Hvorfor snakke med attenåringen om kreditt og lån?

Foreldre kan oppleve at barnet, som nylig har forlatt redet, kommer hjem i ferier med nye klær og ting. Ofte uten god forklaring på hvordan de fikk råd. Slik ruster du barnet ditt til å klare seg bedre selv.

Mange foreldre tenker kanskje at det for tidlig å snakke om slike ting som kreditt og lån med en ungdom på 17-18 år.

Men, faktisk er det nå, mens ungdommen fremdeles bor hjemme, at du har muligheten til å  å lære bort de viktigste tingene. Når de har flyttet ut, så er det kanskje for sent.

Du vil ikke se ungdommen gå på en smell når de flytter for seg selv

Benytt mulighetene du har til å lære barna gode vaner mens de fremdeles bor hjemme. Sett dere ned sammen, gjerne flere ganger, og prat om penger. Spesielt er det viktig å snakke om hva kjøp på avbetaling, lån og kreditt faktisk er og innebærer.

Forståelsen for penger og lån må inn før du som forelder mister styringen over barnets økonomi. Denne forståelsen skapes over tid.

En annen måte å lære barna om penger er å involvere de i familieøkonomien så langt det er mulig. Og å la dem ta ansvar for å tjene og bruke egne penger.

Så hvordan bør vi snakke om det?

Mange foreldre kvier seg for å ta kredittpraten i frykt for at det tar mye tid og blir veldig vanskelig. Men det er trenger det ikke.

Folk flest trenger ikke å lære seg å regne på renten, det handler nemlig mest om å lære bort gode pengevaner og noen enkle tommelfingerregler. Det er jo egentlig enkelt å forklare at det blir dyrt å ligge på etterskudd.

Du kan gjerne si at alt koster 30 prosent mer hvis du bruker livet ditt på å løpe etter regningene. Og dersom du velger å betale noe på etterskudd, så må du ha en klar plan for hvordan du skal betale det.

Les også: La attenåringen din betale selv

Snakk om fordelene med å ha god oversikt

Å ha en plan for pengene dine, som du faktisk følger, er det viktigste. Men da må du ha oversikt, og det ser vi at mange unge (og en del voksne) er litt dårlige på. 

Lær ungdommen å ha oversikt over hva de selv bruker penger på. Ungdommene har godt av å ha et forhold til hvor mye de har på konto og hva de vet at de må betale.

Vi tror at foreldre som skjermer barna sine for familiens utgifter, i virkeligheten gjør dem en bjørnetjeneste. Mange tenker nok at strømregninger og andre kjedelige regninger ikke er noe å vise ungene. Men det er viktig at ungdom ser og forstår hva det koster å bo. Fordi det kan gjøre det lettere å skjønne hva som egentlig skal til for å kunne unne seg de tingene som koster litt.

Mastercard er det tryggeste å bruke på streaming, spilling og shopping på nett

Når de har fått forståelsen for hvordan kreditt og lån fungerer, så anbefaler vi at unge helt ned i 18 år har et eget kredittkort. Det er fordi det er det tryggeste å bruke når de streamer, spiller eller shopper på nett. Og på reise.

Det er dessuten en fin læring i å få et Mastercard Ung med kredittgrense på 1000 kroner, som de selv må sørge for å betale ned på når de bruker det.

Med kort fra oss har de dessuten full oversikt i mobilbanken, og de kan betale tilbake med en gang de bruker det om de måtte ønske. Det er også gratis å ta ut cash i utlandet, og de får rabatt på strømmetjenester.

Betales regningen til forfall, blir det ingen ekstra kostnader. Ved utsettelse, betales renter. Priseksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr.

Video placeholder image

Skal ungdommen flytte hjemmefra?

Er barnet ditt snart klar for å stå på egne ben? Å flytte hjemmefra for første gang kan være både spennende og skummelt. Her får de noen tips på veien, så de er klare.

Dekkes ikke lenger av foreldrenes reise- og innboforsikring

Ungdommen din er ikke lenger dekket av forsikringene dine når de melder flytting i Folkeregisteret. Da bør de ha en innboforsikring som sikrer tingene sine. Reiseforsikringen din dekker dem ikke etter at de har fylt 20 år. Derfor har vi en egen, gunstig, pakke med god innbo- og reiseforsikring til unge.