"Vi er avhengig av å ha banken med på laget"

Molstad Modell og Form på Moelv har vært kunde i SpareBank 1 Østlandet helt fra oppstarten i 1995. Virksomheten ble solgt til Partnerplast AS i 2015, der de nye eierne hadde en annen bankforbindelse, men Molstad Modell og Form beholdt «banken».

– Samarbeidet  og den gjensidige tryggheten vi har opparbeidet gjennom tjue år er så mye verdt, at det var vi ikke villige til å gi opp over natta, sier daglig leder Tor Henning Molstad.

Da Tor Henning Molstad tok over bedriften etter sin læremester Arne Edvardsen i 1995 gikk han i banken og spurte om kassakreditt på tjue tusen. Det første møtet var ingen umiddelbar suksess.

– Da fikk jeg beskjed om å finne en kausjonist. Jeg kan være en litt stri fyr og sa at å ha en kausjonist for et så lite beløp var uaktuelt, ler Molstad.
 

Video placeholder image


Molstad Modell og Form lager primært støperimodeller og støpeformer Prosessen med å utvikle en støpeform kan være lang og kostbar. Noen kunder kommer med fullstendig produksjonsunderlag og 3D-filer  mens andre har en skisse på en idé som må designes og utvikles for å få en god og  fungerende løsning. 

–  Bedriften vår og prosjektene er komplekse . Dersom vi ikke har en bank som forstår hvordan vi jobber, så blir det vanskelig. Det var også en del av argumentet for å beholde banken «vår» da vi ble kjøpt opp i 2015, forteller Tor Henning Molstad.

Tilbake i banken i 1995 så kundebehandleren noe i den unge Molstad, og ga ham kassakreditt … uten kausjonist. Siden da har samarbeidet bare blitt bedre og bedre, og størrelsen på engasjementet har økt i takt med dette.

– Vi utvikler oss og teknologien utvikler seg. Noen ganger har vi behov for store investeringer for å ta steget videre og da har banken alltid gitt oss muligheten, sier Tor Henning. Banken er både interessert og involvert i driften. Det synes jeg er viktig og en trygghet, forteller han.

Bedriften har hatt samme kontaktperson gjennom det meste av kundeforholdet. SpareBank 1 Østlandet  og bedriften har gjennomgang en gang i året hvor det informeres  om pågående prosjekter, fremtidige prosjekter, planer og satsninger. Molstad Modell og Form har gått fra å lage støpeformer til lokal industri, til å ha et verdensomspennende kundenett. 

– Vi lager mye for offshore og subsea-bransjen. Etter oppkjøpet har vi også begynt å støpe Polyuretanprodukter selv. De nye eierne har satset på kompetansen vår og gjort det mulig å utvikle en rekke egne produkter til offshore, subsea og til ny miljøteknologi. Det er veldig spennende, sier Molstad.

Tor Henning forteller entusiastisk om veien videre med digitalisert industri og 3D-printing. 

– Vi har allerede blitt sertifisert for levering til flere store, både private og statlige selskap som er veldig nysgjerrig på printing  i metall. Metallpulver blir opphetet med laser og kan lage slitedeler som holder veldig høy kvalitet, forteller Molstad.

Molstad Modell og Form har vokst gjennom tjue år. Og ser ut til å fortsette å vokse videre mot spennende og framtidsrettede områder, som for eksempel 3D-printing. Og én ting er sikkert:

– Banken er absolutt med på laget. Det er viktig for oss, og jeg tror de føler de er med på laget også, sier Tor Henning Molstad med et smil.

Molstad Modell og Form AS
  • Etablert 1995, av Tor Henning Molstad
  • 13 ansatte (inkludert 1 lærling)
  • Sted: Moelv
  • Eid av Partnerplast AS (siden 2015)
  • Produserer støperimodeller og støpeformer for metall- og plastmaterialer, og støper plastprodukter i Polyuretanplast