Konjunkturbarometer

For Trøndelag og Møre og Romsdal

Gjennom konjunkturbarometeret ønsker vi å presentere ny kunnskap om landsdelen. Årlig lager vi prognoser for økonomisk vekst i regionen. Denne kunnskapen er nødvendig for å utvikle det lokale næringslivet videre. 

Konjunkturbarometeret 2020:
Smittebølgen setter gryende optimisme på prøve

Fram til for en måned siden var optimismen tilbake i næringslivet i Midt-Norge. Nå gjør den økte koronasmitten framtida mer usikker.

- Det unormale kan bli den nye normalen. Vi må lære oss å leve med økt usikkerhet, sier konserndirektør Vegard Helland som leder Næringsliv i SpareBank 1 SMN.

I Konjunkturbarometer for Midt-Norge 2020 skifter SpareBank 1 SMN markedssyn fra nøytral til avventende.

Her er hovedfunnene:

  • Koronapandemien rammer næringslivet ulikt. Ti prosent av bedriftene rammes sterkt negativt, mens tre prosent har opplevd positiv effekt siden utbruddet i mars
  • 4800 bedrifter og 38.000 ansatte er sterkt negativt påvirket. Mange av dem er neppe rustet for nye smittebølger
  • Forventningene i næringslivet har snudd fra rekordstor pessimisme i mars i år til normal optimisme ifølge en måling fra Sentio hvor 600 bedriftsledere er blitt spurt. Målingen ble avsluttet 9. oktober

I Konjunkturbarometeret for Midt-Norge har banken denne gang sett nærmere på de dramatiske virkningene av koronapandemien og presenterer en koronaindeks som viser hvordan dette slår ut for ulike bransjer og regioner. Hver enkelt bransje og region har fått sin koronascore.

Årets konjunkturbarometer ble presentert i et webinar fredag 6. november.

 

Håkon Lian er Årets kremmer i Trondheim

I forbindelse med presentasjon av konjunkturbarometeret kårer vi hvert år Årets kremmer i flere markedsområder. I Trondheim gikk prisen i år til urmakerforretningen Håkon Lian AS. Prisen er basert kun på lønnsomhet og vekst, med innleverte regnskap i Brønnøysundregistrene som eneste fasit. 
 

 

Fra koronalån til rekordkontrakt

Tall fra årets konjunkturbarometer viser at på tross av rekordstor pessimisme i trøndersk næringsliv i mars, så bedriftsledere mye lysere på framtida tidligere i høst, før siste smittebølge. Levangerbedriften Ritek har følt både nedturer og oppturer på kroppen i år.
 

 

Fra gult til rødt flagg for varehandel

3. august 2020: Koronapandemien utfordrer deler av næringslivet i Midt-Norge kraftig. I SpareBank 1 SMNs bransjeindikator per andre kvartal varsler banken rødt flagg for varehandel. Utsiktene for bygg og anlegg og næringseiendom justeres fra nøytral til negativ, men for flere bransjer er vurderingen uendret siden første kvartal.

 


Konjunkturbarometeret er en viktig del av arbeidet vi gjør for og med våre næringslivskunder. Det er også en stor del av vårt samfunnsansvar som regionens ledende bank.

Du kan lese mer om samfunnsutbytte i banken her.