Mindre matsvinn med dele-kjøleskap

Video placeholder image

For fire år siden dukket gruppa Free Fridge Ila og det røde kjøleskapet i Skolegata 18 opp. Her deles det raust på gratis, god og spiselig mat som ellers hadde blitt kastet. 


Deler på maten og kaster mindre

Utenfor inngangen til det røde huset i Ila står byens mest kjente kjøleskap. Hit valfarter turister på sykkeltur, ungene i nabolaget er innom etter skoletid og byens studenter har litt bedre råd takket være nabolagets egen lille matsentral.

- Vi har mat for ca 5000 kroner i kjøleskapet hver dag. Maten kommer fra butikker, kaféer, restauranter, privatpersoner, skoler, bakerier, og barnehager, sier Øystein Digre (på bildet under), som står bak Free Fridge Ila (Facebook).

Alt i kjøleskapet er gratis, fylt til randen av mat som ellers ville vært kastet. 

Vil sette fokus på matsvinn

- Med kjøleskapet ønsker vi å sette fokus på matsvinn, og øke bevisstheten om at vi kaster en tredjedel av all mat som produseres. Det er virkelig ikke nødvendig, mener Øystein.

Frukt, grønnsaker, kjøtt, frysevarer, brød, søtbakst og godteri finner veien til Øysteins kjøleskap. Men der blir det ikke liggende lenge før det blir hentet.

- Hver gang jeg legger ut bilde av ny mat på facebook-siden til Free Fridge Ila, tar det maks en halvtime før det er tomt.


Maten spises i stedet for å kastes

Tobias Brennvik er en av flere frivillige som henter overskuddsmat fra matbutikkene til kjøleskapet flere ganger i uken. 

- Det er meningsløse grunner til at det kastes så mye. Det er trist at vi bare hiver overskuddet når det er folk som sulter i verden og miljøet blir ødelagt, synes Tobias, som har reddet mat i ti år.

Studenten Solveig Tellevik synes ikke maten er ekkel selv om den kunne blitt kastet.

- Jeg ser jo på maten om det er mugg på den eller om noe må kuttes vekk. Hvis den lukter og smaker godt er det jo ikke noe galt, mener hun.

Supert for studentene

- Det er veldig fint for oss studenter at det er gratis. Det er to fluer i en smekk når vi kan spise opp maten i stedet for å kaste den og tillegg få den gratis, sier Emma Solberg (i midten på bildet), som blir ekstra glad når hun finner brødmat.

Solveig (til høyre i bildet) er også storfornøyd med dagens fangst;

- Vi sparer generelt ganske mye på å dra hit. Kanskje særlig når vi finner noe vi kan bruke til middag, smiler hun med armene fulle av bringebær, druer, boller og salat.


Søk støtte innen 1. april

Vi oppfordrer lag, organisasjoner og foreninger i vår region til å søke om støtte til aktiviteter og prosjekter som fremmer bærekraftig mat. Totalt ønsker banken å dele ut 10 millioner kroner til dette formålet i år.

  • Kanskje du ønsker å etablere en kjøkkenhage? 
  • Bidra til å kutte matsvinn? 
  • Invitere nabolaget til åpen gård? 
  • Hva med å servere lokalmat på cupen? 
  • Eller har du kanskje store tanker om hvordan matproduksjonen i regionen kan bli enda mer bærekraftig?

Ingen prosjekter er for små eller store til å sende inn en søknad. Sammen skal vi si Takk for maten.