Slik lager du et enkelt månedsbudsjett

Vet du egentlig hvor mye penger du bruker på mat, og om du har månedlige utgifter som faktisk kan kuttes? Lær hvordan du får stålkontroll på økonomien din ved hjelp av ditt eget budsjett!

Mange sitter igjen med skrapet brukskonto i dagene før lønnen eller studielånet er på plass. Men trenger det egentlig å være sånn?

– Absolutt ikke! Det gjelder å bli kjent med din egen økonomi, fastslår Endre Jo Reite.

Han er privatøkonom i SpareBank 1, og hjelper deg nå med å vekke din indre økonom.

Få oversikt i nettbanken

Et dypdykk i utgiftene dine kan være både kjedelig og skremmende. Men når det først er gjort, vil du sannsynligvis føle deg lettet.

– Sett av en times tid til å gå gjennom transaksjonene på kontoene dine de tre–fire siste månedene. Med det danner du deg et godt bilde av økonomien din, sier Endre Jo.

Kutt unødvendige utgifter

Etter en skikkelig «razzia» i nettbanken, har du garantert oppdaget utgifter du kan kutte ned på – eller sløyfe helt.

– Trenger du for eksempel 3 strømmetjenester for film og serier? Og er det nødvendig å være medlem på treningssenteret i sommerhalvåret, når du utelukkende trener ute? Selv om det utgjør få hundrelapper i måneden, betyr det mye på sikt, understreker Endre Jo.

Sett opp budsjettet

Nå er det klart for å lage selve budsjettet! Start med kategorisering av utgiftene dine.

Forslag til budsjettposter:

  • Mat: Dagligvarehandling, restaurantbesøk og mat på farta.
  • Uteliv: Konserter, kino, fest osv.
  • Transport: Drivstoff og kollektivtransport.
  • Sparing: BSU, høyrentekonto, fond osv.
  • Diverse: Utgifter av variabel art, som klær, frisør, legebesøk osv. NB! Denne posten vil trolig variere en del.
  • Bolig: Husleie, fellesutgifter osv.
  • Lån: Nedbetaling av studielån, boliglån osv.
  • Abonnementer: Strømmetjenester, treningssenter, mobil osv.

– Når du har budsjettpostene klare, kan du begynne å fordele antall kroner. Og da bør du runde opp på hver post. Pleier du å bruke fra 1 900 til 2 400 kroner på mat, bør du budsjettere for 2 500, anbefaler Endre Jo.

Sett opp en regningskonto

Pass på så faste utgifter trekkes automatisk – da unngår du å glemme betalinger. Et godt tips er å opprette en regningskonto.

– Overfør en viss sum hver måned, og la betalingene gå av seg selv. Det er selvsagt fullt mulig å justere beløpene når det trengs, sier Endre Jo.

Betalingsutsettelse kan være smart

Ser du at det en måned blir vanskelig å betale alle regninger? Dessverre er det mange som da tyr til dyre forbrukslån for å gjøre opp for seg, eller lar regningene gå til forfall.

– Altfor mange ender opp med å betale dyre gebyrer. Dette er en hyppig årsak til at folk sprenger budsjettene sine måned etter måned, sier Endre Jo.

Utsett betaling fra SpareBank 1 er en trygg betalingsutsettelse. Med denne løsningen får du hjelp til å holde orden på økonomien.

– Av alle tips til privatbudsjett er det ett som troner øverst: Sørg for at du faktisk holder deg til budsjettet og strukturen over tid. I motsetning til mange av forbrukslånene og kredittkortene på markedet, vil Utsett betaling hjelpe deg å holde oversikt over økonomien, sier Endre Jo.

Finn ut mer om smart betalingsutsettelse!