Fra matavfall til plantejord med kompost

Video placeholder image

- Kompostering er fin gjenbruk. Eggeskall, grønnsaker, potet, kaffegrut, brød og kjøtt. Med kompost får vi det tilbake til jorda og kan dyrke nytt, sier Jessica Kennedy Barlaup ved Voll gård.


Voll gård lærer barna å kompostere

Så lenge det er spisbart skal det brukes, men skrell og skall og andre rester går likevel i matavfall. Men kan dette matsvinnet være godt for noe også? Ja, med kompost kan det absolutt det, mener de på Voll Gård i Trondheim

På det lille gårdsbruket sentralt i Trondheim er det høy aktivitet hele året, med blant annet små og store besøkende, flere frivillighetssentraler, kommunale tilbud og ferietilbud for skolebarn.

Vinterferien er ikke noe unntak, da tilbringer en god gjeng skolebarn dagene på Voll gård med dyr, gårdsarbeid, matlaging og andre aktiviteter, og selvfølgelig med en innføring i kompostering.

Reduserer og bruker matsvinn

Ivrige barn har inntatt gårdskjøkkenet for å lage suppe. Poteter og grønnsaker skrelles, før det skal bli mat. Men i stedet for å kaste skrell og stilker i søpla, går det rett i komposten.

- Å kompostere kan lære barn å verne om det vi har. Når vi komposterer, ser vi hvor mye mat som ellers hadde gått i søpla. Det kan bidra til å redusere forbruket. Det er også en artig ting å gjøre sammen med barna eller for seg selv, sier Jessica.


Men hva er egentlig kompost? 

Voll Gårds egen gartner kommer helt fra California og har 20 års erfaring som gartner og med kompostering. Han ser på det som en forpliktelse å resirkulere avfallet vårt og bringe det tilbake til økosystemet som jord eller gjødsel.

- Kompost er både en prosess og et produkt. Det er produktet du får fra nedbryting av alt organisk materiale. Det kan være møkk fra dyr, matavfall, grønnsaksrester. Når dette brytes ned blir næringsstoffene som har vært i produktene frigjort og gjort tilgjengelig. Det er også en naturlig nedbrytingsprosess, som skjer hele tiden. Compost happens, sier han.

Lærer barna å resirkulere avfall

Barna på Voll gård følger ivrig med når gartneren Ryan forklarer om alt det spennende som faktisk skjer i kompostbingen når den får tilført grønnsaksrestene fra matlagingen. Om den store festen med blant annet bakterier, sopp og mark som deltakere, som får opp både temperaturen og stemningen i bingen. 

Søk støtte innen 1. april

Vi oppfordrer lag, organisasjoner og foreninger i vår region til å søke om støtte til aktiviteter og prosjekter som fremmer bærekraftig mat. Totalt ønsker banken å dele ut 10 millioner kroner til dette formålet i år.

  • Kanskje du ønsker å etablere en kjøkkenhage? 
  • Bidra til å kutte matsvinn? 
  • Invitere nabolaget til åpen gård? 
  • Hva med å servere lokalmat på cupen? 
  • Eller har du kanskje store tanker om hvordan matproduksjonen i regionen kan bli enda mer bærekraftig?

Ingen prosjekter er for små eller store til å sende inn en søknad. Sammen skal vi si Takk for maten.