. Kristian sier at hans far brukte å si at «et år uten betong, er et dårlig år», og ler.

– Men, det er ikke helt sånn nå lenger. Jeg har satt opp et nytt fjøs i 2011, i heltre, og det har blitt et fantastisk bygg. Det puster og har godt klima for både dyr og oss folk, sier Kristian Fougner fornøyd.

En så stor utbygging er en investering for fremtiden, og Fougner sier det må være et element av trygghet i kontakten med banken.

– Det er greit å vite at om jeg trenger et lån til en investering, så støtter de opp om det. Jeg har én person å forholde meg til. Det er en vesentlig del av samarbeidet. Jeg slipper å forholde meg til nye folk hele tiden, forteller Kristian Fougner. Det føles trygt.

Han fortsetter med å si at han vet at banken passer på ryggen hans, og at det er en god følelse.

– Jeg vet at banken er der om jeg trenger dem. Hvert år kommer min kontakt hjem til gården og vi tar en gjennomgang av økonomien. Det synes jeg er ålreit, at de følger med på mine vegne, avslutter Fougner.

Fougner Gård

  • Ligger i Follebu, Gausdal
  • Produserer kjøtt av storfe