7 søknader vi ønsker oss i år

Kastes det for mye mat i borettslaget, er klubbkjøkkenet for lite eller cupmaten usunn? Nå kan lag, organisasjoner og foreninger søke ompenger fra vårt samfunnsutbytte. 

Her er sju eksempler på hva dere kan søke støtte til

I år setter vi av minst 10 millioner kroner av samfunnsutbyttet til årets tema Takk for maten. Sammen skal vi redusere matsvinn, spre kunnskap og lokal matglede. Derfor ser vi spesielt fram til søknader som fremmer dette.

Drømmer velforeningen eller borettslaget om en felles kjøkkenhage? Eller hva med et felles prosjekt i fritidsklubben hvor dere dyrker egne tomater, urter og salat? Å samarbeide om en kjøkkenhage er både sosialt, utfordrende og ikke minst lærerikt. Vi støtter gjerne lag og foreninger som tar utfordringen.

Har dere lyst til å danse dere ut i marka for å lære mer om frukt, bær eller andre ville vekster og hvordan dere kan bruke dem? Vil koret dra på sopptur med en soppekspert? Eller hva med en tur i fjæra med teaterlaget? Vil dere lære mer om hvordan og hva dere kan høste av naturens ressurser, står vi klare for å støtte dere.

Kan man spise stilken på brokkolien? Er elgkjøtt mer bærekraftig enn oksekjøtt? Hvordan får du vegetarmat til å smake godt? Hvilke bærekraftige valg kan du ta i butikkhyllene? Hvor mange får ditt lag eller forening samlet til matkurs? Vi støtter gjerne tiltak og arrangementer som øker matkunnskapen.

Matavfall kan bli til noe nyttig. Tenk å produsere næringsrik jord i stedet for å la ressursene gå til spille. Vil du installere en kompostdunk i barnehagen eller en bokashi-bøtte på klubbkjøkkenet? Kanskje trenger dere et lynkurs i kompostering i tillegg? Vi venter på din søknad.

Bli inspert av hvordan de lærer barna å kompostere på Voll gård i Trondheim

 

Hver av oss kaster 42 kilo spiselig mat i året. Det er altfor mye og sløsing med ressursene. Hva med å sette opp et felles kjøleskap i borettslaget hvor rester av søndagsmiddagen kan deles, frukt og grønt som må spises kan doneres eller hvor du kan sette fullt brukbar mat før du drar på ferie? Har dere maten, men ikke kjøleskapet? Vi kan hjelpe dere.

Bli inspirert av dele-kjøleskapet Free Fridge Ila 

Lei av den samme gamle pølsa? Vil ditt idrettslag servere kortreiste fiskekaker, lokalbakte rundstykker eller smoothie fra snål frukt og grønnsaker? Trenger dere hjelp til å komme i gang? Vi ser fram til en søknad fra dere.

Ønsker din virksomhet å teste ut nye ideer til hvordan matproduksjon kan gjøres mer bærekraftig? Eller trenger dere støtte til forskning som kan komme næringen til gode? Har dere gjort dere opp noen tanker om hva vi skal spise i fremtiden? Vi vil høre fra dere som har både små og store visjoner om fremtidens matproduksjon.

Hvordan kan dere si Takk for maten?

Uansett om du er aktiv i korps, kor, speider’n, velforening eller idrettslag, kan alle være med på å gjøre en innsats for å gjøre matvanene våre mer bærekraftige. Hva er din idé? Vi gleder oss til å lese akkurat din søknad.

Hva er samfunnsutbytte? 

Samfunnet eier en stor del av banken, og skal derfor ha sin del av bankens overskudd. Vi kaller dette for samfunnsutbytte. Med samfunnsutbyttet kan vi støtte formål som løfter regionen vi er en del av.

I år slår vi et ekstra slag for aktiviteter og prosjekter som fremmer bærekraftig mat.