grønt boliglån sommer

Med grønt energilån skiftet Vibeke ut sin gamle oljefyr

- Grønt energilån til miljøvennlige og energibesparende tiltak er en langsiktig investering i boligen og samtidig bra for min egen økonomi, sier Vibeke Morken.

Denne saken ble publisert i september 2018 og oppdatert den 14.04.2021 i forbindelse med at bankens grønne boliglån ble fornyet og utvidet.

Det er en varm, solfylt sensommerdag i Hamar. I hagen hjemme hos Vibeke Morken er det full aktivitet. Den gamle oljetanken er gravd opp og sendt til sanering, og denne dagen bores det etter jordvarme.

Det blir forbudt å bruke fossil olje til oppvarming av boliger fra 2020, og Vibeke vil bytte ut oljefyr med en mer klimavennlig energikilde. Hun inviterte derfor energirådgivere på befaring for å få forslag til en framtidsretta løsning for oppvarming av boligen sin. De anbefalte å bore etter jordvarme, siden huset er stort og det er vannbåren varme i boligen fra før.

Vibeke Morken (bildet) har tatt opp grønt energilån og mener det er en god investering å bytte ut oljefyr med jordvarme. 

Midt i blinken

Jordvarme er et klimavennlig og energibesparende tiltak, som i tillegg gir lavere kostnader til oppvarming. Men det krever en investering. Energitiltaket hjemme hos Vibekes koster totalt opp mot 300 000 kroner. Hun får 50.000 kroner i støtte fra Enova, så for henne ble kostnaden nærmere 250 000 kroner.

-Jeg satt og klødde meg i hodet og lurte på hvordan jeg skulle få bakt lån til utskifting av oljefyr inn i mitt ordinære boliglån, som var høyt fra før. En dag jeg skulle inn i nettbanken lyste en knapp med «trykk her for grønt boliglån» mot meg på skjermen. Det var midt i blinken for meg, smiler Vibeke Morken.

Gunstige lånebetingelser

SpareBank 1 Østlandet ønsker å være med på dugnaden om å bidra til lavere utslipp og omstilling til et mer bærekraftig samfunn. Grønt boliglån er en del av bankens arbeid innen samfunn- og bærekraft. Dersom du skal kjøpe energieffektiv bolig, bygge nytt hus, pusse opp eller bytte varmeløsning, får du bedre lånebetingelser om du velger miljøvennlige og energibesparende løsninger.

-Det tok ikke lang tid før jeg ble kontaktet av en kunderådgiver i banken, og jeg fikk veldig god hjelp til å etablere det grønne lånet, sier Vibeke.

De måtte blant annet sjekke om det planlagte tiltaket hjemme hos Vibeke kvalifiserte til støtte fra Enova, som er et kriterium for å få grønt energilån i banken. Jordvarme var innenfor kravene, og hun kunne snart signere en låneavtale på 250.000 kroner.

Norske huseiere ønsker å gjøre boligen mer miljøvennlig

Flere norske huseiere ønsker å gjøre som Vibeke. I følge en undersøkelse som Ipsos har gjort for Huseiernes Landsforbund, er 67 prosent av norske boligeiere opptatt av å gjøre boligen sin mer miljøvennlig. I undersøkelsen for 2018 sier 75 prosent av de spurte at de har utført energibesparende tiltak i forbindelse med oppussing eller renovering av boligen sin.

Men bare 58 prosent av de som deltok i undersøkelsen kjenner til at boligeiere kan søke støtte fra Enova til å få dekket en del av kostnadene til energisparende tiltak. Det gjelder både ved oppgradering av eksisterende bolig og ved bygging av ny bolig. Oversikt over energitiltak med støtte.

Kan gi boligen en verdiøkning

For Vibeke Morken er det grønne boliglånet en vinn-vinn-situasjon økonomisk. Forrige vinter hadde hun skyhøye strømregninger, siden hun valgte ikke å bruke olje (som også er dyrt).

-Jeg har regnet på det, og det er verdt å bruke noen kroner nå på å få billigere energiutgifter på sikt. Dette er en langsiktig investering både i boligen og for min egen økonomi, sier Vibeke. 

Grønt energilån

Grønt energilån er lån til miljøvennlige og energibesparende tiltak i nye og gamle boliger.

Lånet har svært gunstig rente og er rimeligere enn vanlig boliglån. 

Priseksempel: Eff. rente 2,47 %, annuitetslån kr 250.000, o/10 år, kostnad kr 38.847, totalt kr 288.847