Betale lån eller spare

Er det smartest å spare i bolig, bank eller fond? Det kommer an på alder, andre lån og dine planer for fremtiden.


  • Er du under 34 år og kan spare i BSU, så benytt sjansen! Du får veldig høy rente og fradrag på skatten. BSU er den beste sparingen i markedet i dag!
  • Har du boliglån på over 60% av boligens verdi, er det smart å betale ned ekstra på lånet som sparing.
  • Har du lavere gjeld, er langsiktig sparing i fond en god løsning.
  • Har du forbrukslån eller kredittkortgjeld med høy rente, bør det betales ned så fort som mulig.

Hvor ser du deg selv om 1 år?

3 år? 10 år? 30 år? 
De fleste har kontroll på det som skjer i nær fremtid. Men hvor ser du deg selv om 10 år?
Kanskje du ønsker deg en ny bil, en hytte på fjellet, en lengre ferietur med familien, eller å pusse opp badet og kjøkkenet. 

Men for å få det til, må du starte i dag. Sparer du ikke i dag, får du heller ikke mer penger i morgen. Starter du til gjengjeld i dag, vil du takke deg selv om 3 eller 10 år, når du endelig kan sette din drøm ut i virkeligheten. 

Ta et øyeblikk til å konkretiser hva det er du drømmer om. Forestill deg at din drøm akkurat har gått i oppfyldelse. Hvordan ser det ut? Hvordan føles det?

Så hvordan kommer du dit? Vi har skissert veien for deg under. Ta først stilling til hvor mye du kan spare, og se deretter hvordan du smartest sparer basert på din situasjon akkurat nå.

Hvor mye bør jeg spare?

Klarer du å betale ned lånet som planlagt, kan du se frem til en gjeldsfri tilværelse om en stund. Men hva med sparing? Det er alltid smart å spare, men kanskje ikke alltid så lett å vite hvor mye og hvordan.

Vi anbefaler deg å spare litt ekstra hver måned - ca 1/10 av det du får utbetalt i lønn. Det kan du gjøre på ulike måter; betale ned ekstra på lånet, sette penger på sparekonto, i fond eller på andre kontoer.

Hvor stor gjeld har du?

Likevel usikker på hvordan du bør prioritere?

Det abolutt viktigste målet med å spare er og bli gjeldsfri som pensjonist. Høres det litt fjernt ut? Det er forståelig, men tenk på at det kan gi deg en trygg økonomi når du er ferdig i arbeidslivet.

Trenger du en bedre plan for å få det til? Da kan du snakke med en av våre rådgivere som hjelper deg med å sett opp en nedbetalingsplan for boliglånet ditt.