Tror du Mastercard Ung er en snarvei til luksusfellen?

Da tar du feil. 94 prosent av dagens unge har god kontroll på økonomien. For dem er Mastercard både smart og lønnsomt.

En undersøkelse gjort av NorStat på vegne av Lindorff i 2017 viser at få unge havner i luksusfellen. Kun 1 av 16 mellom 20 og 30 år har betalingsanmerkninger eller vanskeligheter med å betale tilbake gjelden sin. Det vil si at 94 prosent av unge voksne ikke har betalingsanmerkninger. De har altså god økonomisk kontroll, og kan og bør derfor ha kredittkort.

Sikrer mot nettsvindel

Unge voksne handler mye på nett og reiser mye, og i begge tilfeller er Mastercard den sikreste måten å betale på. Finansavtaleloven regulerer kredittkjøp, og gir deg spesielle rettigheter når du bruker kredittkort. Har du kjøpt en vare som viser seg å ha feil eller mangler, kan vi hjelpe deg å reklamere på kjøpet.

Litt ekstra penger i blant

Mastercard gir også tilgang til ekstra penger.

La oss si at strømregningen din forfaller før lønn, eller du kommer over et tilbud på flybilletter uten å ha penger på konto. I stedet for å låne penger av venner eller familie kan du betale med Mastercard. Du vil få en faktura fra banken med oversikt over hva du skylder og en betalingsfrist. Hvis du betaler hele beløpet innen fristen koster ikke lånet deg noe ekstra. Du kan også velge å utsette betalingen eller dele den opp i flere mindre beløp mot en avtalt rente. Hvis du er glemsk, kan du sette opp avtalegiro i nettbanken slik at du garantert husker å betale tilbake.

Nei, alle får ikke Mastercard

Kredittkort krever selvdisiplin. Du må ha god nok oversikt over økonomien din til å vite at du kan betale pengene tilbake, og du må være i stand til å ta fornuftige valg når du velger å bruke Mastercard.

Hvis du søker om Mastercard i SpareBank 1 tar vi en vurdering av økonomien din for å finne ut hvor høy kredittgrense vi vil tilby. Vi tilbyr aldri høyere kredittgrense enn vi mener at du kan håndtere. Hvis du har god betalingsevne kan grensen økes etterhvert. Vi lever av at kundene våre kan betale avdragene sine og har ingen interesse av at noen skal få gjeld de ikke kan håndtere. Tvert imot, det er vår jobb å gjøre det trygt å være kunde hos oss.


Betaler du regningen til forfall, blir det ingen ekstra kostnader. Hvis du utsetter betalingen, betaler du renter. Priseksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,9 %. Låner du 15.000 over 12 måneder, koster det 1.518, og du betaler totalt 16.518 kroner.