Å ta vare på bilen du allerede har er som oftest lønnsomt – både for miljøet og deg. Vi har samlet gode råd fra fagekspertene våre og Trygg Trafikk. Rådene er også basert på skadestatistikk over hyppige skader på bil.
Vedlikehold
Hvorfor?
Riktig mønsterdybde på dekk er essensielt for godt veigrep og sikkerhet på veien. Minimumskravene er 3 mm for vinterdekk og 1,6 mm for sommerdekk, men det anbefales å bytte dekk før disse grenseverdiene nås. Generelt bør mønsterdybden være minst 3 mm på sommerdekk og 4 mm på vinterdekk. Dekkets alder, slitasje og tilstand påvirker også yteevnen, så det er viktig å følge produsentens anbefalinger og sjekke dekkene jevnlig. Dekk som er eldre enn 5 år bør vurderes for utskifting. Husk å følge opp serviceintervaller slik at bilen til enhver tid er i god stand.
Hvorfor?
Regelmessig bilservice opprettholder sikkerheten ved å ta vare på bremser, dekk, styring og suspensjon, og reduserer risikoen for farlige situasjoner og uventede kostnader. Selv om service koster, forhindrer det små problemer fra å bli store feil. Vedlikehold er også en del av de generelle sikkerhetsforskriftene til bilforsikringen.
Hvordan?
Følg produsentens anbefalte serviceplan for å opprettholde garantidekningen og sikre optimal og miljøvennlig drift av bilen. Hold bilen din ren og spar penger på sikt.
Hvorfor?
Å vaske bilen regelmessig opprettholder både utseendet og tilstanden, og bidrar til å bevare bilens verdi. Rens fjerner skitt, insekter og fugleskitt som kan skade lakken over tid og påvirke sensorer og skilt. Skitt, salt og kjemikalier kan forårsake rust, spesielt om vinteren. Sjekk bankfordeler for rabatter på bilvask, og velg miljøbevisste virksomheter som følger myndighetskravene.
Hva trenger du?
Høytrykkspyler, såpe, svamp og bøtte.
Hvorfor?
Rust på bremseskivene reduserer bremsekraften og øker ulykkesrisikoen. Bremser du hardt av og til, holder du bremsene i god stand, noe som er bedre for både sikkerheten og økonomien. Elbileiere bør være oppmerksomme på regenerativ bremsing og aktivt bruke bremsene for å unngå rust. Dette sikrer optimal bremsekraft og kan forhindre kostbare utskiftninger.
Hvordan?
Finn en trygg plass, brems hardt og jevnt, og hold bremsepedalen nede til bilen har stoppet helt.
Sikkerhet
Hvorfor?
I Norge er det lovpålagt å sikre barn i bil. Hodene til barn er store og tunge i forhold til resten av kroppen. Det gjør de mer utsatt for alvorlige skader ved en frontkollisjon. Derfor er det ekstra viktig å sikre at barnet sitter riktig i bilstolen.
Hvordan?
Vi anbefaler
- å sitte i bakovervendt bilsete så lenge som mulig (barn tar ikke skade av å sitte med bøyde bein)
- at barn under 135 cm alltid bruker godkjente bilseter som er tilpasset barnets vekt og høyde
- at du sjekker at beltet sitter godt ned mot hofte/lår, ligger tett på skulder og godt inn mot nakken
- å ta av ytterjakke, så beltet sitter tett på kropp (er det kalt i bilen ta heller beltet under jakken)
Hvorfor?
For å redusere risikoen for biltyveri, følg sikkerhetsforskriftene nøye så du sikrer deg dekning fra forsikringen hvis noe skulle skje. Dette inkluderer å låse kjøretøyet når det forlates, oppbevare gjenstander i låste rom, sikre fastmontert utstyr, og sørge for at nøkler oppbevares trygt og ikke kan brukes av uvedkommende.
Hvorfor?
Uoppmerksomhet forårsaker én av tre bilulykker, ofte på grunn av mobilbruk. Når du bruker mobilen mens du kjører, mister du i snitt fokus i 4 sekunder, noe som tilsvarer 100 meter i blinde. Sett mobilen i bilmodus for å unngå dette.
Hvordan?
Sett iPhone i bilmodus.
- Gå til Innstillinger og trykk på «Fokus».
- Trykk på plusstegnet, og deretter «Bilkjøring».
- Trykk på «Neste», følg instruksjonene på skjermen og still inn de alternativene du vil bruke.
- Trykk på «Ferdig».
Sett Android telefon i bilmodus.
- Gå til «Innstillinger».
- Trykk på «Sikkerhet og nødsituasjoner».
- Velg «Kutt lyden til varsler mens du kjører»".
- Aktiver modus og tilpass.
*Gjelder Samsung. Oppsett på andre Android-enheter kan variere.
Hvorfor?
Rene ruter gir god sikt og øker sikkerheten på veien, mens skitne ruter begrenser synsfeltet og reduserer evnen til å oppdage hindringer. Ifølge veitrafikkloven må føreren sørge for tilstrekkelig utsyn, inkludert fjerning av snø, is og dugg. Rene ruter hjelper også vindusviskerne å fungere effektivt. Ha alltid spylevæske tilgjengelig.
Hold avstand til bilen foran deg for å redusere risikoen for kollisjon og for steinsprut. Har du fått steinsprutskader, kan du bestille reparasjon hos Cary eller Hurtigruta Carglass. Her får du gratis spylevæske og steinsprutplaster.
Hvorfor?
På lange bilturer er pauser avgjørende for å opprettholde oppmerksomhet og sikkerhet. Tretthet svekker reaksjonsevnen, så se på pauser som viktige for kjøreglede og trygghet. For yrkessjåfører er det lovpålagt med en 45 minutters pause etter maksimalt fire og en halv times kjøring.
