Eldars råd til Black friday

Er det penger å spare på Black Friday? Privatøkonom Eldar Rønning har testa det, og her er det han lærte. 

- Mitt beste tips er å sjekke priser på ting du skal ha uansett på Black Friday og lignende tilbudskampanjer. Det kan du spare ganske mye på. Men husk å ikke handle ting du ikke trenger bare fordi det er billig.

- Eldar Rønning, privatøkonom


Satte Black Friday på prøve

Black Friday, eller Black Week som det nå har blitt, er kanskje årets største kjøpefest. Kampanjeperioden er godt innarbeidet både hos oss som kjøper, og de som selger. Privatøkonom Eldar Rønning har derimot ikke hatt tradisjon for å være med på det.

- Jeg har aldri vært en typisk shopper som har blitt revet med av slike kampanjer, eller kjøpt ting på tilbud bare fordi det har vært billig. Stort sett så kjøper jeg det jeg trenger til både meg og familien når jeg trenger det, forteller han.

Under Black Friday i fjor valgte han likevel å se om det var noe å spare på å slå til på rett tilbud. 

- Vi hadde brukt en del tid på å lage en fin kjellerstue der både barn og voksne skal kose seg, og der skulle det være en skikkelig TV. Derfor hadde jeg både sjekket litt på nett og kikket i elektronikkbutikker. Vi landa på at vi hadde veldig lyst på en 65``Qled.

Sparte 8.000 kroner på TV-kjøpet

Etter å ha bestemt seg for hva det var han skulle se etter på Black Friday, så var det ganske enkelt å finne de aktuelle tilbudene. Det var en kollega som viste Eldar hvordan han kunne sjekke historikk og prisutvikling på sider som prisjakt.no.

- Da Black Friday kom så visste jeg hva prisen hadde ligget på frem til da, noe som gjorde det lett å se hvor bra tilbudene egentlig var på den TV-en jeg ville ha. På HiFi-klubben kom akkurat den TV-en jeg var på jakt etter, og jeg sparte 8000 kr.

"Er ikke den TV'en uansett til halv pris året etter", kan det være mange som tenker. Fordi elektronikk er vel ferskvare, og så gode tilbud må det vel være noe muffens med? 

- Jeg sjekket på nett nå i dag, et år etter, og samme TV koster fremdeles mer til ordinær pris nå enn den gjorde når jeg kjøpte på Black Friday, smiler Eldar til slutt.

 

Bruk Mastercard på nett

Det kan være både billig og praktisk med netthandel, men det er også viktig å bruke riktig kort når du gjør det. Det er alltid tryggest å bruke kredittkortet på nett (og på reise). Det gir ekstra sikkerhet ved svindel og klage, pluss at det ikke er pengene på lønnskontoen som forsvinner om du skulle bli lurt eller skimmet.

Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader. Velger du å utsette betalingen betaler du renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr. 

Black Friday-tips

 1. Vit hva du skal se etter
  Ikke kjøp ting du ikke trenger, men bestem deg for hva du skal se etter. 
 2. Sett en maksgrense
  Se hva du har råd til, og hva du synes produktet er verdt. Ikke bruk penger du ikke har.
 3. Sjekk prishistorikk
  prisjakt.no og andre sider kan du finne oversikt over hva varen har kostet over tid. Det kan også være lurt å følge med litt i månedene før Black Friday. Det er mange tilfeller hvor de setter opp prisen før kampanjen, bare for å skilte med tilbud når det egentlig er vanlig pris.
 4. Betal med kredittkort på nett
  Det kan være både billig og praktisk med netthandel, men det er også viktig å bruke riktig kort når du gjør det. Det er alltid tryggest å bruke kredittkortet på nett (og på reise). Det er fordi det gir ekstra sikkerhet ved svindel eller klage, i tillegg til at du slipper at det er pengene på lønnskontoen som forsvinner om du skulle bli lurt eller skimmet. 
 5. Ikke kjøp på impuls
  Det er lett å bli revet med og da gjør vi fort overilte og dyre valg, valg vi angrer på senere. De største tabbene denne dagen er å være dårlig forberedt, bli stresset av dårlig tid, eller se seg blind på store rabatter.
 6. Vurder produktet nøye
  Ikke alle tilbud er gode kjøp. Mange butikker benytter Black Friday til å selge ut eldre modeller av produktene sine. Lag deg en sjekkliste for spesifikasjoner. I tillegg bør du vurdere om du faktisk har behov for produktet. Kanskje er TV-en eller kjøleskapet du har hjemme mer enn bra nok?
 7. Les det med liten skrift
  Sjekk om du kan bytte varen. Ofte er det ingen bytterett på salgsvarer. Det er dumt om du har tenkt å gi varen som en gave til jul og gaven ikke faller i smak. 

7 tips til julegavehandel på nett

Jula skal ikke handle om gavene en gir og får, selv om det noen ganger kan virke litt sånn. Slik kan du gjøre unna julegavehandelen enkelt, slik at du heller kan bruke tiden din på de du er glad i.