Slik lager du et enkelt månedsbudsjett

Vet du egentlig hvor mye penger du bruker på mat, og om du har månedlige utgifter som faktisk kan kuttes? Lær hvordan du får stålkontroll på økonomien din ved hjelp av ditt eget budsjett!

Mange sitter igjen med skrapet brukskonto i dagene før lønnen eller studielånet er på plass. Men trenger det egentlig å være sånn?

– Absolutt ikke! Det gjelder å bli kjent med din egen økonomi, fastslår Eldar Rønning, privatøkonom i SpareBank 1 SMN.

Få oversikt i nettbanken og mobilbanken

Et dypdykk i utgiftene dine kan være både kjedelig og skremmende. Men når det først er gjort, vil du sannsynligvis føle deg lettet.

– Sett av en times tid til å se hva du har brukt penger på de tre–fire siste månedene. Det gir deg et godt bilde av økonomien din, sier Eldar.

Finn ut hvilke unødvendige utgifter du kan kutte ut

Etter en skikkelig «razzia» i nettbanken, har du garantert oppdaget utgifter du kan kutte ned på – eller sløyfe helt.

– Trenger du egentlig 3 strømmetjenester for film og serier? Og er det nødvendig å være medlem på treningssenteret i sommerhalvåret, når du utelukkende trener ute? Selv om slike ting utgjør få hundrelapper i måneden, betyr det mye på sikt, understreker privatøkonomen.

Sett opp månedsbudsjettet ditt

Nå er det klart for å lage selve budsjettet! Start med kategorisering av utgiftene dine. Last ned enkelt budsjettskjema (excel).

Forslag til budsjettposter:

  • Mat: Dagligvarehandling, restaurantbesøk og mat på farta.
  • Uteliv: Konserter, kino, fest osv.
  • Transport: Drivstoff og kollektivtransport.
  • Sparing: BSU, høyrentekonto, fond, feriekonto, buffer osv.
  • Diverse: Utgifter av variabel art, som klær, frisør, legebesøk osv. NB! Denne posten vil trolig variere en del.
  • Bolig: Husleie, fellesutgifter osv.
  • Lån: Nedbetaling av studielån, boliglån osv.
  • Abonnementer: Strømmetjenester, treningssenter, mobil osv.

– Når du har budsjettpostene klare, kan du begynne å fordele månedslønna. Og da bør du runde opp på hver post. Pleier du å bruke fra 1 900 til 2 400 kroner på mat, bør du budsjettere for 2 500, anbefaler han.

Sett opp en regningskonto (buffer)

Pass på så faste utgifter trekkes automatisk – da unngår du å glemme betalinger. Et godt tips er å opprette en regningskonto.

– Overfør en viss sum hver måned, og la betalingene gå av seg selv. Det er selvsagt fullt mulig å justere beløpene når det trengs, sier Endre Jo.

Vurder betalingsutsettelse hvis det er trangt en måned

Ser du at det en måned blir vanskelig å betale alle regninger? Dessverre er det mange som da tyr til dyre forbrukslån for å gjøre opp for seg, eller lar regningene gå til forfall.

– Altfor mange ender opp med å betale dyre gebyrer. Dette er en hyppig årsak til at folk sprenger budsjettene sine måned etter måned, sier Eldar.

Utsett betaling er en trygg betalingsutsettelse som du har tilgjengelig i nettbanken din. Med denne løsningen får du hjelp til å holde orden på økonomien.

Finn ut mer om smart betalingsutsettelse!

 

Slik får du stålkontroll på økonomien din

Lurer du på hvordan du skal klare å betale regninger og spare penger på samme tid? Her finner du tipsene!