Hvordan?
Ta pauser på rasteplasser eller bensinstasjoner for å spise, drikke, eller svare på meldinger, og unngå slike distraksjoner mens du kjører.
Hvorfor?
Som sjåfør er du avgjørende for sikrest mulige veier. Hold deg oppdatert på trafikkregler og kjøreteknikker, og følg disse kjørereglene:
- unngå distraksjoner som mobilbruk ved å sette mobilen i bilmodus og bruke talestyring
- hold tilstrekkelig avstand til bilen foran ved å telle tre sekunder fra den passerer et punkt på veien
- tilpass kjøringen etter forholdene (dårlig vær, risikoområder o.l.)
- bruk alltid bilens sikkerhetsutstyr som setebelter og barnesikring korrekt
Hvordan?
Last ned «Kör»-appen.
- Book time HVIS du ønsker kjøreopplæring.
- Test deg selv på teori HVIS du ønsker det.
Hva trenger man?
iPhone eller Android telefon
Hvorfor?
Før du lar ungdommen din sette seg bak rattet, fokuser på sikkerhet og det ansvaret som følger med å kjøre bil. Øvelseskjøring er avgjørende for å utvikle gode kjøreferdigheter i dagens komplekse trafikkmiljø. Respekt for regler og medtrafikanter er også avgjørende for å skape tryggere veier. Unngå distraksjoner, følg fartsgrenser, hold avstand og tilpass kjøringen etter forholdene. Last ned Kör-appen, book kjøreopplæring, eller test deg selv på teori for å starte denne læringsprosessen.
Hvordan?
Vi anbefaler å
- ta første kjøretime hos en trafikkskole for tips til hjemmeøving
- starte øvelseskjøring tidlig for å bygge solid kjøreferdighet
- gi konstruktiv tilbakemelding og veiledning i ulike trafikksituasjoner
- sette tydelige mål
- planlegge ruter og diskuter trafikksikkerhet og gode kjørevaner
- sørge for at bilen er i god stand med nødvendig utstyr som øvelseskjøringsskilt og ekstra speil
Hva trenger du?
Krav og råd til øvelseskjøring inkluderer at ledsager er minst 25 år gammel med minst fem års førerkort, og at du bruker øvelseskjøringsskilt med stor L på hvit bakgrunn. Det er også anbefalt (ikke et krav) å bruke ekstra innvendig speil for bedre oversikt, og krav om gjennomført trafikalt grunnkurs for den som øver. Minimumsalder på den som skal øvekjøre i Norge er 16 år (varierende regler i ulike land). Ledsager anses som fører under øvelseskjøring, og derfor trenger ikke foreldre å registrere «ung bruker» på forsikringen.
Hvorfor?
Parkeringsplasser kan ofte være vanskelig å navigere på. Vi anbefaler derfor at du alltid rygger inn i parkeringslommen. Dette enkle, men effektive grepet gir deg bedre sikt og kontroll ved utkjøring. Ved å parkere med fronten ut, reduserer du også risikoen for ulykker, spesielt med tanke på blindsoner og små barn som ofte beveger seg uforutsigbart. En liten endring i parkeringsvanene dine kan utgjøre en betydelig forskjell for sikkerheten.
Hvorfor?
Det er ulovlig å lade elbilen i vanlig stikkontakt, med mindre
- det er nødlading
- du installerte fast ladepunkt eller industrikontakt før 1. januar 2023 (som var kravene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
Det nye regelverket, NEK 400, krever ladeboks med type 2-kontakt ved nyinstallasjon for fast lading av elbiler hjemme og på hytta. Å lade elbilen hjemme med vanlig stikkontakt kan føre til avkortning på forsikringen ved brann og utgjør en brannrisiko, da vanlige stikkontakter ikke er designet for den høye effekten elbiler krever. Overbelastning kan føre til varmgang og brann, som ofte starter ved sikringsskapet.
Klimatilpasning
Hvorfor?
Selvfølgelig kan det være nødvendig å bruke bilen når avstandene er lange eller du skal transportere tunge gjenstander. Likevel, velg å sykle eller gå når det er mulig, det er bra for miljøet, helsen og økonomien din. Hvis du sykler er det viktig å investere i en solid lås og hjelm for å beskytte deg mot både tyveri og skade.
Hvorfor?
Bildekk er en betydelig kilde til mikroplastforurensning i norsk natur. Når bildekk slites, frigjøres små plastpartikler som spres i luften, vannet og jorda. Mikroplast, som er plastbiter mindre enn 5 millimeter, stammer fra ulike kilder som bildekk, kosmetikk, tekstiler og fiskenett, og kan skade både miljøet og menneskers helse. Forskning viser økende tilstedeværelse av mikroplast i norsk natur, inkludert hav, innsjøer, jord og luft. Mikroplast kan påvirke marine organismer og mennesker negativt, med mulige helseproblemer som kreft, immunforstyrrelser og reproduksjonsproblemer ved inntak gjennom mat eller luft.
Hvordan?
Feil lufttrykk sliter ekstra på dekkene. Sørg for å ha riktig lufttrykk og kontroller trykket regelmessig – helst en gang i måneden, før lange bilturer og når du skifter dekk. Ha en rolig kjørestil uten hard akselerering og bremsing, så forhindrer du at du sliter ut dekkene fortere enn nødvendig. Bruk riktig dekk til riktig årstid: Gummien i vinterdekk er mykere enn sommerdekk og slites fortere ut når det er varmere enn 7 grader.
Kjøp dekk laget av resirkulert plast for å redusere mikroplastutslipp, og sjekk dekkene dine regelmessig for slitasje og hull, siden slitte eller skadde dekk kan slippe ut mer mikroplast.
Les mer på tu.no (Teknisk ukeblad).