I 2020 sier vi Takk for maten!

Minst 10 millioner kroner av samfunnsutbyttet skal i år gå til fremming av bærekraftig mat i regionen. Sammen skal vi redusere matsvinn, og spre lokal matglede og matkunnskap!


Fra plastdugnad og sofakamp til takk for maten 

Med samfunnsutbyttet har vi i banken en unik mulighet til å investere i gode formål som kommer hele Midt-Norge til gode. Hvert år øremerker vi en del av samfunnsutbyttet til årlige tema som støtter FNs bærekraftsmål.

I 2018 startet vi Plastdugnaden, og fikk med oss 12 000 frivillige på å plukke plast i naturen. I fjor var temaet folkehelse, og gjennom Sofakampen fikk vi over 16 000 personer opp av sofaen. I år sier vi Takk for maten, og har som mål å redusere matsvinn, og spre lokal matglede og matkunnskap.

Video placeholder image

Vi må kaste mindre mat

- Vi vet at hver enkelt av oss som bor i Midt-Norge kaster over 42 kilo mat hver i året, mens andre, kanskje i andre deler av verden, sliter med å skaffe mat til barna sine. Dette er et paradoks som vi alle er nødt til å ta innover oss. Når vi også vet at maten vi kaster bidrar til å skade miljøet gjennom unødvendig C02-utslipp, må vi ta grep, sier prosjektlederen vår Siri Borthen Flatås. 

Hun tror mye av matsvinnet kan reduseres dersom flere får kunnskap om og respekt for maten vi spiser;

- Vår region har de beste forutsetningene for å gjøre noe med problemet. Vi bor midt i et matrike som bugner av fantastiske råvarer og dyktige matprodusenter. Nå må vi bruke den styrken til å lære både barn og voksne hvordan man kjøper, lager og spiser mat som er god for både kroppen og kloden.  

Video placeholder image

Geitmyra matkultursenter for barn

I februar ble elever fra Lilleby skole de første som fikk komme på Geitmyra matkultursenter i Trondheim. Dette er det første av mange gode prosjekter som banken gir en del av samfunnsutbyttet til for å takke for maten i 2020.  

Søk støtte innen 1. april

Vi oppfordrer lag, organisasjoner og foreninger i vår region til å søke om støtte til aktiviteter og prosjekter som fremmer bærekraftig mat. Totalt ønsker banken å dele ut 10 millioner kroner til dette formålet i år.

  • Kanskje du ønsker å etablere en kjøkkenhage? 
  • Bidra til å kutte matsvinn? 
  • Invitere nabolaget til åpen gård? 
  • Hva med å servere lokalmat på cupen? 
  • Eller har du kanskje store tanker om hvordan matproduksjonen i regionen kan bli enda mer bærekraftig?

Ingen prosjekter er for små eller store til å sende inn en søknad. Sammen skal vi si Takk for maten.